مدت زمان مطالعه : حدود 2 دقیقه
گردآورنده : واحد تحقیق و توسعه سازمان تامین نهاده
زمان کاشت مناسب یکی از اولویت های مهم در تولید محصولات کشاورزی و باغداری است که می تواند نقش مهمی در افزایش یا کاهش محصول داشته باشد. درخت گردو یک درخت قدرتمند و زیبا با عمر طولانی است.
برای اینکه درخت شما به خوبی رشد کند و محصول بدهد در کنار استفاده از کودهای مورد نیاز باید در زمان مناسبی کاشته شود. کاشت نهال گردو قبل از هر چیزی به چند عامل بستگی دارد: 1-میزان ریشه نهال 2-میزان رشد نهال گردو در گلدان 3-زخمی شدن یا نشدن ریشه نهال 4-دمای کاشت در زمان کاشت 5- میزان ابیاری و غیره.
بعد در نظر گرفتن این چند عامل بهترین زمان کاشت نهال گردو در فصل زمستان است. چون آن موقع نهال به خواب میرود و اگر نهال خوابیده را بکاریم دیگر به نهال شوک وارد نمی شود و بهتر است در روش کاشت نهال را در خاک های کمی اسیدی و خنثی کاشت بشود. چون در رشد آن تاثیر بسزایی دارد.
نحوه کاشت درخت گردو
کاشت درخت گردو از گیاهانی است که به طور طبیعی دوره رشد طولانی داشته و به طور معمول زمان زیادی برای عمل آوری وبار نشستن لازم است.
تاریخچه پرورش و کاشت درخت گردو به زمان های بسیار دور و نامعلوم بر می گردد، به طوریکه پایه های وحشی گردوی ایرانی در منطقه کوه های کارپایتان در شرق اروپا ، سرتاسر ترکیه ، عراق ، ایران ، روسیه جنوبی و افغانستان تا شمال غربی هیمالیا یافت می شود.
گردو انواع مختلفی داشته دارای ارقام بسیار است. امروزه با پیشرفت علوم و اصلاح گیاهان و نوعی از این گیاه تولید میشود.
نسبت به گیاه اصلی دارای قد کوتاه تر و زود بازده تربوده و دارای تحمل شرایط محیط میباشد.
این نوع جدید گردو بعد از دو سال و حتی در گلدان به بار می نشیند و پس از 5 سال به صورت اقتصادی می توان از آن بهره برداری کرد.
این درخت به دلیل قد کوتاهی که دارد تا 6 سالگی می توان آن را در آپارتمان نگهداری کرد و این ارتفاع کوتاه شرایط برداشت محصول را آسان کرده است. لذا ضمن داشتن درختچهای سرسبز در محیط آپارتمان میتوان از گردوی تازه به صورت خانگی برداشت نمود.
طریقه کاشت گردو در گلدان
به منظور کاشت گردو در گلدان میتوان بذر اصلاح شده درخت گردو با نام گردوی خوشه ای را تهیه نمود ولی توصیه ما استفاده از نهال گردو است تا زودتر به بار نشیند. همچنین بهترین فصل کاشت گردو در گلدان اوایل بهار است.
- برای کاشت درخت گردو از طریق بذر، بذرهای گردو را به مدت یک شب در یک سطل آب قرار دهید. سپس یک کیسه پلاستیکی بدون منفذ را با پرلیت مرطوب پر کنید و بذرها در پرلیت قرار دهید به گونهای که با پرلیت پوشانده شوند.
- بعد از گذشت 3 تا 4 ماه، یک گلدان 4 تا 5 لیتری برای کاشت بذر گردو آماده کنید. گلدان را با قسمتهای مساوی کمپوست، خاک گلدان،شن و ماسه درشت پر کنید و آنها را با هم مخلوط نمایید.
- سپس به مخلوط آب اضافه کنید تا جایی که احساس کنید 13 سانتی متر از قسمت بالایی خاک مرطوب شده است.
- بذر گردو را در عمق 5/2 تا 5 سانتی متری خاک بکارید و گلدان را در یک مکان با سایه جزیی قرار دهید.
چگونه باید درخت گردو را به کاریم
- خاک را مرطوب نگه دارید به گونهای که همیشه 8 سانتی متر از قسمت بالایی خاک مرطوب باشد.
- هر زمان که احساس کردید قسمت بالایی خاک در حال خشک شدن است آن را مرطوب کنید.
- هرگز اجازه ندهید خاک به طور کامل خشک شود. همچنین از خیس کردن کامل خاک پرهیز کنید.در صورت کاشت از طریق نهال آن، داخل خاک گلدان را گودالی ایجاد نموده و نهال را داخل گودال قرار دهید. توجه داشته باشید ریشه ها آسیب ندیده و به صورت پخش درون خاک قرار گیرد.
- روی ریشه ها را با خاک مرطوب بپوشانید و به خوبی فشار دهید تا از خشک شدن آنها جلوگیری شودآبیاری درخت گردو بسیار مهم بوده، آب غیر کافی موجب رشد کم، کاهش عملکرد و کاهش کیفیت گردو می شود و آبیاری بیش از حد نیز باعث کندی رشد و نیز موجب بروز بیماریهای طوقه و ریشه درخت می گردد.
شرایط محیطی مورد نیاز کاشت درخت گردو
- خاک: گردو به خاکهایی حاصلخیز و عمیق نیاز دارد. بهترین خاک برای کاشت درخت گردو خاک ماسه ای – لومی و کمی اسیدی با زهکش مناسب است.
- دما: دمای مورد نیاز گردو بین 7 تا 21 درجه است. گردو در دماهای زیر 10- درجه از بین می رود. دمای بالای تابستان هم به مغزها آسیب می زند. دما نباید بالاتر از 43 درجه سانتی گراد شود.
- نور: گردو درختی است که بیشتر از هر درخت دیگر به نور نیاز دارد و برای رشد کامل و بهینه به نور کامل آفتاب و تابستان طولانی نیاز دارد.
- آبیاری: نحوه و مقدار آبیاری درخت گردو بسیار مهم بوده، نهال گردو به هفته ای 2.5 لیتر آب نیاز دارد.
- کوددهی: به گلدان گردوی خود در اوایل بهار کود بدهید. درخت گردو به نیتروژن زیادی نیاز دارد. به میزان 3 تا 4 کیلو کود دارای آمونیوم سولفات برای درخت گردو استفاده کنید. به آرامی کود را اطراف درخت پخش کنید. کود را با فاصله 45 سانتی متری از تنه درخت روی خاک اضافه نمایید.
- آفات و بیماری ها: از بیماری های مهم درخت گردو می توان به آنتراکنوز، بلایت، پوسیدگی ریشه ، شانکر ، لکه برگی و مرگ گیاه که از نوک برگها و ریشه آغاز می شود اشاره کرد.
چه شرایطی برای کشت درخت گردو نیاز دارد
برای خرید این محصول از سازمان تامین نهاده ایران می توانید با کارشناسان ما برای نحوه استفاده درست از محصواولین بار که تصمیم به کاشت دانه های گرفتم چندین دانه ی گردو را در محلی از باغ کاشتم و پس از گذشت زمان حدود یک ماه به سراغشان رفتم در کمال تعجب متوجه شدم تمام گردوها را جانورانی نظیر موش و … در آورده و نوش جان کرده اند. مطمئنا به این فکر میکنید که برای مقابله با آنها چه کاری انجام دادم ؟ خب در واقع هیچ!
در این مقاله کاشت گردو از بذر را بررسی می کنیم و به نکات ریز و درشت آن می پردازیم همان طور که میدانید کاشت دانه های گردو آسان است ما در این مقاله جامع تمامی تکنیک ها را با هم بررسی خواهیم نمود.
- نکته: در این مقاله مراحل کاشت گردو به دو صورت انبوه و همچنین کاشت در گلدان به صورت موازی شرح داده میشود
و اما مرحله اول:
- در مرحله نخست شما بایستی از گردوی درجه یک و با ارزش بالای کاشت استفاده نمایید و همانطور که واقف هستید نهال های تولید شده در نهایت شبیه همین درختی میشوند که در حال حاضر از آن گردو چیده اید(در صورتی که پیوند نزنید) پس این مرحله را به درستی انجام دهید تا در نهایت نهال هایی با ارزش بالایی داشته باشید.
در مرحله بعد گردو ها را در آب بریزید تا خیسانده شوند و سپس آنها را در یک کیسه پلاستیکی قرار داده و درون فریزر یخچال قرار دهید مدت زمان قرار گیری درون فریزر یخچال بایستی بین سه الی هفت روز باشد توجه نمایید که اگر پس از گذشت یک یا دو روز متوجه خشکی بذرها شدید آنها را بیرون آورده مجددا خیسانده و درون یخچال قرار دهید
- این روش می تواند برای انبوه کاری و هم کاشت در گلدان مناسب باشد. ( این مرحله با توضیحات داده شده توسط ما تست شده و از بین گزینه های موجود بهترین نتیجه را داده است).
در این رابطه آمده است
قبل از کاشت بذرهای را به مدت یک شب در یک سطل آب قرار دهید. سپس یک کیسه پلاستیکی بدون منفذ را با پرلیت مرطوب پر کنید و بذرها در پرلیت قرار دهید به گونهای که با پرلیت پوشانده شوند. کیسه پلاستیکی را به مدت 3 الی 7 روز در یخچال قرار دهید و هر زمان که پرلیت در حال خشک شدن بود آن را مرطوب کنید.
محل کاشت بذر های گردو
تفاوتی نمی کند که قصد کاشت دانه ها را در باغ یا زمین کشاورزی – خزانه – گلدان و … دارید توجه داشته باشید که خاک بایستی ترکیبی از کمپوست، خاک گلدان، شن و ماسه درشت باشد. این بدین معنا نیست که حساسیت بسیار زیادی در انبوه کاری نشان دهید اما این نکته برای کاشت گلدانی مهم است.
نکته طلایی برای کسانی که قصد تاسیس باغ دارند
بهترین مکان برای کاشت گردو به صورت انبوه – کاشت در خزانه و با فاصله حداقل ۲۰ سانتی متر است.
- اقدام به کاشت در خاکی نمایید که حداقل ۱۰ سانتی متر قسمت بالایی مرطوب باشد.
طریقه کاشت دانه گردو در خاک
- گردو ها را در عمق ۳ تا ۵ سانتی متری از خاک قرار دهید
نکته طلایی
توجه داشته باشید دانه های گردو را به صورت افقی در خاک قرار دهید در این حالت قدرت جوان زنی به طرز چشم گیری افزایش می یابد.
قصد دارید در گلدان بکارید؟
- گلدان را در یک مکان با سایه جزیی قرار دهید.
- خاک را مرطوب نگه دارید به گونهای که همیشه 8 سانتی متر از قسمت بالایی خاک مرطوب باشد. هر زمان که احساس کردید قسمت بالایی خاک در حال خشک شدن است آن را مرطوب کنید. هرگز اجازه ندهید خاک به طور کامل خشک شود. همچنین از خیس کردن خاک پرهیز کنید.
- گلدان را در مکانی که دما کمتر از 18 درجه سانتی گراد است قرار ندهید. اگر دما کمتر از این میزان است با کمک یک سیستم حرارتی دما را افزایش دهید.
نکته برای انبوه کاران
آبیاری غرقابی برای بذر ها مناسب نیست اگر از این روش استفاده می کنید دقت داشته باشید
- دمای مناسب برای جوانه زنی بذر گردو 24 تا 29 درجه سانتیگراد است.
جوانه زنی بذرهای گردو
برای جوانه زنی عجله نداشته باشید جوانه زنی معمولا یک تا دو ماه طول میکشد و این زمان ممکن است در شرایط های مختلف بیشتر نیز شود پس تا جوانه زنی و از خاک بیرون آمدنشان صبر کنید و خاک را مرطوب نگه دارید
اگر در گلدان میکارید
برای اینکه نهالها با هوای جدید خو بگیرند آن ها را به مدت یک هفته روزی چند ساعت در خارج از خانه قرار دهید و هر روز این ساعات را بیشتر کنید تا نهال به هوای جدید عادت کنند. بعد از یک هفته، نهالها را در یک مکان با آفتاب کامل خارج از خانه قرار دهید. در مناطق خیلی گرم نهال ها را در یک مکان با سایه جزیی بگذارید.
نهال گردو به چه میزان آب نیاز دارد
- نهال گردو به هفته ای ۲.۵ لیتر آب نیاز دارد.
کسانی که در حیاط منزل و قصد کاشت در محلی را دارند که آن مکان محل دائمی گردو خواهد بود به این نکته توجه نمایند
یک مکان با آفتاب کامل یا سایه جزیی با خاک اسیدی و مرطوب با زهکشی خوب برای کاشت نهال گردو انتخاب کنید. فاصله بین درختها با یکدیگر و فاصله بین درخت و ساختمان را 7.5 متر در نظر بگیرید.
آبیاری درخت گردو بسیار مهم بوده، آب غیر کافی موجب رشد کم، کاهش عملکرد و کاهش کیفیت گردو می شود و آبیاری بیش از حد نیز باعث کندی رشد و نیز موجب بروز بیماریهای طوقه و ریشه درخت می گردد. همچنین لازم به توضیح است برای جلوگیری از شیوع بیماری باید به روش آبیاری درخت گردو توجه داشته باشید ونباید طوری آبیاری کنید که آب به تنه درخت برسد.
مراقبت از درخت گردو
درخت گردوی جوان به هفته ای یک بار آبیاری نیاز دارد. در سال اول برای هربار آبیاری به اندازه ۱۲ تا ۲۰ لیتر آب به گیاه بدهید. بعد از اینکه درخت به خوبی در خاک تثبیت شد، هر دو یا سه هفته یک بار به گیاه آب دهید.
نکات در زمان نگهداری از درخت گردو
- به درختان گردو که در خاک تثبیت شده اند در اوایل بهار کود بدهید. درخت گردو به نیتروژن زیادی نیاز دارد. به میزان ۳ تا ۴ کیلو کود دارای آمونیوم سولفات برای درخت گردو استفاده کنید. به آرامی کود را اطراف درخت پخش کنید. کود را با فاصله ۴۵ سانتی متری از تنه درخت روی خاک اضافه نمایید. بعد از کوددهی، آبیاری عمیق انجام دهید.
نکته طلایی باغداری:
مواظب علف های هرز باشید و از رشد علفهای هرز و چمنها در اطراف درخت خودداری کنید. زیرا این گیاهان در جذب مواد مغذی با درخت گردو به رقابت میپردازند و همچنین باعث جذب حشرات و آفات میشوند.
هر سال زمستان قبل از افتادن برگها، زمانی که درخت خفته است آن را هرس کنید. تمام شاخههای آسیب دیده و بیمار را حذف کنید. همچنین شاخه در هم رفته و شلوغ را نیز هرس کنید، این شاخه ها از رسیدن نور خورشید به مرکز درخت جلوگیری میکنند.
و یک تجربه در رابطه با داستان ابتدایی مقاله
گردو هایی که در زمین های کشاورزی که معمولا دارای جوندگانی نظیر موش هستند میکارید اگر دارای پوست سبز خشک شده روی خودشان باشند از جوندگان در امان خواهند ماند این روش را نیز در یک مقاله دیگر تشریح خواهیم کرد.
نتیجه گیری:
کاشت گردو از بذر بسیار راحت است . یک باغدار حرفه ای همواره می آموزد و به کار میبرد را بیاد داشته باشید و باغداری خود را با یادگیری مطالب جدید لذت بخش نمایید ما تکنیک هایی را در سایت به صورت رایگان آموزش میدهیم که میتواند در بخش آن ها را بیابید.
از خصوصیات ظاهری نهال پالیز کانادایی میتوان به قد نیمه افراشتهی این نهال اشاره کرد که با گذشت زمان و تبدیل شدن به درخت، میتواند تا پهنای 3 متر از هر طرف رشد کند.
ل مشاوره بگیرید فقط کافیست یا به سایت تامین نهاده ایران به ادرس مراجعه نمایید.