مولفه های اثرگذار بر امنیت غذایی / سهم امنیت غذایی بر هزینه های بهداشت و درمان

مولفه‌های اثرگذار بر امنیت غذایی / سهم امنیت غذایی بر هزینه‌های بهداشت و درمان

رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ضمن اشاره به مولفه های اثرگذار بر امنیت غذایی گفت: امنیت غذایی زیربنای امنیت اقتصادی اجتماعی فرهنگی و سیاسی است و از حلقه های مهم امنیت کشور است؛ نتایج مطالعات نیز بیانگر این است که امنیت غذایی بر هزینه های بهداشت و درمان اثرگذار است.

به گزارش پرتال پارسی دکتر محمداسماعیل مطلق در «همایش ملی امنیت غذایی با رویکرد پدافند غیرعامل» که صبح امروز ۲۴ آنلاین ماه در دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد اظهار کرد: امنیت غذایی از مسائل مهم کشور محسوب می شود به نحوی که در «بند ۶ سیاست های کلی سلامت» و «بند ۷ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی» و «سیاست های کلی جمعیت» به موضوع امنیت غذایی تاکید شده است.

وی در تشریح «امنیت غذایی» گفت: امنیت غذایی به معنای دسترسی همیشگی اقتصادی و فیزیکی تمام مردم به غذای کافی سالم و مقوی با مطلوبیت اجتماعی و فرهنگی و بهره مندی تمام سلول های بدن از مواد مقوی و کافی برای دستیابی به زندگی سالم و فعال است.

رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی گفت: تحقق تامین پایدار غذای سالم اقتدار غذایی ارتقای سلامت تمام آحاد جامعه و افزایش امید به زندگی مستلزم «فراهم کردن غذا و بذر غذایی» «کاشت» و «تولید» «تامین غذا» و «دسترسی فیزیکی» «تامین سلامت بدن» و «بهره مندی سلولی از مواد غذایی» است.

وی ادامه داد: اگر به ارتقای سواد سلامت تغذیه ای مردم توجه کنیم می توانیم برای مولفه های «اقتدار غذایی» «ارتقا سلامت جامعه» و «افزایش امید به زندگی» برنامه ریزی کنیم.

مطلق با بیان اینکه امید به زندگی در کشور افزایش یافته توضیح داد: روزهای نخست انقلاب اسلامی میزان امید به زندگی در زنان و مردان به ترتیب ۵۴ و ۵۶ سال بود و این در حالی است که میزان امید به زندگی اکنون در میان زنان و مردان کشورمان به ترتیب به ۷۸ و ۷۵ سال رسیده است.

رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با بیان اینکه برخی مسائل می توانند امنیت غذایی را تحت تاثیر قرار دهند گفت: «شوک های اقتصادی» و «تغییرات اقلیمی» می توانند امنیت غذایی را تحت تاثیر قرار دهند. جهان با پدیده تغییرات اقلیمی مواجه است و تغییرات اقلیمی بر آب هوا و غذا تاثیرات عمده دارد. سیل فرونشست زمین و بسیاری از موارد دیگر به دلیل تغییرات اقلمی است.

وی ادامه داد: شوک های اقتصادی به دلیل بروز بیماری های نوپدید مانند آنچه در دوران پاندمی کووید۱۹ تجربه کردیم نیز سبب از دست دادن شغل می شود. این بیماری ها سبب افزایش قیمت موادغذایی و کاهش دسترسی به موادغذایی می شوند.

مطلق درباره دیگر مسائل اثرگذار بر امنیت غذایی گفت: «تحریم نهاده های کشاورزی» «ضایعات و تلفات کل زنجیره غذا» «ناسالم بودن غذا» «آلاینده های آب خاک و هوا» مباقیمانده سموم دفع آفات» «کودهای شیمیایی» و موارد دیگر از چالش های امنیت غذایی به حساب می آیند.

رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ادامه داد: آلودگی های عمقی مربوط به زنجیره تامین غذا که می تواند پیامدهای ژئوپولتیک و ویرانگر داشته باشد. همچنین برخی عوامل بیولوژیکی به ویژه عوامل باکتریایی می توانند به صورت تعمدی برای تحت تاثیر قرار دادن امنیت غذایی استفاده شوند. همچنین تهدیدهای غذایی جنگ غذا و تروریست کشاورزی بر امنیت غذایی اثرگذار است.

وی با اشاره به برگزاری شانزدهمین جلسه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی گفت: مرحوم ابراهیم رئیسی به هفت سند در ارتباط با امنیت غذایی در شانزدهمین جلسه شورای عالی سلامت اشاره کرد. هر کدام از سازمان ها و نهادهای کشور بر اساس هفت سند ارائه شده مسئولیتی برعهده داشتند. یک سند مربوط به شورای عالی انقلاب فرهنگی ۲ سند مربوط به وزارت بهداشت (معاونت بهداشت و سازمان غذا و دارو هر کدام یک سند) یک سند مربوط به شورای امنیت ملی یک سند مربوط به وزارت کشاورزی یک سند مربوط به وزارت علوم یک سند به محیط زیست و یک سند مربوط به معاونت علمی بود.

مطلق گفت: مرحوم رئیسی بر این باور بود که این سندهای هفتگانه باید تک شده و در قالب یک سند ارائه شود. اساتید تغذیه در جهت تجمیع سندهای هفتگانه گام برداشتند و سند «امنیت غذایی تغذیه» را برای سال های ۱۴۰۲ تا ۱۴۱۱ تدوین کردند. پیش از تصویب این سند سندی در ارتباط با امنیت غذایی در شورای عالی سلامت مطرح شده بود اما به تصویب نرسید.

رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی درباره ساختار شورای عالی سلامت کشور گفت: معاون رییس جمهور ۷ وزیر و ۱۰ دستگاه و نهاد کمیته امداد امام خمینی و تعدادی از نمایندگان مجلس در شورای عالی سلامت حضور دارند.

وی درباره ضرورت امنیت غذایی خاطرنشان کرد: امنیت غذایی زیربنای امنیت اقتصادی اجتماعی فرهنگی و سیاسی است و از حلقه های مهم امنیت کشور است. نتایج مطالعات بیانگر این است که امنیت غذایی بر هزینه های بهداشت و درمان نیز اثرگذار است.

رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی افزود: میزان هزینه های بهداشت و درمان کشورهایی که با «ناامنی غذایی خفیف» مواجه هستند ۱۹ درصد است. همچنین میزان هزینه های درمانی و بهداشتی در کشورهایی که با «ناامنی غذایی متوسط» و «ناامنی غذایی شدید» مواجه هستند به ترتیب ۳۲ و ۷۶ درصد است.

ادامه دارد

دکمه بازگشت به بالا