عمومیکسب و کار ویژه

آموزش تعویض کاسه نمد پمپ آب

تعویض کاسه نمد پمپ آب خانگی چگونه است؟

در ادامه مقاله  این بار قصد داریم یکی دیگر از قطعات به کار رفته در پمپ آب خانگی را بررسی کرده و نحوه تعویض آن را به شما آموزش دهیم. به همین دلیل در این مقاله تعویض کاسه نمد پمپ آب خانگی را بررسی خواهیم کرد.

کاسه نمد چیست؟

کاسه نمد یا سیل مکانیکی (mechanical seal) قطعه بسیار مهم در است که مانع از ورود آب به قسمت داخلی موتور پمپ آب خانگی می شود. محل قرار گیری کاسه نمد بین شافت یا محور و موتور پمپ آب خانگی است. این قطعه دقیقا آب را در قسمت پشت پروانه پمپ آب نگه داشته و بدون ایجاد کاهش در فشار جریان آب مانع از ورود آن به قسمت شافت پمپ آب می شود. کاسه نمد در مقابل اصطکاک چرخشی ایجاد شده در شافت نیز مقاومت می کند.

طراحی کاسه نمد به چه صورت است؟

هر کاسه نمد خود از سه قسمت تشکیل شده است. بخش ثابت کاسه نمد به بدنه پمپ متصل می شود. گاهی این قسمت از کاسه نمد به صورت حلقه اورینگی است که طوری بر روی غلاف پمپ قرار می گیرد که هیچ فضایی را برای عبور مایع باقی نمی گذارد. قسمت بعدی تشکیل دهنده کاسه نمد، بخش چرخان آن است که این قسمت با کمک اورینگ به صورت کاملا مهر و موم شده به شافت می چسبد.

این قسمت از کاسه نمد را نیز می توان به عنوان استاتیک ( ثابت ) در نظر گرفت، زیرا چرخش آن همراه با چرخش شافت است. کاسه نمد خود رابط بین بخش های استاتیک و چرخشی کاسه نمد است. بین قطعات ثابت و متحرک کاسه نمد از یک قطعه دیگر به نام کاسه نمد اصلی استفاده شده است. این قسمت مهمترین بخش کاسه نمد که به صورت یاتاقان عمودی مارپیچ شکل است.

این قسمت از دو سطح صاف، یک قسمت ثابت و یک قسمت چرخان تشکیل شده است. صفحات کاسه نمد با استفاده از ترکیب فشار هیدرولیک ایجاد شده توسط جریان کاسه نمد و فشار قسمت چرخان کاسه نمد به یکدیگر فشار وارده کرده و مانع از بروز نشتی بین شافت و قسمت ثابت پمپ یا موتور پمپ می شوند.

اگر صفحات کاسه نمد با استفاده از مواد روغنی پوشانده نشود، این صفحات به دلیل ایجاد اصطکاک بین یکدیگر و تولید گرما خراب و پوسیده می شوند. به همین دلیل بین دو قسمت ثابت و قسمت پیچی کاسه نمد باید از یک مایع روان کننده که به آن لایه روغنی نیز می گویند، استفاده شود.

این لایه روغنی می تواند از فرآیند پمپاژ مایع در دستگاه به صورت خودکار و یا از طریق یک منبع خارجی در آن قسمت افزوده شود. لزوم استفاده از لایه روغنی این است که این غشا مانع از بروز نشتی بین قسمت ثابت و پیچی کاسه نمد شده و علاوه بر این سبب روان کار کردن کاسه نمد خواهد شد.

لزوم استفاده از لایه روغنی اینطور مشخص می شود،که اگر این لایه وجود نداشته باشد می تواند سبب خشک کار کردن کاسه نمد شود و بعد از مدتی کاسه نمد کلا فرسوده و از هم پاشیده می شود. بعد از فرسوده شدن کاسه نمد، آب به راحتی به داخل قسمت موتور پمپ آب خانگی نفوذ خواهد کرد.

به این صورت که فاصله بین قسمت ثابت و پیچی در کاسه نمد که توسط این لایه پر می شد در حد 1 میکرون است .

به همین دلیل مقدار آبی که در صورت بروز نشتی از این قسمت وارد بدنه موتوری پمپ آب خانگی می شود در حد نصف قاشق چایخوری در روز است، که به راحتی قابل تشخیص نیست.

اگر همین مقدار نشتی اندک هرچه زود تر متوقف نشود، می تواند سبب ایجاد زنگ زدگی در محور یا شافت، و خشک شدن بلبرینگ های نصب شده بر روی شافت شود که نتیجه آن خشکی محور و بلبرینگ ها شده و اگر باز هم برای رفع نشتی اقدام نشود، آب می تواند خود را به قسمت موتوری پمپ آب رسانده و سبب سوختن پمپ آب شود.

لزوم استفاده از کاسه نمد در پمپ آب خانگی را می توان به طور خلاصه به این صورت بیان کرد:

  • جلوگیری از بروز نشتی بین قسمت آبی و قسمت برقی پمپ آب خانگی
  • جلوگیری از آسیب رسیدن به محور پمپ آب خانگی
  • محافظت از خوردگی اجزای داخلی پمپ آب به دلیل انسداد ورود رسوبات به داخل پمپ آب
  • افزایش راندمان دستگاه و در نتیجه کاهش هزینه ها در تعمیر پمپ آب خانگی

تا اینجا متوجه شدید که یک قطعه بسیار کوچک به نام کاسه نمد چقدر می تواند در پمپ آب خانگی مهم و اساسی باشد. اما همین قطعه به مرور زمان می تواند دچار فرسودگی شده و لایه روغنی خود را از دست بدهد. کاسه نمد معمولا به دلیل گرمای بیش از حد در پمپ آب خانگی و همچنین جذب رسوبات وارد شده به پمپ آب خانگی دجار فرسودگی می شوند. در واقع می توان گفت عمر این قطعه به دلیل فشار کار بالا بسیار پایین است و حتی ممکن است نیاز باشد که بارها این قطعه را در پمپ آب خانگی تعویض کنید.

معمولا لزوم تعویض کاسه نمد در پمپ آب خانگی با علائمی همچون گرم شدن بیش از حد بدنه یا غلاف پمپ آب خانگی، ایجاد صدا های بلند در موقع روشن بودن پمپ آب و در نهایت لرزش شدید آن می توانند از علائم اولیه خرابی کاسه نمد در پمپ آب خانگی باشند.

همانطور که گفتیم اگر باز هم برای تعویض آن اقدام نکنیم چه بسا موتور پمپ آب بسوزد و در این بخش است که لزوم تعویض کاسه نمد در پمپ آب خانگی احساس می شود.

مراحل تعویض کاسه نمد پمپ آب ساختمان

حال برای آشنایی بیشتر با نحوه تعویض کاسه نمد پمپ آب خانگی، تمامی مراحل را به طور جداگانه برای شما بیان می کنیم.

مرحله اول:

برق اصلی دستگاه را قطع کنید و از قطع بودن کامل برق دستگاه به منبع اصلی آن مطمئن شوید تا از بروز برق گرفتی در حین انجام کار جلوگیری کنید.

مرحله دوم:

لوله آب متصل به پمپ آب خانگی را قطع کنید. شما می توانید برای انجام این کار از ابزار مناسب برش لوله استفاده کنید. دلیل این کار این است که در صورت قطع اتصال لوله پمپ آب شما می توانید پمپ آب را برای انجام تعمیر بر روی میز قرار دهید. در صورتی که نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این وسیله را دارید، می تواند به شما کمک کند.

مرحله سوم:

با استفاده از آچار مناسب تمامی پیچ های بدنه پمپ آب خانگی را باز کنید تا بتوانید غلاف پمپ آب را در بیاورید و در محلی امن قرار دهید.

مرحله چهارم:

کاسه نمد دقیقا در پشت پروانه پمپ آب خانگی قرار دارد. به همین منظور ابتدا محور را از پشت با کمک آچار گرفته و سبب از روبرو پروانه را بر خلاف جهت پره ها بچرخانید تا باز شود.

مرحله پنجم:

همانطور که در قسمت بالا ذکر کردیم، قسمت ثابت کاسه نمد در وسط پروانه قرار می گیرد، پس ابتدا آن را از داخل پروانه جدا می کنیم.

مرحله ششم:

حال قسمت پیچی کاسه نمد را که به شافت یا محور پمپ آب خانگی متصل است به آرامی خارج می کنیم. دقت داشته باشید که سطح شافت به شدت حساس است. پس سعی کنید ضربه ای به این سطح وارد نکنید. بعد از خارج کردن کاسه نمد از محور، کاسه نمد جدید را به محور وارد کرده و با کمی فشار قسمت پیچی آن را کاملا وارد محور ثابت می کنیم.

نکته: بهتر است برای افزایش طول عمر کاسه نمد، آن را کمی با گریس روغن کاری نموده و سپس در محل قرار دهید.

مرحله هفتم:

حال قسمت ثابت کاسه نمد را طوری در سوراخ وسط پروانه قرار می دهیم که از اتصال دقیق آن مطمئن شویم. شما می توانید ابتدا آن را کمی روغن کاری کرده و بعد در جای خود نصب کنید. سپس پروانه را بر روی محور بچرخانید تا بسته شود. از آن جا که مهمترین قسمت کاسه نمد در جلوگیری از بروز نشتی همین قسمت است، شما می توانید برای اینکه مطمئن شوید نصب به خوبی صورت گرفته کمی آب بر روی بدنه پروانه بریزید. اگر هیچ آبی به قسمت پشت آن چکه نکرد یعنی کاسه نمد به درستی آب بندی شده است. سوراخ وسط پروانه محل قرار گیری قسمت اورینگ یا ثابت کاسه نمد است.

مرحله هشتم:

حال بدنه یا غلاف پمپ آب خانگی را با استفاده از پیچ هایی که در ابتدا باز کرده بودید، ببندید و موتور پمپ را به آن متصل کنید.

مرحله نهم:

در انتها پمپ آب خانگی را در محل اولیه آن دوباره قرار دهید و لوله آب قطع شده آن را نصب کنید. حال کلید برق آن را دوباره وصل کرده و پمپ آب را روشن کنید. همانطور که ملاحظه کردید تعویض کاسه نمد در پمپ آب خانگی علاوه بر این که کاری بسیار مهم و ضروری است، دارای مراحل خاصی می باشد که علاوه بر امکانات نیاز به تخصص نیز دارد.

به همین علت بهتر است برای انجام این کار از متخصص تعمیرات پمپ آب خانگی استفاده کنید.

​خدمات نصب و تعمیر پمپ آب خانگی

با افزایشطبقات ساختمان ها و کاهش فشار آب در زمان اوج مصرف، توجه و نیاز افرادبه نصب پمپ آب و تنظیم فشار پمپ آب خانگی نیز بیشتر شدهاست. انواع پمپ آب خانگی که با نام پمپ تحت فشار هم شناخته می شوند دربازار موجود هستند. با توجه به عوامل مختلفی نظیر حجم آب مورد نیاز خانوار، تعدادطبقات و تعداد واحدهای ساختمان خود اقدام به خرید پمپ آب خانگی و نصب مخزن پمپ آبمی کنند. در مواردی به علت کمبود فضا اقدام به نصب منبع آب در پشتبام بدون پمپ و نصب پمپ آب در پشت بام می کنند. در صورتی که بنابه هر دلیلی مانند کمبود فضا یا حتی مقدار بودجه مورد نیاز برای نصب پمپآب با مخزن را نداشته باشید. می توانید اقدام به نصب پمپآب خانگی بدون مخزن کنید. در ادامه به معرفی انواعپمپ آب خانگی و عوامل موثر بر قیمت نصب و تعمیر پمپ آب می پردازیم.

نصب پمپ آب بعد از کنتور بدون نصب منبع

البته لازم به ذکراست که نصب پمپ آب خانگی بدون مخزن با وجود مزایایی نظیر هزینهنصب پمپ آب کمتر، دارای معایبی نیز می باشد.نصب پمپ آب بعد از کنتور رویشبکه آب و فاضلاب ممکن است موجب مکش آب آلوده به داخل آب شرب شود. زیرا که هموارهبخشی از آب غیر قابل مصرف از سیستم آب شرب خارج می شود.

حال اگر در یک زمان چندینپمپ در حال استفاده از جریان آب باشند. سیستم هدر رفت آب، دوباره به جریان بر میگردد. این آب هدررفته ممکن است منشا آلودگی باشند. به عبارت دیگر نصب پمپ بعداز کنتور فشار منفی در لوله آب شهری ایجاد می کند. ممکن است در قسمت هایی کهنشتی طبیعی در لوله ها وجود دارد. آبهایی که دچار آلودگی سطحی شده اند، بهعلت فشار منفی حاصل از عملکرد پمپ به آب شرب مصرفی وارد شوند.

طریقه نصب پمپ آببدون مخزن به طورمستقیم بعد از کنتور آب قرار می گیرد و تمام آب موجود در لوله آب اصلی خیابان رابه داخل ساختمان می کشند و در صورت اطلاع شرکت آب و فاضلاب مشمول جریمه می شوید.همچنین با نصب منبع پمپ آب خانگی در هنگام قطع آب همیشه به حجم آب ذخیره شده ایدسترسی دارید. طریقه نصب پمپ آب بدون مخزن خیلی ساده است و فقط نیازبه لوله کشی پمپ آب خانگی است.

نصب پمپ آب خانگی با مخزن

پمپ آب خانگی مخزندار، آبذخیره شده درون تانکر پلاستیکی را به لوله کشی ساختمان هدایت می کند. بهزبان واضح تر پمپ آب خانگی با تبدیل جریان الکتریکی به انرژی مکانیکی میتواند آب را با فشار کافی به طبقات بالایی هدایت کند.

نصب منبع آب خانگی یا نصب تانکر پلاستیکیپمپ جهت ذخیره آب در سیستم آبرسانی ساختمان استفاده می شود. نصب منبع آب پمپخانگی با هدف تامین آب مورد نیاز برای تمامی واحد های ساختمان به مدت ۲۴ ساعت تعبیهمی شود. بدین ترتیب در هنگام قطعی آب و یا زمان های اوج مصرف آب و افت فشار آن میتواند پاسخگوی خانوارها باشد. منبع آب پلاستیکی پلی اتیلن به دلیلمزایای زیاد و هزینه های پایین تر، جایگزین موارد دیگر شده است.

با راه اندازی پمپ آبخانگی با مخزن آب به طور معمول مخزن پر از آب می شود و با هر دفعه باز و بسته کردنشیر آب پمپ آب ساختمان دائما خاموش روشن نخواهد شد. این کار تا زمانی انجام می شودکه فشار پمپ آب خانگی کم نباشد و از آب ذخیره شده پمپ استفاده می شود. اما نصب پمپآب بدون مخزن با هر بار باز و بسته کردن شیر آب در ساختمان مدام خاموش و روشن نمیشود و همین موضوع باعث زود خراب شدن پمپ آب خواهد شد. برای نصب پمپ آب خانگی بدونمخزن می توانید برای کنترل میزان فشار پمپ آب خانگی از ست کنترل استفاده نمود.

انواع پمپ آب خانگی

پمپ های آب خانگی درمدل های متفاوت و با ظرفیت و توان های متفاوتی در بازار هستند. که وابسته به میزاننیاز خانوار اقدام خرید پمپ آب خانگی می نمایند. پمپ آب جتی، پمپ آببشقابی و پمپ آب پروانه ای می توان نام برد. پمپ آب خانگی از لحاظ توان به پمپآب نیم اسب بخار، پمپ آب یک اسب بخار تقسیم بندی می شوند.

طریقه نصب پمپ آب خانگی با مخزن

  • نصب پمپآب باید در مکان سرپوشیده انجام شود.
  • نصب منبعو پمپ را تا جای امکان نزدیک به هم انجام دهید.
  • نقشه پمپآب خانگی و نصب مخزنپلی اتیلن باید طوری انجام شود که قوانین لوله کشی، از ورودی آب ساختمان بهپمپ و منبع و خروجی این تاسیسات به لوله کشی ساختمان کاملا رعایت شده باشد.
  • سطح زیرینجهت نصب منبع آب خانگی باید کاملا یکدست و صاف باشد.
  • نقشه نصبپمپ آب خانگی باید به ترتیبی ایجاد شود. که با سرریز شدن آب از مخزن باید بهکمک لوله کشی به محلی مطمئن هدایت شود واز تاسیسات برقی کاملا دور باشد.
  • لرزش پمپآب هنگام کار کردن ممکن است به وسیله لوله ها به اتصال خروجی مخزن انتقال پیداکند. این لرزش باعث خارج شدن اتصالات از آب بندی می شود. به همین دلیل بایددر مسیر لوله های بین مخزن و پمپ آب از لرزه گیر استفاده کنید.
  • توجه کنیددر هنگام نصب اجزای پمپآب خانگی تا حد امکان از زانو و اتصالات کمتری استفاده کنید. زیرا اتصالاتزیاد از میزان فشار آب می کاهند.

تعمیرات پمپ آب خانگی در محل

تقریبا در تمامیمنازل مسکونی و آپارتمان های چند طبقه و یا حتی ویلایی به علتپایین بودن فشار آب و همچنین امکان قطعی آب، از پمپ آب و نصب منبع آب بهره میبرند. پمپ آب ساختمان مانند هر وسیله برقی دیگر طی مرور زمان ممکن استمستهلک شوند و نیاز به تعمیرات پمپ آب ساختمان و رفع مشکلات پمپ آبخانگی می باشد. در ادامه به ایرادات شایع در پمپهای آب و عیب یابی پمپآب در منزل می پردازیم.

علت روشن نشدن پمپ آب خانگی چیست؟

برای تعمیر پمپآب آپارتمانی باید ابتدا مطمئن شوید که سیستم برق رسانی دستگاه دچار ایرادنشده باشد. بررسی کنید که کلید برق یا سیم پمپ قطعی نداشته باشد. مرحله بعدی دکمهریست را چک کنید. همچنین ممکن است سیم های درون کلید به علت گرمای زیاد و یاآبخوردگی و رطوبت اتصالی پیدا کرده باشند.

علت موج داربودن آب خروجی از پمپ چیست؟

در هنگام بروز اینایراد که فشار آب پمپ کم و زیاد می شود. حتما ایراد از مخزن پمپ است. برای بررسیمخزن پمپ باید دریچه هوای مخزن را بررسی کنید. اگر ایراد از مخزن دستگاه باشد باتکان دادن مخزن از زیر مخزن پمپ، آب خارج می شود. به طور مثال در خانه هایی که ازپمپ برای کشیدن آب چاه استفاده می شود.در فصل گرما به علت کم شدن میزان آب،ممکناست شن و ماسه وارد مخزن پمپ شوند و موجب خراب شدن آن گردند.

علت یکسره کارکردن پمپ چیست؟

در زمان کار کردنصحیح پمپ آب باید صدای باز و بسته شدن کلید هنگام فعالیت پمپ را بشنوید. اگر پمپیکسره کار می کند و اتومات نمی کند. در صورتی که واحدی در حال استفاده از آب نیست.باید از یک سرویسکار پمپ آب کمک بگیرید. ممکن است علت در نشتی لوله کشی ها باشد باخود پمپ و اتومات پمپ ایراد پیدا کرده باشد.

علت افت فشارپمپ آب خانگی چیست؟

هوا گرفتن پمپ آبموجب می شود که پمپ آب دیگر قادر به اجرای عملکرد صحیح خود نباشد. در زمان بروزاین مشکل، با وجود روشن بودن پمپ آب، پمپ قادر به مکش آب نیست. در این زمان بایدبه هواگیری پمپ آب بپردازید.

در تعمیرات پمپ آب خانگی چه خدماتی ارائه می شود؟

تعویض بلبرینگپمپ آب خانگی

بلبرینگ پمپ آبخانگی به یک قطعه فلزی در داخل پمپ آب گفته می شود که سبب حرکت شافت داخل پمپمی شود. همچنین بلبرینگ نیز به پروانه پمپ آب نیز متصل است. بدین ترتیب که باچرخیدن محور پمپ آب، پروانه پمپ نیز شروع به حرکت می کند.پمپ آب از دو قسم مکانیکی و برقی تشکیل شده است. بخشمکانیکی پمپ آب خانگی شامل پروانه و کاسه نمد است. این قطعات مستقیما با آبدر تماس هستند.

بلبرینگ پمپ آب به همراه شافت در قسمت الکتروموتور پمپآب خانگی قرار می گیرد. اهمیت این قطعه را می توان اینگونه توصیف کرد که اگربلبرینگ در داخل پمپ آب نباشد. عملا پمپ کار نمی کند. چرا که کار کردن پمپ آب با به چرخش در آمدن محور داخل پمپ و پروانه آن میسر می شود. تا بدین وسیله آببه داخل لوله های ساختمان پمپاژ شود.

حال اگر بلبرینگ دچارایراد شود و به نرمی حرکت نکند. عملا کل دستگاه دچار ایراد شده است. از آنجایی کهبلبرینگ یک قطعه مصرفی است بعد از مدتی دچار فرسودگی می شود و نیاز به تعویضبلبرینگ پمپ آب خانگی می باشد.

تعویض کاسه نمدپمپ آب خانگی

به طور خلاصه لزوماستفاده از کاسه نمد در پمپ آب خانگی را می توان به علت جلوگیری از نشتی آب بینقسمت های آبی و برقی پمپ آب خانگی توضیح داد. همچنین کاسه نمد پمپ آب مانع از آسیبرسیدن به محور پمپ آب می شود. همچنین این قطعه باعث افزایش کارایی دستگاه وکاهش هزینه تعمیر پمپ آب خانگی نیز می شود.

بدین ترتیب متوجه میشویم یک قطعه بسیار کوچک به نام کاسه نمد چقدر می تواند نقش مهمی در پمپداشته باشد. این قطعه به مرور زمان و استفاده ممتد از پمپ مستهلک می شود و نیاز بهتعویض کاسه نمد پمپ آب می باشد.

معمولا نشانه هایگرمای زیاد بدنه پمپ آب، سر و صدای بالای پمپ آب و همچنین لرزش زیاد پمپ اعلام می کنندکه باید به تعمیرات پمپ آب خانگی و تعویض کاسه نمد پمپ آب بپردازید.

تعویض پروانه پمپ آب خانگی

پروانه پمپ آب موجبچرخش آب در داخل پمپ می شود.این پروانه ها از پره ها یا تیغه های پلاستیکی تشکیل شدهاند. پره های پروانه به شافت متصل می شوند. با چرخش پروانه انرژی الکتریکی بهانرژی جنبشی جریان آب تبدیل می شود. کاهش فشار آب و کم شدن میزان حجم آب پمپ ازنشانه های خرابی پمپ و نشانه های تعویض پروانه پمپ آب خانگی می باشد.

خدمات تعمیرات و نصب پمپ آب خانگی

همانطور که پیشتراعلام کردیم پمپ آب نیز مانند هر وسیله ی دیگری ممکن است طی مرور زمان دچارایراداتی شوند. مواردی مانند تعمیر کلگی پمپ تصفیه آب، تنطیم فشار پمپآب، تعمیر با تعویض اتومات پمپ و سایر خدمات تعمیر پمپ آب خانگی نوید پمپ اسپادان آماده ارائه خدمات تعمیرات و نصب پمپ آب خانگی می باشند. خدماتیمانند نصب منبع آب در پشت بام بدون پمپ، نصب منبع آب بدون پمپ نیز دراین سرویس ارائه می شود.

دکمه بازگشت به بالا