داروهایی که برای کنترل دیابت مورد استفاده قرار می‌گیرند چه هستند؟

دیابت شایعترین بیماری عصر حاضر است و تقریبا همۀ ما در تیررس ابتلا به این عارضه هستیم. در دیابت نوع 1 بدن دیگر انسولینی ترشح نمیکند و فرد در صورت دریافت نکردن آن به صورت انسانی، دچار آسیبهای جدی میشود؛ در دیابت نوع 2 انسولین ترشح میشود اما یا میزان آن کم است یا بدنتان توانایی استفادۀ درست از آن را ندارد؛ در هر صورت به هرکدام نوع از این بیماری دچار شده‌اید، ضروری است که با انواع داروهای دیابت و نحوۀ تاثیرگذاری آنها آشنا شده و اطلاعات نسبتا کاملی داشته باشید.

دیابت

درمان دیابت نوع 2: در این مقاله از روشا به صورت جامع به بررسی جدیدترین و موثرترین داروهای موجود برای درمان دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2 پرداخته‌ایم؛ همچنین در مقاله‌ی «» این اختلال متابولیکی را به صورت کامل شرح داده‌ایم، معتقدیم که آگاهی شما نسبت به علل ایجاد این عارضه و شناخت عوارض و راههای پیشگیری از آن نقش مستقیمی در بالا بردن کیفیت زندگیتان بازی می‌کند.

غربالگری پیش دیابت را از سن 45 سالگی یا زودتر برای افراد بدون علامت با عوامل خطر قوی مانند چاقی، فشار خون بالا و سابقه خانوادگی (بستگان درجه یک مبتلا به دیابت) توصیه می‌کنند. سطح IFG 100-125 mg/dL (5.6-6.9 mmol/L)، IGT با سطح OGTT PG 2 ساعته بین 140 و 199 mg/dL (7.9-11.0 mmol/L) یا HbA1C 5.7-6.4 درصد نشان دهنده پیش دیابت است.

 درمان زگیل تناسلی زنان: بیمارانی که سطح HbA1C آنها بیش از 6 درصد است، در معرض خطر بالای ابتلا به دیابت هستند و تشخیص زودهنگام برای جلوگیری از پیامدهای نامطلوب ضروری است. بیماران مبتلا به پیش دیابت را می توان پس از یک سال مجدداً آزمایش کرد. با این حال، بدون مداخله مناسب، 70 درصد از افرادی که مبتلا به پیش دیابت تشخیص داده شده‌اند.

برای درمان کبد چرب باید چکار کرد: بسته به عوامل خطرشان، احتمالاً در 10 سال یا حتی کمتر به دیابت مبتلا می شوند. همچنین مهم است که توجه داشته باشید که پیش دیابت ممکن است با چاقی، دیس لیپیدمی و فشار خون بالا همراه باشد. بنابراین، تغییرات سبک زندگی مانند رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی و ترک سیگار، علاوه بر معرفی عوامل دارویی، برای توقف یا به تاخیر انداختن جدول زمانی ابتلا به دیابت مهم تلقی می شود.

آنچه در این مقاله خواهیم خواند

داروهای ضد دیابت

بر حسب نوع دیابت شما، داروهای متفاوتی وجود دارند که هرکدام از آنها از طریق عملکرد خاص خود قند خون شما را کاهش می‌دهند؛ به عنوان مثال بعضی از داروها لوزالمعده را برای ترشح بیشتر انسولین در خون تحریک می‌کنند و برخی دیگر جلوی بازجذب دوبارۀ گلوکز از طریق کلیه را گرفته و قند اضافی را از طریق ادرار دفع می‌کنند.

باید به این نکته توجه داشته باشید که دیابت بیماری بسیار حساسی بوده و نسبت به شرایط بدنی هر فرد متفاوت است؛ بنابراین از مصرف خودسرانۀ دارو خودداری کنید.

لیست داروهای دیابت

به دلیل آن‌که دو نوع بیماری دیابت وجود دارد، ناگزیر ما نیز مجبور به گروه‌بندی داروهای این عارضه شده‌ایم. در ادامۀ مطلب اطلاعات کاملی دربارۀ داروهای دیابت به تفکیک نوع آن در اختیار شما قرار داده‌ایم.

جدیدترین داروهای دیابت نوع 1

اگر به دیابت نوع 1 مبتلا هستید یعنی بدن شما دیگر قادر به ترشح انسولین نیست و شما باید انسولین را به صورت زیرجلدی دریافت کنید؛ علاوه بر آن کنترل تغذیه نیز نقش مهمی در کنترل بیماری‌تان داشته و باید همیشه سبک زندگی سالم خود را حفظ کنید.

در ادامه به بررسی انواع انسولین و دارویی دیگر به نام پراملین می‌پردازیم.

انسولین

داروهای انسولین یا «انسولین انسانی» بسته به شرایط ممکن است چندین بار در روز به فرد تزریق شود. این انسولین تفاوتی با انسولین داخل بدن نداشته و همان نقش را در خون‌تان ایفا می‌کند. در ادامه انواع انسولین را باهم بررسی می‌کنیم.

انسولین کوتاه اثر

انسولین‌های کوتاه اثر همان‌طور که از نام آن مشخص است، سریعتر از سایر مدلهای انسولین اثر کرده و به همان میزان زودتر اثر خود را از دست میدهند. معمولا این دارو باید 30 تا 60 دقیقه پیش از مصرف غذا به صورت زیر جلدی تزریق شود.

نام انسولین زمان شروع اثرگذاری زمان اوج اثرگذاری مدت زمان ماندگاری در خون
Entuzity (insulin regular) 15 دقیقه بعد از تزریق 4 تا 8 ساعت بعد از تزریق 17 تا 24 ساعت بعد از تزریق
Humulin R, Novolin ge Toronto (insulin regular) 30 دقیقه بعد از تزریق 2 تا 3 ساعت بعد از تزریق 6 ساعت و نیم بعد از تزریق

انسولین های سریع اثر

انسولین‌های سریع اثر عملکری شبیه به لوزالمعده شما دارند و معمولا در ابتدای شروع وعده غذایی تزریق می‌شوند. این انسولین همانند انسولین ترشح شده از لوزلمعده به سرعت قند خون را کاهش داده و سریعا تاثیر خود را از دست میدهد.

نام انسولین زمان شروع اثرگذاری زمان اوج اثرگذاری مدت زمان ماندگاری در خون
Apidra (insulin glulisine) 10 تا 15 دقیقه بعد از تزریق 1 تا 1 ساعت و نیم بعد از تزریق 5/3 ساعت تا 5 ساعت بعد از تزریق
Fiasp (faster-acting insulin aspart) 4 دقیقه بعد از تزریق نیم ساعت تا یک ساعت و نیم بعد از تزریق 5/3 ساعت بعد از تزریق
Humalog (insulin lispro) 10 تا 15 دقیقه بعد از تزریق 1 تا 2 ساعت بعد از تزریق 3 تا 75/4 ساعت بعد از تزریق
NovoRapid (insulin aspart) 9 تا 20 دقیقه بعد از تزریق 1 تا 1 ساعت و نیم بعد از تزریق 3.5 ساعت بعد از تزریق

انسولین با اثر متوسط

اگر درون انسولین‌تان مواد ته‌نشین شده می‌بینید، یعنی از انسولین با اثر متوسط یا با اثر طولانی مدت استفاده می‌کنید؛ زیرا همان مواد تهنشین شده سبب افزایش زمان کارایی و تاثیر این هورمون در خونتان میشود.

نام انسولین زمان شروع اثرگذاری زمان اوج اثرگذاری مدت زمان ماندگاری در خون
Humulin N, Novolin ge NPH(insulin NPH) 1 تا 3 ساعت 5 تا 8 ساعت حداکثر تا 18 ساعت

انسولین های طولانی مدت

نام انسولین زمان شروع اثرگذاری زمان اوج اثرگذاری مدت زمان ماندگاری در خون
Basaglar (insulin glargine biosimilar) 5/1 ساعت نامشخص 24 ساعت
Lantus (insulin glargine U-100) 5/1 ساعت نامشخص 24 ساعت
Levemir (insulin detemir U-300) 5/1 ساعت نامشخص 16 تا 24 ساعت
Toujeo (insulin glargine U-300) 5/1 ساعت نامشخص حداکثر تا 30 ساعت
Tresiba (degludec) 5/1 ساعت نامشخص 42 ساعت

پراملین

پراملین دومین دارو بعد از انسولین برای درمان دیابت نوع 1 بوده و قبل از صرف وعدۀ غذایی باید تزریق شود. این دارو اشتها را کاهش داده و علاوه بر آن سرعت هضم غذا را در معدۀ شما کاهش می‌دهد؛ در نهایت این عملکرد سبب ترشح گولکان بعد از صرف غذا و کاهش قند خون شما می‌شود. 

جدیدترین داروهای دیابت نوع 2

اگر دیابت نوع 2 دارید، یعنی اوضاعتان نسبتا خوب است و بدنتان همچنان انسولین را ترشح میکند. اما مشکلی که سبب ابتلا به دیابت می‌شود، کم بودن میزان ترشح انسولین یا نداشتن توانایی بدن برای استفاده از آن است. در ادامه داروهای موثر برای درمان دیابت نوع 2 را توضیح داده‌ایم.

مهار کنندههای آلفا گلوکوزیداز

اگر به تازگی دیابت خود را تشخیص داده‌اید احتمالا پزشک‌تان داروهای زیر مجموعۀ مهارکننده‌های آلفا را برایتان تجویز می‌کند. این داروها از افزایش سریع گلوکز در بدن جلوگیری کرده و به عبارتی بهتر سرعت جذب آن را کاهش می‌دهند.

برای روی لینک آبی کلیک کنید.

همچنین این داروها باعث جذب نشدن نشاسته در غذاهایی مانند برنج و ماکارونی میشوند؛ زیرا آنزیم‌های بدن بعد از جذب نشاستۀ غذا، آن را تجزیه کرده و به مولکول‌های قند تبدیل می‌کنند. آمارها حاکی از آن است که استفاده از مهارکننده‌های آلفا گلوکوزیدار سبب کاهش فاکتور A1C به میزان 0.5 تا .0.8 درصد بعد از چندین ماه استفادۀ مداوم می‌شود.

این داروها عبارتند از:

  • آکاربوز (Precose)
  • میگلیتول (گلیست) 

بیگوآنیدها

بیگوآنیدها اولین خط دفاعی برای دیابت نوع 2 هستند؛ اگر جزء افرادی هستید که نمی‌توانید با ورزش و اصلاح تغذیه قند خون خود را کنترل کنید، حتما با نام «متفورمین» آشنا هستید. متفورمین زیر مجموعۀ بیگوآنیدها محسوب شده و یکی از مشهورترین داروهای کنترل قند خون است.

عملکرد متفورمین بسیار ساده بوده و در سه گام قند خون شما را تنظیم می‌کند:

  • از تولید گلوکز در کبد جلوگیری می‌کند؛
  • میزان جذب قند توسط روده‌ها را کاهش می‌دهد؛
  • با فعال‌سازی آنزیم AMPK سلول‌های بدن را تحریک می‌کند تا انسولین بیشتری ترشح کرده و قند خون را جذب کنند

دکمه بازگشت به بالا