ارز دیجیتال اولانچ AVAX چیست و چه آینده ای دارد ؟
اولانچ (AVAX) یک پلتفرم ارز دیجیتال و بلاکچین است که به عنوان یکی از رقبای اتریوم فعالیت میکند. توکن بومی شبکه اولانچ، AVAX است که از قراردادهای هوشمند برای پشتیبانی از انواع پروژههای بلاکچین استفاده میکند. تراکنشها در بلاکچین اولانچ تقریباً به طور فوری پردازش میشوند چراکه این شبکه، مقیاسپذیری را در اولویت قرار می دهد. توکن AVAX نیز برای پرداخت کارمزد تراکنشها و ایمنسازی شبکه اصلی به کار میرود و به عنوان یک واحد اصلی در بین بلاکچینهای شبکه اولانچ عمل میکند. کارمزد تراکنشها و میزان کوینهای در گردش ارز دیجیتال AVAX با استفاده از مدل حاکمیتی تعیین میشود.
بر اساس آمار و گزارشها، بلاکچین اولانچ میتواند 4500 تراکنش را در ثانیه پردازش کند. این شبکه در سال 2020 ، با هدف ارائه خدمات سریع، امن و مقرون به صرفه راهاندازی شد. با توجه به متنباز بودن اولانچ، میتوان گفت هر کسی میتواند کدهای این پروژه را مشاهده کرده و حتی در توسعه آن مشارکت کند. در ادامه با سرمایکس همراه باشید تا به طور کامل با بلاکچین و ارز دیجیتال اولانچ (AVAX) آشنا شوید.
معرفی شبکه اولانچ
شبکه اولانچ که در سال 2020 توسط Ava Labs راهاندازی شد، یک پلتفرم بلاکچینی است که قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند را دارد. بلاکچین اولانچ در تلاش است تا ضمن تمرکززدایی و حفظ امنیت، راهحلی مقیاسپذیر و مبتنی بر بلاکچین ارائه کند. این شبکه در راستای کاهش هزینهها، سرعت بخشیدن به تراکنشها و سازگاری با محیط زیست نیز، اقدامات زیادی انجام داده است.
بلاکچین و ارز دیجیتال اولانچ به سرعت در فضای رمزارزها محبوب شد به طوری که در حال حاضر و بعد از گذشت کمتر از 2 سال، ارزش قفل شده در این شبکه از 10 بیلیون دلار هم فراتر رفته و این رقم در برنامههای غیر متمرکز (DApps) اولانچ همچنان رو به افزایش است. با استفاده از شبکه اولانچ، کاربران میتوانند تعداد نامحدودی از بلاکچینهای سفارشی و تعاملپذیر بسازند. البته برای راهاندازی مبتنی بر توکن اولانچ، لازم است که حتما کارمزد مشارکت را نیز بپردازند.
درباره پروژه اولانچ
پلتفرم قراردادهای هوشمند علاوه بر برنامههای غیرمتمرکز (dapps)، از بلاکچینهای مستقل نیز پشتیبانی میکند. در ادامه به برخی از ویژگیهایی که اولانچ را از سایر پروژهها منحصربهفرد میکنند، میپردازیم:
نرخ ایجاد کوینها: حداکثر میزان عرضه AVAX به 720 میلیون توکن محدود شده است، اما کاربران این شبکه میتوانند بر سرعت ایجاد کوینهای جدید نظارت کنند. دارندگان ارز دیجیتال AVAX میتوانند با شرکت در فرایند رایگیری، مقدار پاداشی که در ازای افزودن یک بلاک جدید به بلاکچین اولانچ پرداخت میشود را تعیین کرده و از این طریق، میزان عرضه را کنترل کنند.
ساختار کارمزد تراکنش: هزینههای پردازش تراکنشها بسته به نوع تراکنش و ازدحام شبکه اولانچ متفاوت است. تمام کارمزدهای پرداختی سوزانده میشوند (از گردش خارج میشوند) تا ارز دیجیتال AVAX به مرور زمان کمیابتر شود. کاربران اولانچ به تصمیمگیری در مورد کارمزد تراکنشها رای میدهند و طبق این سیستم کارمزد شبکه تغییر میکند.
مکانیسم اجماع: تراکنشهای بلاکچین اولانچ به طور کاملا منحصربهفردی تأیید میشوند. این فرایند با استفاده از مجموعهای تصادفی از زیرشبکهها یا همان ساب نت (Subnet) طی میشود. این سابنتها، تراکنشها را پیش از نهایی شدن تراکنشها تأیید میکنند.
تشویق مشارکتکنندگان: uptime بالا و پاسخگویی سریع، عواملی هستند که میتوانند میزان پاداشی که شرکتکنندگان شبکه در ازای پردازش تراکنشهای ارز دیجیتال اولانچ دریافت میکنند را افزایش دهد.
UP Time درصد زمانی که یک سختافزار یا سیستم بارگذاری اطلاعات را به درستی انجام میدهد، نشان میدهد.
اولانچ چطور کار میکند؟
در راستای بهبود مداوم فناوری بلاکچین و صنعت رمزارزها، اولانچ در تلاش است تا راهکاری برای حل برخی از مشکلات رایج در بلاکچینهای قدیمی مانند بیتکوین پیدا کند. برخی از این چالشها، نبود امکان تعامل، مشکلات مقیاسپذیری و کاربردی بودند که اولانچ در حال بهبود آنها است. پیش از این گفتیم که اولانچ از شبکهای از بلاکچینها تشکیل شده است. سه بلاکچینِ درونساخته مجزا در این شبکه وجود دارند که برای حل مشکلات ذکر شده، روشی منحصربهفرد را ارائه میکنند. با این مکانیزم، اولانچ ادعا میکند که سریعترین پلتفرم قراردادهای هوشمند در صنعت بلاکچین است. اما بیایید نگاه دقیقتری به این سه یلاکچین بیاندازیم:
X-Chain
این بلاکچین بهعنوان پلتفرمی غیرمتمرکز برای ایجاد و معامله داراییها استفاده میشود. حرف X در نام این بلاکچین از کلمه انگلیسی (eXchanging) گرفته شده است. این بلاکچین از پروتکل اجماع اولانچ استفاده میکند. گفتنی است که یکی از داراییهایی که روی X-Chain معامله میشود ارز دیجیتال AVAX است.
P-Chain
این بلاکچین با هدف هماهنگی اعتبارسنجها در شبکه اولانچ ایجاد شده است و میتواند ابردادههایی را در مورد شبکه مدیریت کند. P در نام این بلاکچین از اولین حرف از واژه انگلیسی پلتفرم (Platform) برگرفته شده است. کاربران از طریق API این بلاکچین میتوانند زیرشبکه ایجاد کنند، به زیرشبکهها اعتبارسنج اضافه کنند یا حتی بلاکچین بسازند. این بلاکچین از پروتکل اجماع Snowman استفاده میکند.
C-Chain
آخرین بلاک چین درونساخته شبکه اولانچ C-Chain است که برای ایجاد قراردادهای هوشمند به کار میرود. حرف C در نام این بلاکچین، از حرف اول واژه انگلیسی قرارداد (Contract) گرفته شده است. این بلاکچین نیز از پروتکل اجماع Snowman استفاده میکند. در واقع، C-Chain نمونهای از ماشین مجازی اتریوم است که مبتنی بر اولانچ کار میکند. کاربر میتواند با استفاده از API این بلاکچین، روی آن قراردادهای هوشمند ایجاد کرده و درواقع هر کاری که میتوان روی شبکه اتریوم انجام داد را در این بلاکچین انجام دهد.
در پروتکل اجماع Avalanche همه نودها به طور موازی بایکدیگر کار کرده و بدین صورت، تأیید تراکنشهای اعتبارسنجی به شکل تصادفی بررسی میشود. بررسی تصادفی به طور مکرر، احتمال درست یا معتبر بودن یک تراکنش را افزایش میدهد. پروتکل اجماع Snowman نیز تقریباً همان کار را انجام میدهد اما از بلاکها در یک فرآیند خطی استفاده میکند.
مزایا و معایب ارز دیجیتال اولانچ
مزایا
- ساختار پاداشدهی برای مشارکتکنندگان
- امکان پشتیبانی از بسیاری از پروژههای بلاکچینی
معایب
- رقابت سخت پلتفرمهایی مانند اتریوم
- لزوم استیک 2000 توکن AVAX برای اعتبارسنجهای پروژه
- اعتبارسنجهای خرابکار یا بیدقت، با از دست دادن توکنهایشان جریمه نمیشوند
اولانچ یا اتریوم؟
پیشتر اشاره کردیم که اولانچ و اتریوم رقیبان سرسختی برای یکدیگر هستند؛ حتما میپرسید چطور؟ در ادامه خواهیم گفت. اولانچ ادعا میکند که زمان پردازش تراکنش سریعتری دارد. بلاکچین اولانچ 4500 تراکنش را در هر ثانیه پردازش میکند. در مقابل، همین نرخ در شبکه اتریوم فقط 15 تراکنش است. ماهیت موازی پروتکل اجماع بلاکچین اولانچ چیزی است که این شبکه را قادر میسازد تا تراکنشها را بهطور قابل توجهی سریعتر از اتریوم تأیید کند.
از سوی دیگر، اتریوم در حال حاضر به طور بسیار گستردهتری فعالیت کرده و از پروژهها و تراکنشهای بیشتری پشتیبانی میکند. اما برتری اولانچ یعنی مقیاسپذیری بیشتر این شبکه میتواند در طولانی مدت، آن را نسبت به اتریوم برتری بخشد. بلاکچین اولانچ میتواند تعداد بسیار زیادی از تراکنشها را بدون نیاز به زمان اضافه برای پردازش، پشتیبانی کند. پروژه اولانچ از مکانیزم اجماع اثبات سهام و اتریوم از الگوریتم اثبات کار استفاده میکنند. البته اتریوم در تلاش است تا به تدریج به سوی اثبات سهام برود.
اولانچ و اتریوم ساختارهای متفاوتی برای پرداخت کارمزد دارند. تمام کارمزدهای پرداختی در بلاکچین اولانچ سوزانده و از گردش خارج میشوند. در حالی که تنها درصدی از این کارمزدها توسط شبکه اتریوم سوزانده میشود. میزان این کارمزدها در هر دو پلتفرم اولانچ و اتریوم متناسب با میزان شلوغی شبکه متفاوت است. البته ساختار هزینه در پلتفرم اولانچ به طور کامل توسط کابران شبکه مدیریت و کنترل میشود.
پیشبینی قیمت اولانچ در سال 2022
البته فراموش نکنید که پلتفرم اولانچ از معاملات غیرمتمرکز و همتابههمتا (peer-to-peer) مبتنی بر ارز دیجیتال اولانچ و توکنهای اتریومی پشتیبانی میکند.
آیا بلاکچین اولانچ مطمئن است؟
با توجه به ماهیت تصادفی مکانیسم اجماع بلاکچین اولانچ، این شبکه را میتوان ایمن دانست. اولانچ ادعا میکند که اقدامات امنیتی گستردهای انجام داده تا آسیبپذیری این بلاکچین را نسبت به حمله 51 درصد به طور محسوسی کاهش دهد و به همین دلیل خود را امنتر از سایر بلاکچینها میداند.
آیا سرمایهگذاری در اولانچ خطرناک است؟
با گذشت زمان، بیشتر مردم پس از مشاهده بلاک چینهای موجود، به درک نادرستی رسیدهاند؛ بلاک چینها کُند هستند و مقیاس پذیر نیستند، نمونههایی از درک بیشتر مردم از این تکنولوژی است. پلتفرم آوالانچ برای دستیابی به تضمینهای ایمنی قوی، ضمن دستیابی به سرعت نهایی و توان بالا، بدون به خطر انداختن تمرکززدایی، از رویکرد جدیدی برای اجماع استفاده میکند. بر خلاف سایر شبکهها که شرایط و ضوابط مشارکت شبکه را به طور یکنواخت در سیستم تحمیل میکنند، آوالانچ به افراد و موسسات این قدرت را میدهد که به راحتی برنامههای قدرتمند، قابل اعتماد و ایمن و شبکههای بلاکچین سفارشی با قوانین پیچیده ایجاد کنند یا در شبکههای خصوصی یا دولتی موجود متناسب با موارد استفاده آنها کار کنند.
نمادهای ارز دیجیتال اواکس، شبکه آوالانچ و آزمایشگاه آوا
ویژگیهای برجسته اولانچ
1) استفاده از تکنولوژی نوآورانه: اولانچ بر اساس یک پروتکل اجماع منحصر بفرد و نوآورانه ساخته شده است. این پروتکل ضمن عملکرد بسیار قدرتمند در پردازش تراکنشها و مقیاس پذیری، از امنیت و تمرکززدایی بسیار بالایی برخوردار است.
4) ساخته شده بر مبنای عدالت و برابری: اوالانچ طوری طراحی شده است تا بتواند عدالت را میان طیف وسیع کاربران خود برقرار سازد. از معماری سبک این شبکه که باعث شده سختافزارهای گرانقیمت برای مشارکت در آن مورد نیاز نباشد، تا برنامه توزیع توکن عادلانه، حکایت از آن دارد که اولانچ برای جامعه خود ساخته شده است، نه برای سرمایهگذاران.
4) اوالانچ به طور کامل از توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) پشتیبانی میکند.
- ارز AVAX توکن مورد استفاده در شبکه بلاک چین اولانچ است.
- حداکثر 720 میلیون واحد از توکن AVAX وجود خواهد داشت و 50 درصد از آن روی شبکه اصلی (Mainnet) توزیع خواهد شد.
- ارز دیجیتال AVAX به عنوان واحد اصلی شبکه اولانچ، توکن پرداختی برای عملیات درون شبکه است و پایه امنیتی شبکه را تضمین میکند.
- کارمزدهای تراکنش که در قالب ارز دیجیتال AVAX پرداخت میشوند، فورا سوزانده میشود. بنابراین توکن AVAX در طول زمان کمیابتر میشود.
معماری شبکه اولانچ
موتور اجماع
- اولانچ: یک الگوریتم اجماع توان بالا و بهینه شده بر اساس تکنولوژی دفتر کل توزیع شده گراف غیرمدور مستقیم یا دگ (DAG)
- اسنومن (Snowman): یک الگوریتم اجماع توان بالا و کاملا سفارشی شده برای قراردادهای هوشمند
زیرشبکهها
زیرشبکه یا ساب نت (Subnet) که مخفف عبارت Sub-Network است، مجموعهای قابل تغییر از تاییدکنندههای بلاک هستند که برای اجماع در مورد وضعیت دستهای از زنجیرهها با هم کار میکنند. هر زیرشبکه موظف به ایجاد مکانیزم پاداشدهی مجزا برای تاییدکنندههای خود است.
ماشینهای مجازی
زنجیرهها
زنجیره سکو
زنجیره مبادله
زنجیره قراردادها
بنیانگذاران ارز دیجیتال آوالانچ چه کسانی هستند؟
– امین گون سیرر (Emin Gun Sirer)
– جان وو (John Wu)
– تد یین (Ted Yin)
تفاوت آوالانچ با بیت کوین و بیت کوین کش و اتریوم در چیست؟
اصلیترین تفاوت آوالانچ با این سه ارز دیجیتال در زمان تایید نهایی تراکنشها است؛ به این صورت که در بیت کوین تایید نهایی تراکنشها یک ساعت زمان میبرد، اما در آوالانچ این عملیات در کسری از ثانیه انجام می شود.
دومین تفاوت مربوط به تولید بلاک در یک بلاکچین است؛ در برای تولید بلاک در یک بلاکچین به چندین استخر متمرکز نیاز است، حال آنکه شبکه آوالانچ قادر است تا میلیونها تولید کننده بلاک را بدون اینکه ارزشی از سیستم خارج شود، در خود جای دهد.
تفاوت سوم مربوط به تعداد تراکنشها است؛ به عنوان مثال، در بیت کوین تنها از ۷ تراکنش در ثانیه پشتیبانی میشود، اما این مقدار در آوالانچ تا ۶۵۰۰ تراکنش در ثانیه است، که حدود سه برابر شبکه ویزا است.
گفتار پایانی!
پلتفرم آوالانچ در واقع یکی از جدیدترین و کارسازترین پروژهها در فضای جهانی و مشهور کریپتو است که سعی دارد به وسیله تجربیات ارزهای دیجیتال موفق گذشته و ادغام آن با تکنولوژهای جدید، تجربه کاربری جدید برای تمامی کاربران خود داشته باشد.