عمومیکسب و کار ویژه

کاربرد وسیع ورق سیاه چیست؟

مراحل تولید ورق سیاه

روش نورد گرم یکی از شیوه‌های تولید انواع ورق گالوانیزه با ضخامت کم است و به ورق ساخته‌شده حاصل از این روش، ورق نورد گرم یا همان ورق سیاه گفته خواهد شد. برای ساخت و تولید انواع ورق سیاه، در گام نخست باید تختال‌ها، در کوره‌های داغ حرارت داده شوند و بعداً یک نوع پوسته اکسیدی بر روی آنان تشکیل خواهد شد. برای نابود کردن پوسته اکسیدی معمولاً عملیات پوسته شویی انجام می‌شود و بعد در مرحله نورد خشن، قطعه‌ها از میان غلتک‌ها رد می‌شوند؛ این فرایند اساساً به علت کمتر کردن ضخامت تختال‌ها است. جهت اطلاع از قیمت تیرآهن 30 و خرید میلگرد لطفا کلیک کنید

 بعد از پایان مرحله نورد خشن، ورق‌ها به مرحله نورد پایانی انتقال داده ‌شده و سپس ورق‌ها از میان غلتک‌ها رد خواهند شد و به‌صورت ورق‌های گرم آماده می‌شوند. اکثر قطعات پیش از شکل‌گیری محصول، تحت فرایندهای فوق قرارگرفته می‌شوند؛ پس از پایان مراحل بالا، با استفاده از دستگاه رول، ورق‌ها به‌ اندازه‌های مختلفی فشرده می‌شوند.

انواع ورق گالوانیزه |قیمت ورق گالوانیزه 6 متری

انواع ورق سیاه

در بخش زیر به معرفی انواع مختلف ورق‌های سیاه با توجه به نوع شکل و ظاهر و کاربرد و نحوه میلگرد گذاری دیوار برشی پرداخته خواهد شد:

انواع ورق فولادی بر حسب نوع شکل و ظاهر

1-   ورق سیاه رول، کویل یا کلاف: ورق‌های سیاه رول شده یا کلاف به‌صورت کلی در عرض 1000 الی 2000 میلی‌متر، در طول نامحدود و ضخامت 2 تا 14 میلی‌متر تولید و به بازار عرضه می‌شوند.

2-   ورق سیاه فابریک یا شیت: ورق‌های سیاه فابریک اکثراً در ضخامت بالای 15 میلی‌متر ساخته می‌شوند.

انواع ورق سیاه بر حسب نوع استفاده و کاربرد

1-   ورق سیاه صنعتی: از ورق سیاه صنعتی بیشتر در صنایع پتروشیمی و سدسازی استفاده می‌شود. این نوع ورق از میزان بسیار کمی کربن تشکیل‌ شده و به فولاد نرمه نیز معروف است؛ استاندارد کارشده st52 در ورق سیاه، مخصوص ورق سیاه صنعتی است.

2-   ورق سیاه معمولی: ورق سیاه St37 به‌عنوان یک نوع ورق سیاه معمولی با میزان درصد کربن کم در صنعت معروف بوده و بیشتر در حوزۀ ساخت‌وساز مورد استفاده قرار می‌گیرد. نماد st در اصل مخفف واژه‌ی Strength بوده و به معنای استحکام و پایداری است و عدد پس‌ازآن نیز نشان‌دهندۀ درجه سختی ورق بر حسب کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع یا میزان تنش نهایی ورق است.

مزایا و معایب ورق‌ سیاه در صنعت

در بخش زیر به عمده‌ترین مزیت‌های ورق سیاه در حوزۀ صنعت اشاره خواهد شد:

  •       ارتجاع پذیری بسیار عالی و درجه‌یک
  •       داشتن خصوصیت و ویژگی ماشین‌کاری
  •       پایداری کششی بسیار زیاد در برابر انواع مختلف پیچش و خمیدگی
  •       قدرت و استحکام مناسب
  •       قابلیت جوشکاری بسیار خوب

از مهم‌ترین و اصلی‌ترین عیب‌های ورق سیاه در صنایع مختلف می‌توان به درجۀ بالای زنگ‌زدگی ورق سیاه اشاره نمود. میزان زنگ‌زدگی ورق سیاه به‌صورت کلی با توجه به آب‌وهوا و شرایط پایداری محیط و مکان قرارگیری آن، می‌تواند با سرعت متفاوتی انجام شود. ورق سیاه غالباً دارای رنگ سیاه و مات بوده و تفاوت این نوع ورق با دیگر ورق‌های فولادی نیز در این نوع تشخیص رنگ است.

کاربرد ورق سیاه

از ورق سیاه به‌صورت کلی در فرایند ساختمان‌سازی و به‌عنوان یک نوع مصالح فلزی استفاده می‌شود؛ از مهم‌ترین کاربرد ورق سیاه در حوزه‌ی ساختمان می‌توان به ساختمان‌سازی و سوله سازی اشاره نمود. یکی از پرمصرف‌ترین و درعین‌حال معروف‌ترین انواع ورق سیاه در ساختمان، ورق 33ST خواهد بود. این نوع ورق دارای خصوصیات و کاربردهای خاصی در ساختمان‌سازی است. از ورق سیاه نیز همچون سایر مقاطع فولادی، در صنعت‌های مختلف استفاده می‌شود. در بخش زیر به مهم‌ترین کاربرد ورق سیاه در صنایع گوناگون اشاره خواهد شد:

  • ساخت انواع استادیوم‌های ورزشی، فرودگاه‌ها، انبارهای نگه‌داری تجهیزات و محصولات
  • ساخت‌وساز انواع آسمان‌خراش‌ها و برج‌های مرتفع
  • آماده‌سازی انواع پل‌
  • برای اتصالات تقویت‌کننده: از انواع مختلف ورق سیاه در فرایند تولید خودرو استفاده می‌شود (برای تقویت و ساخت چهارچوب و شاسی ماشین، تعمیر قطعات زیر بدنه ماشین و …)
  • برای تولید انواع ماشین‌آلات سنگین مانند بولدوزرها و تراکتورهای صنعتی
  • کاربرد در مخزن‌های تحت‌فشار: از ورق‌های سیاه اساساً در دستگاه‌هایی مانند مخازن گاز یا دیگ‌های صنعتی که جزء مخازن تحت‌فشارند، استفاده می‌شود.
  • تهیه انواع مختلف تجهیزات دریایی: یکی از کاربردهای اصلی ورق سیاه در صنعت کشتی‌سازی است و از این نوع ورق‌ بیشتر برای ساخت کشتی‌، باربرها و سکوهای نفتی و همچنین وسایل و تجهیزات دریایی استفاده می‌شود.
  • استفاده به‌منظور کاربردهای نظامی: در صنایع نظامی معمولاً برای ساخت سازه‌ها، از ورق‌های فولادی محکم استفاده می‌شود؛ بنابراین در این حوزه از ورق‌ سیاه اکثراً برای ساخت تانک‌، جیپ‌، وسایل نقلیه زمینی، جت‌ و نوع‌های مختلف هواپیما استفاده می‌شود.
  • کاربرد در حوزۀ کشاورزی: در حوزه‌ی کشاورزی برای تعمیرات و ساخت انواع دستگاه‌های آبیاری و ابزارهایی مثل چنگک، بیل‌ و … از ورق سیاه استفاده می‌شود.
  • تهیه انواع مجسمه و آثار تزئینی و کاربرد در ساخت انواع گارد ریل، ورق‌های پانچ، ناودانی و پروفیل‌های ساختمانی باز و بسته.

خرید و قیمت ورق سیاه

در هنگام ، افراد علاوه‌بر توجه به کاربرد ورق سیاه باید به یکسری نکات و معیارهای اولیه و کلی توجه نمایند؛ در بخش زیر به مهم‌ترین موارد خرید ورق سیاه اشاره خواهد شد:

بررسی میزان وزن ورق سیاه

یکی از نکات ضروری و مهم در هنگام خرید ورق سیاه، توجه به میزان وزن اولیه است. افراد برای تعیین میزان وزن ورق سیاه، اساساً باید به مواردی هم‌چون طول، عرض و ضخامت ورق سیاه توجه کنند.

بررسی سایز و اندازه ورق سیاه

توجه به ابعاد و سایز کلی ورق سیاه نیز یکی دیگر از موارد مهم در تعیین قیمت و همچنین خرید ورق سیاه است.

توجه به نوع برند و تولیدکننده‌های ورق سیاه

برای تهیه‌ی انواع مختلف ورق سیاه، باید از معتبرترین و معروف‌ترین کارخانه‌ها یا تامین‌کنندگان خریداری نمود.

توجه به قیمت ورق سیاه

قیمت کلی انواع ورق سیاه اساساً بستگی به مواردی همچون وزن، سایز و … دارد

ورق سیاه یا ورق گرم چیست؟

آهن هایپر با رویکرد دانش بنیان سعی دارد با تعامل دانش فنی با مشتاقان این عرصه نقش مهمی در علم و صنعت به طور همزمان ایفا نماید. یکی از متداول ترین محصولات فولادی، ورق نورد گرم یا ورق سیاه نام دارد. در تعریف متالورژیکی ورق آمده است:

به ورق ساخته شده از فولاد طی فرآیند نورد گرم Hot Rolling ، که در دمایی بالا تر از 930 درجه ی سانتیگراد (1700 درجه فارنهایت) تحت عملیات نورد فشاری قرار گرفته و در اثر این عملیات خاصیت فرم پذیری آن بهینه شده است، ورق فولادی نورد گرم یا به اختصار ورق سیاه Hot rolled mild steel گفته می شود. به دلیل این که سطح خارجی این محصولات در اثر وجود آثاری از اکسیداسیون و زنگ زدگی به حالت مات درآمده و همانند و یا براق نمی باشند عبارت ورق سیاه برای این محصولات رواج پیدا کرده است.

ورق های سیاه که از عمده ترین محصولات کارخانجات بزرگ فولاد هستند دامنه ی بسیار گسترده ای در نوع فولاد، ضخامت و ابعاد دارند. رایج ترین نوع ورق فولادی تولید شده در ایران ورق های St37 و St52 می باشند. آنالیز شیمیایی این ورق ها در استاندارد قابل مشاهده است. البته لازم به توضیح است این استاندارد از سال 1980 به بعد معتبر نبوده و جایگزین آن استاندارد  می باشد. در این استاندارد می بایست برای گرید St37 معادل آن در استاندارد EN را جستجو نمود که با نام S235JRG2 شناخته می شود. دلیل اینکه در ایران همچنان به این فولاد St37 گفته می شود این است که تنوع محصولات فولادی آنقدری نبوده که به نام ها و اختصارات جدید و جهانی نیاز پیدا شود.

اما در خصوص ابعاد و اندازه ها باید اشاره کرد که دامنه ی وسیع ضخامتی از 1 میلیمتر گرفته تا 10 سانتیمتر در ورق های سیاه دیده می شود. هرچقدر ضخامت ها بالا تر رود محصول حالت تختال Slab پیدا کرده و شکل پذیری آن کاهش پیدا می کند. همانطور که در تصویر شماره 1 مشاهده می کنید نحوه ی عرضه ی ورق ها در بازار به دو صورت رول و یا شیت با ابعاد مشخص می باشد. معمولاً این شیت ها در اندازه های 6×1.5، 6X2،12X2 ،2X1 و2.5X1.5 برش می خورند. در حالتی که ورق در کارخانه با اندازه های مشخصی برش خورده شود به آن ورق فابریک می گویند. این کلمه برگرفته از کلمه Fabricated به معنی ساخته شده می باشد.

ورق فولادی به خودی خود یک محصول نهایی به حساب نمی آید و ورق های سیاه ساختمانی نیز عمدتا برای ساخت محصولاتی ثانویه از قبیل انواع پروفیل های ساختمانی و مقاطع فلزی، ها، تسمه ها، گاردریل و دیگر تجهیزات ترافیکی و همچنین ساخت تانک ذخیره، کشتی سازی و تجهیزات عظیم صنعتی و … کاربرد دارند. ورق سیاه به خوبی گالوانیزه می شود از این رو می توان محصولاتی که از آن به دست می آید را پس از تولید گالوانیزه نمود. عمده ی نیاز ورق سیاه صنایع ایران در داخل کشور تولید می شود و یکی از مهمترین تولید کنندگان آن فولاد مبارکه اصفهان می باشد که از سال 1371 تاسیس شده است.

دکمه بازگشت به بالا