چگونه از صرافی ارز دیجیتال شکایت کنیم؟

در عصر تکنولوژی ارز دیجیتال به عنوان پدیده ای نوظهور مورد توجه افرادی قرار گرفته است که قصد سرمایه گذاری دارند. بدون شک در مواقعی که بحث معامله پیش می آید امکان دارد پای منفعت نیز در میان باشد. صرافی های ارز دیجیتال بسیار زیادی در حال حاضر وجود دارند که با هدف دستیابی به سود بیشتر عملکرد خود را به درستی انجام نمی دهند. این امر باعث می شود تا صرافی های ارز دیجیتال در حوزه کاری خود مرتکب تخلفات شوند. البته لازم به ذکر است که برخی از صرافی های ارز دیجیتال از ابتدا با هدف کلاهبرداری به دارایی افراد، فعالیت خود را آغاز می کنند. در این موارد امکان طرح شکایت از صرافی ارز دیجیتال برای شما وجود دارد.

چگونه از صرافی ارز دیجیتال شکایت کنیم؟

طرح شکابت در این موارد  و دریافت راهنمایی از وکلای حرفه ای فعال به شما کمک می کند تا سرمایه خود را بازگیرید. می توانید با در این زمینه مشورت نمایید. در حقیقت تمام صرافی ها موظف هستند پس از تبدیل پول آن را به داخل و خارج از کشور انتقال دهند. مهمترین وظیفه صرافی های ارز دیجیتال در حال حاضر تبدیل واحد پول یک کشور به کشور دیگر به نرخ روز می باشد.

شکایت از صرافی ارز دیجیتال را چگونه می توان مطرح کرد؟

صرافی های ارز دیجیتال باید فعالیت خود را با دریافت مجوز بانک مرکزی آغاز نمایند و تابع قوانین و مقررات بانک مرکزی فعالیت خود را انجام دهند. در صورت مواجهه با کلاهبرداری یکی از صرافی های ارز دیجیتال ایرانی به منظور مطرح کردن شکایت از صرافی ارز دیجیتال باید شکواییه تنظیم نمایید. در زمینه مطرح کردن شکایات از صرافی های ارز دیجیتال سایت های مختلف زیادی راه اندازی شده اند که به شما کمک می کنند. چنانچه ساکن اصفهان هستید؛ برای مشاهده لیست بهترین وکلای اصفهان کلیک کنید

شکایت از فروشنده ارز دیجیتال چگونه است؟

موضوعات حقوقی و کیفری ممکن است از دیدگاه برخی افراد ساده باشند اما از نظر یک حقوقدان دارای پیچیدگی های خاص خود می باشد. شکایت از فروشنده ارز دیجیتال نیز از این قاعده مستثنی نیست. در حوزه جرایم ارزی، پیچیدگی و تخصصی بودن این مسائل قوانین و موضوعات گسترده بسیار زیادی وجود دارند. از این رو دریافت مشاوره یا سپردن رسیدگی به این امور به وکلای باتجربه، متخصص و صادق بهترین کار ممکن است. این امر فرآیند رسیدگی و دستیابی به نتایج مطلوب را سرعت می بخشد. با طرح موضوع با وکلا و مشاوران فعال در وب سایت مستر وکیل تا حد امکان در وقت و هزینه خود صرفه جویی کرد. مشورت با وکلای حرفه ای برای طرح شکایت خود یا دفاع از اتهامات وارده مسیر درست را پیش روی شما قرار می دهد.

روش های مختلف طرح شکایت از صرافی ارز دیجیتال

امکان مطرح کردن شکایت از صرافی ارز دیجیتال به یکی از 4 روش زیر امکان پذیر می باشد:

  1. مطرح کردن شکایت از صرافی ارز دیجیتال در کانون صرافان

یکی از مراجع صالح رسیدگی به شکایات از صرافی های ارز دیجیتال، کانون صرافان می باشد. حوزه فعالیت این کانون توسط بانک مرکزی مشخص می گردد و این کانون خود می تواند اختیارات صرافی ها را مشخص سازد. به همین دلیل یکی از مراجع برای ارائه شکایات، کانون صرافان می باشد. کانون صرافان موظف است در طول دو هفته موضوع شکایت شما را مورد بررسی قرار دهد و در نهایت نتایج را به سمع شاکی برساند. لازم به ذکر است که می توان شکایت از صرافی ارز دیجیتال را به طور همزمان در بانک مرکزی و کانون صرافان مطرح نمود.

  1. مطرح کردن شکایت در بانک مرکزی

می توانید شکایت از صرافی ارز دیجیتال را در بانک مرکزی نیز مطرح نمایید. برای این منظور باید وارد سامانه بانک مرکزی شد و شکایت خود را در بخش ثبت شکایت و درخواست مطرح کرد. با ورود به لینک سامانه بانک مرکزی می توان شکایت خود را به صورت مستقیم ثبت کرد. پس از ورود به سامانه بانک مرکزی و ثبت شکایت با استفاده از کد رهگیری ارائه شده می توانید از روال رسیدگی و پیگیری شکایت خود مطلع شوید.

  1. سازمان تعزیرات حکومتی

یکی از زیر مجموعه های اداره دادگستری، سازمان تعزیرات حکومتی می باشد. شما می توانید با در دست داشتن مدارک و مستندات کافی، شکایت از صرافی ارز دیجیتال را در سازمان تعزیرات حکومتی مطرح نمایید. این سازمان به طور معمول موارد زیر را مورد بررسی قرار می دهد:

  • عرضه بیرون از شبکه
  • احتکار
  • عدم اجرای قوانین نرخ گذاری
  • عدم عرضه کالا

برای مطرح کردن شکایت از صرافی ارز دیجیتال در سازمان تعزیرات باید شکواییه تنظیم شده را به این سازمان ارائه دهید. امکان ثبت شکایت در سامانه این سازمان نیز به صورت اینترنتی برای شما وجود دارد. انجام این اقدام به صورت تلفنی نیز امکان پذیر می باشد.

  1. دادگستری

این نکته را باید به خاطر داشت که سازمان تعزیرات حکومتی یک مجمع قضایی نمی باشد. در صورت عدم کسب نتایج مطلوب از مطرح کردن شکایت خود در سازمان تعزیرات حکومتی می توانید شکواییه تنظیم شده خود را به انضمام مدارک و مستندات لازم به دادسرا ارائه دهید. مطرح کردن این شکایت از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نیز امکان پذیر می باشد. به طور کلی می توان گفت دادگستری محل محاکمه عمومی است و اکثر موارد را مورد بررسی قرار می دهد.

حوزه فعالیت مجاز فروشنده ارز دیجیتال

فروشنده ارز دیجیتال در حوزه های خاص مجاز به فعالیت است و قادر به دریافت مجوز برخی فعالیت های خاص می باشد. از جمله حوزه ها و اختیارات قانونی فروشنده ارز دیجیتال می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فروش ارز دیجیتال خریداری شده به متقاضیان توسط سیستم های بانکی
  • انتقال ارز دیجیتال از طریق سیستم های بانکی یا توسط صرافی های مجاز با درخواست از سوی بانک عامل
  • انتقال ارز دیجیتال به دستور بانک هایی که مجوز ارزی دارند.
  • خرید ارز حاصل از صادرات کالاهای غیرنفتی از صادرکنندگان
  • خرید و فروش اسکناس از طریق بانک ها در صورت وجود محدودیت و خودداری از انجام این کار به صورت فیزیکی
  • تامین ارز مورد نیاز برای واردات کالا و خدمت رسانی به کشور عزیز ما ایران

اصلی ترین دلایل شکایت از فروشنده ارز دیجیتال

برای طرح شکایت از فروشنده ارز دیجیتال روش های مختلفی وجود دارد که به طور معمول موضوع شکایات از فروشنده های ارز دیجیتال به موارد زیر مربوط می باشد:

  • فیشینگ و اجاره حساب صرافی
  • فارم استخراج و توقیف دستگاه های ماینر
  • جذب سرمایه برای انجام معاملات توسط معامله کنندگان به نمایندگی از باقی افراد و متحمل ضرر شدن باقی افراد
  • خرید و فروش ارز دیجیتال و بیت کوین و عدم تعهد به قرار( عدم پرداخت بیت کوین یا ریال)

مجازات فعالیت فروشنده ارز دیجیتال بدون مجوز

در صورت فعالیت فروشنده ارز دیجیتال بدون در اختیار داشتن مجوز مورد نیاز با مجازات زیر مواجه خواهد شد:

با توجه به برنامه پنج ساله ششم توسعه، انجام عملیات توسط اشخاص حقیقی و حقوقی به عنوان فروشنده ارز دیجیتال بدون دریافت مجوز بانک مرکزی ممنوع می باشد. از این رو اگر فروشنده ارز دیجیتال بدون کسب مجوز از بانک مرکزی اقدام به فروش ارز دیجیتال نماید به یک یا چند مورد از مجازات تعزیری درجه 6 قانون مجازات اسلامی محکوم خواهد شد. این مجازات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • محرومیت از حقوق اجتماعی
  • انتشار حکم قطعی در رسانه ها
  1. مجازات فروشنده ارز دیجیتال مطابق قانون مبارزه با قاچاق کالا

خرید و فروش و حواله ارز بدون دریافت مجوزهای لازم از بانک مرکزی بر اساس قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به عنوان قاچاق شناخته می شود. طبق این قانون اگر ارز دیجیتال قاچاق نمایید علاوه بر ضبط ارز دیجیتال به جریمه نقدی محکوم خواهید شد. این جریمه نقدی ممکن است دو برابر ارزش ریالی ارز کشف شده باشد. مطابق با قانون پولشویی نیز تعیین شده است که خرید و فروش ارز دیجیتال به اشکال مختلف همچون پرداخت ریال در داخل کشور و دریافت ارز در خارج از کشور تنها با رعایت قوانین و مقررات مربوطه در سیستم بانکی و از طریق صرافی های مجاز امکان پذیر می باشد. در غیر این صورت به عنوان خرید و فروش ارز غیر مجاز در نظر گرفته می شود.

  1. مجازت فروشنده ارز دیجیتال با هدف ایجاد اختلال در نظام پولی کشور

هرگونه ایجاد اختلال در نظام پولی و ارزی کشور از طریق قاچاق ارز به صورت عمده طبق قانون مجازات اختلال گران در نظام اقتصادی به عنوان جرم شناخته می شود. طبق قانون برای این کار مجازات مشخص شده است. از آنجا که خرید و فروش ارز دیجیتال بدون مجوز قاچاق محسوب می شود خرید و فروش آن به صورت عمده مشمول این قانون می باشد. در صورتی که با هدف ضربه زدن به نظام اقتصادی کشور یا با علم به تاثیر آن در مقابله با نظام این کار انجام گیرد. در صورت قرار داشتن در حد افساد فی الارض مجازات اعدام را به همراه خواهد داشت. همچنین برای مرتکب این عمل مجازات سنگین زندان در نظر گرفته می شود.

مجازات ضبط اموال فروشنده ارز دیجیتال

طبق قانون مجازات اسلامی اگر فرد به صورت گسترده در نظام اقتصادی کشور اختلال ایجاد نماید به عنوان مفسد فی الارض شناخته خواهد شد و در نهایت به اعدام محکوم می شود. در صورت عدم احراز قصد اختلال گسترده در نظام اقتصادی کشور و علم به موثر بودن اقدامات فروشنده متخلف ارز دیجیتال توسط دادگاه حتی با ارائه قرائن و شواهد، متخلف به حبس سنگین تعزیری محکوم خواهد شد. طبق این قانون به احراز قصد مقابله با نظام نیازی نخواهیم داشت. قانونگذار بر اساس جرایم ارتکابی برای قانون شکن و متخلف این حوزه مجازات سنگین و متنوع در نظر گرفته است.

برای ایجاد شفافیت در نظام بانکی کشور به ارائه قوانین مشخص در برخورد با مرتکبین و سوداگران ارزی به ویژه ارزهای دیجیتال نیاز داریم. اگر مال باخته هستید یا جزو افرادی می باشید که به اشکال مختلف جرایم مربوط به فروش ارز دیجیتال به شما نسبت داده شده است توصیه می کنیم با مشاوران و متخصصان در این حوزه مشورت کنید.

هزینه مورد نیاز برای مطرح کردن این شکایت

هزینه تنظیم شکواییه و ارائه شکایت از صرافی ارز دیجیتال در روش های مختلف، متفاوت می باشد. به طور معمول هزینه مورد نیاز برای مطرح کردن این شکایت با توجه به قدرت مرجع در رسیدگی به شکایات تعیین می شود. هزینه تنظیم شکایت در کانون صرافان نسبت به شکایت در دادگستری کمتر می باشد. از این رو همواره توصیه می شود شکایت خود را ابتدا نزد کانون صرافان مطرح نمایید و در صورت عدم کسب نتیجه مطلوب به مراجع بالاتر مراجعه کنید.

مدارک مورد نیاز برای طرح شکایت علیه صرافی های ارز دیجیتال

به خاطر داشته باشید که به منظور طرح شکایت از صرافی ارز دیجیتال باید مدارک مورد نیاز برای اثبات جرم یا ادعای خود را به مرجع رسیدگی ارسال نمایید. رسید بانکی مرتبط با پرداخت وجه نقد یا رسید انتقال رمز ارز به عنوان مهمترین مدارک در طرح شکایات و دعاوی در نظر گرفته می شوند. از دیگر مدارک مورد نیاز برای مطرح کردن این شکایت می توان به اسکرین شات از صفحات مربوط به حساب کاربری در صرافی مورد نظر اشاره کرد. ارائه این مدارک در روند پیگیری پرونده بسیار موثر عمل می کند. در صورت در اختیار داشتن صدا یا فیلم در رابطه با اظهارات و گفته های صاحب صرافی یا افرادی که وجوهی را به آن ها پرداخت کرده اید، می توانید از آن ها به عنوان مدرک برای اثبات دعوی در مراحل رسیدگی استفاده کنید.

کلام آخر

عملکرد اصلی صرافی های ارز دیجیتال که تحت نظر بانک مرکزی فعالیت می کنند، مبادله پول کاغذی می باشصرافی مطابق قانون تجارت ، تاجر محسوب میشود . و هدف از صرافی کسب سود و درآمد میباشد و طبیعی است که ، در محلی که محل کسب سود و درآمد باشد تخلف مقررات صورت گیرد .

حال سوال اصلی این است که چنانچه از صرافی ها تخلفی دیدیم ، چگونه شکایت خود را پیش ببریم؟ اگر صرافی به تعهدات خود عمل نکرد ، به کجا شکایت کنیم ؟

کار صرافی چیست؟

صرافی در لغت به معنای داد و ستد است.

به موجب دستور العمل اجرایی تاسیس ، فعالیت و نظارت ، صرافی شرکتی است . که به عملیات صرافی شامل ؛ خريد و فروش نقدي ارز ، انجام عمليات مربوط به حواله هاي ارزي از طريق مؤسسات اعتباري و ارايه خدمات ارزي برون مرزي از طريق کارگزاران در چارچوب قوانين و مقررات ارزي و خريد و فروش مسکوک طلاي ضرب شده .  توسط بانک مرکزي ، می پردازد.

به بیان ساده تر صرافی مرکزی است، که در آن پول رایج کشورتان را به واحد پول کشور دیگری که مد نظرتان است تبدیل میکنید.تبدیل واحد پول ، اصلی ترین و مهم ترین وظیفه مراکز صرافی است. البته صرافی ها فعالیت های دیگری هم انجام می دهند.

برخی عملیات مجاز صرافی ها :

  1. خرید و فروش نقدی ارز و سکه های طلا و نقره
  2. انجام انواع معاملات ارزی
  3. جابه جایی ارز در محدوده مقررات تعیین شده
  4. انجام انواع عملیات های مربوط به حواله ارزی
  5. ارائه خدمات برون مرزی توسط کارگزاران

صرافی در قبال انجام هر نوع عملیات صرافی ملزم به ارائه رسید . سامانه های اعلامی بانک مرکزی دارای شناسه یکتا و با امضا و مهمور به مهر صرافی و به نام و امضای مشتری می باشد و همچنین موظف بوده شماره سریال ارزهای مورد معامله را ثبت و یک نسخه از آن را به مشتری ارائه دهد.

صرافی های غیر مجاز

به چه صرافی مجاز و به چه صرافی غیر مجاز گویند؟

همان گونه که ذکر شد صرافی‌های مجاز باید از بانک مرکزی مجوزهای لازم را دریافت کنند . برای دریافت مجوز متقاضیان باید به سایت بانک مرکزی مراجعه نمایند.

اخیرا که فعالیت صرافی‌های بدون مجوز ، چه برای حوالجات ارزی و چه برای ارزهای دیجیتال گسترش یافته است . و عملا سرمایه‌های مردم در خطر تهدید قرار گرفته است ، جدا نیاز است تا از مجاز یا غیر مجاز بودن یک صرافی برای انجام مبادلات اقتصادی و تجاری خود آگاه شوید.

بانک مرکزی امکان خوبی را جهت استعلام صرافی های مجاز در سایت خود تعریف نموده است . نحوه استعلام و ارزیابی هویت صرافی‌های مجاز به این طریق است . که با مراجعه به سایت بانک مرکزی ایران و انتخاب گزینه نظارت بانکی، سپس انتخاب گزینه بانک‌ ها و نهادهای مجاز مالی و انتخاب گزینه صرافی و در آخر مشاهده تمام صرافی‌های مجاز ،صرافی تحت معامله خود را در این سامانه کاوش و ارزیابی نمایید.

 

 

دکمه بازگشت به بالا