شهاب شهابی با اشاره به اینکه امروزه چاقی به یک اپیدمی و معضل در دنیا بدل شده است، اظهار کرد: جراحی چاقی با این شیوه و به صورت لاپاروسکوپی تقریبا از سال ۲۰۰۰ میلادی آغاز شده است و در طول این سالها به سرعت در حیطه تجهیزات و تکنیکها پیشرفت داشته است.
وی افزود: طی سالیان اخیر ایران نیز در حوزه جراحی چاقی پیشرفتهای بسیار خوبی داشته است؛ به نحوی که در زمینه معرفی تکنیکهای جدید جراحی چند مورد جدید را معرفی کردیم.
وی با اشاره به نقش پژوهش در رشته جراحی چاقی، گفت: امروزه میبایست در تمام حیطههای علوم پزشکی از جمله جراحی چاقی بر پایه مستندات اقدام به تشخیص و درمان کرد.
او با تاکید بر اینکه چاقی عوارضی نظیر فشارخون بالا، چربی خون، کبد چرب، آپنه خواب، کمردرد و… را به دنبال دارد، تصریح کرد: پس جراحی چاقی میتواند به درمان سایر بیماریهای فرد کمک کند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به اینکه چاقی یک معضل و اپیدمی جهانی است، اظهار کرد: همچنین مهمترین عامل قابل پیشگیری مرگومیر در دنیا محسوب میشود.
وی افزود: در ایران نیز طبق آمار وزارت بهداشت حدود دو سوم افراد از چاقی و اضافه وزن رنج میبرند و در طی ۴۰ سال اخیر تعداد افرادی که دچار چاقی شدند ۵.۵ برابر شده است. بر اساس برآوردهای صورت گرفته در ایران نیز حدود ۴ میلیون نفر هم نیاز به جراحی چاقی دارند.
وی درباره پوشش بیمهای جراحی چاقی، توضیح داد: در ایران جراحی چاقی برای افرادی با BMI (شاخص توده بدنی) بالاتر از ۴۰ تحت پوشش بیمه است؛ هرچند که در اساسنامه سال ۲۰۲۲ فدراسیون بینالمللی جراحی چاقی، به دلیل این که اثربخشی جراحی چاقی بسیار خوب بوده است، اعداد ملاک برای جراحی چاقی کاهش یافته است؛ به نحوی که افرادی با شاخص توده بدنی ۳۵ و بالاتر هم کاندید انجام اعمال جراحی چاقی میشوند.
او در پاسخ به این سوال که انجام جراحی چاقی تا چه اندازه برگشتپذیر است؟، گفت: بسته به روشی که جراحی را انجام میدهیم حدود ۱۰ تا ۳۰ درصد احتمال بازگشت چاقی وجود دارد که عمدتا به تغییر روش زندگی فرد بازمیگردد و لازم است بعد از انجام جراحی، فرد سبک زندگی خود را اصلاح کند.