مراقب کلاهبرداری سایتهای تبلیغات و درج آگهی باشید
رئیس پلیس فتا استان سمنان گفت: افراد سودجو با درج آگهیهای کذب و غیر واقعی در سایتهای نیازمندی و تبلیغاتی، اطلاعات کارت بانکی کاربران را سرقت می کنند لذا کاربران فضای مجازی فریب تبلیغاتهای دروغین را نخورند.
سرهنگ حسین صادقی درتشریح این موضوع به خبرنگار ما گفت: با توجه به اهمیت تبلیغات و معرفی محصولات و کالاها و خدمات در فضای مجازی، امروزه استقبال شرکتها، تولیدکنندگان و کاربران از سایتهای نیازمندی و درج آگهی بسیار زیاد شده است لذا برخی افراد سودجو و مجرمان سایبری از این بستر سوءاستفاده کرده و با ارائه کالاهای ارزان قیمت و با تبلیغات گسترده دروغین و کاذب اقدام به کلاهبرداری اینترنتی و سرقت اطلاعات کارتهای بانکی شهروندان می کنند.
وی در ادامه گفت: مجرمان سایبری با سوءاستفاده از اعتماد هموطنان و همچنین رونق بازار و خرید و فروشهای مجازی به دنبال کلاهبرداری از کاربران فضای مجازی میباشند این افراد با هدف تهیج و ایجاد انگیزه در خریداران، اجناس خود را با قیمتهای پایینتر از عرف بازار ارائه و با جلب اعتماد مشتریان اقدام به کلاهبرداری از آنان مینمایند، لذا کاربران فضای مجازی برای خریدهای اینترنتی خود از سایتهای تبلیغاتی، پس از انتخاب کالا در سایتهای درج آگهی از کیفیت کالا و هویت فروشنده مطلع گردند و هیچ گونه مبلغی بعنوان پیش پرداخت نیز واریز نکنند.
این مقام سایبری درباره خرید از شبکههای اجتماعی گفت: هموطنان توجه کنند بیشتر اجناس تبلیغی در شبکههای اجتماعی، از کیفیت لازم برخوردار نبوده و یا با تبلیغ اعلام شده منطبق نیست؛ افراد با پرداخت پول زیاد، کالای بیکیفیت دریافت میکنند لذا شهروندان در صورت امکان از شبکههای اجتماعی خرید ننموده و از فروشگاههای دارای نماد اعتماد و معتبر خرید خود را انجام دهند.
سرهنگ صادقی در توصیه به کاربران فضای مجازی تاکید کرد: شهروندان به هیچ عنوان فریب تبلیغات جذاب و اغوا کننده سایتهای تبلیغاتی را نخورده و قبل از هرگونه اقدامی از اصالت کالا و تقلبی نبودن و مسروقه نبودن کالا کسب اطمینان نمایند.
رئیس پلیس فتا استان سمنان دریافت بیعانه و عدم تحویل کالا را یکی از مهمترین کلاهبرداریهای رایج در بستر سایتهای درج آگهی عنوان کرد و گفت: هموطنان عزیز به هیچ عنوان قبل از دریافت کالا هیچ گونه وجهی به حساب فروشندگان واریز نکنند زیرا کلاهبرداران سایبری پس از اخذ مبالغ، دیگر پاسخگوی تلفن و تعهد خود نخواهند بود.
شایان ذکر است کاربران میتوانند با بهره گیری از محتوای آموزشی سایت پلیس فتا، در صورت مشاهده موارد مشکوک مراتب را سریعاً از طریق سایت گزینه تماس با ما بخش مرکز فوریتهای سایبری اعلام کنند.
رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری:
مراقب adware باشید/ تبلیغ افزارها مصرف اینترنت را افزایش می دهند/ سرقت اطلاعات شخصی به کمک adware ها
تبلیغ آلوده کننده پدیدهای است که این روزها به عنوان یکی از اصلی ترین روش های هک اطلاعات موبایل شهروندان رایج شده است. هکرها تلاش می کنند مرورگر وب و افزانههایی که مورد استفاده قرار میگیرند را سرقت کنند.
امروزه تبلیغات آنلاینی که با هدف گسترش بدافزارها مورد استفاده قرار گرفته و با استفاده از شبکههای تبلیغاتی درون سایتهای معتبر گسترش پیدا میکنند، بسیار محبوب و پرطرفدار شدهاند. تعداد زیادی از تبلیغات توزیع شده توسط شرکتهای تجاری، کاربران را به سوی کدهای مخرب مبتنی بر وب هدایت میکنند که سعی دارند بدافزارهایی را روی کامپیوترها نصب کنند.
سرهنگ علیمحمد رجبی، رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتا ناجا، در این خصوص گفت: تبلیغ افزار یا گونههای مختلف Adware، نوعی از بدافزار در قالب برنامههای موبایلی هستند که پس از نصب، انبوهی از پیامهای تبلیغاتی را به کاربر نمایش میدهند و حتی ممکن است به صورت پنهانی اقدام به نصب سایر برنامهها و عضویت ناخواسته کاربر در پیام رسانها و کانالهای موبایلی کنند.
او با اشاره به علائم سوءاستفاده از تبلیغات در فضای مجازی افزود: شهروندان دقت کنند اگر به صورت ناخواسته در پیام رسانها عضو کانال یا گروهی میشوند و یا برنامهای بدون اراده در موبایل آنها نصب شود و یا حتی برای استفاده از یک برنامه مجبور به نصب برنامه دیگری هستند، بدانند قربانی یک تبلیغ افزار شدهاند که میتواند آسیب های زیادی برای آنها در پی داشته باشد. کلیک کردن روی چنین تبلیغاتی منجر به آسیب جدی در این فضا میشود.
رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری با تشریح عواقب این قبیل دسترسیها اظهار کرد: سرقت و ارسال اطلاعات برای مقصد نامشخص، نمایش تبلیغات ناخواسته روی دستگاه هوشمند، کم شدن سرعت موبایل، دانلود و نصب ناخواسته برخی از برنامهها، افزایش مصرف اینترنت، آسیبهایی هستند که با نصب تبلیغ افزار شهروندان به آن دچار می شوند.
سرهنگ رجبی در پایان با هشدار به شهروندان در خصوص منشا نرم افزارهای موجود در فضای مجازی اظهار کرد: از نصب هرگونه برنامه موبایلی ناشناخته از فروشگاههای نرم افزار غیرمعتبر و شبکههای اجتماعی خودداری کرده و با نصب یک ضد بدافزار به روز، دادههای خود را مراقبت کنید. این قبیل اقدامات است که میتواند منجر به مراقبت مضاعف از اطلاعات شخصی شود.
کلاهبرداری اینترنتی چیست؟ (همه چیز درباره کلاهبرداری اینترنتی)
تعریف کلاهبرداری اینترنتی
گسترش استفاده افراد از اینترنت علاوه بر بهبود کیفیت زندگی و افزایش سرعت انجام کارها مشکلات و روش های جدیدی برای کلاهبرداری اینترنتی را نیز به وجود آورده است.
با افزایش نفوذ گسترده اینترنت در جوامع و افزایش تعداد کاربران فضای مجازی کلاهبرداران و هکرها نیز با استفاده از روش های خلاقانه و ناآشنا برای مردم عادی بسیاری از افراد را به دام انداخته و به راحتی از آنها دزدی کردهاند.
عدم آموزش درست و شناخت دقیق ابزارهای پرداختی آنلاین سبب افزایش تعداد کلاهبرداری اینترنی شده است؛ به همین دلیل در این مطلب قصد داریم تعریف کلاهبرداری اینترنتی، انواع روشهای کلاهبرداری اینترنتی و نحوه شکایت از کلاهبرداران اینترنتی را بیان کنیم.
به دلیل گستردگی فضای سایبری و تفاوت دیدگاه کارشناسان این حوزه، امکان ارائه یک تعریف دقیق و جامع برای کلاهبرداری اینترنتی وجود ندارد. اما به صورت کلی میتوان یک جرم در فضای آنلاین را به صورت زیر تعریف کرد:
هر عمل خلاف قانونی که توسط رایانه یا سایر ابزارهایی که به اینترنت متصل میشوند انجام شود به نحوی که به صورت مادی یا معنوی آسیبی را با مردم برساند، مصداق بارز جرم در فضای آنلاین است.
جرایم آنلاین به صورت کلی در دو دسته زیر قرار میگیرند:
- جرایمی که به صورت مستقیم وابسته به رایانه و تلفن همراه هستند و معمولا در شبکههای رایانهای و اینترنت رخ میدهند مانند: دسترسی غیر مجاز به اطلاعات و فیشینگ(درگاه پرداخت اینترنتی جعلی).
- جرایمی که در فضای آنلاین اتفاق میافتند اما اثرات آن در دنیای واقعی نیز قابل مشاهده است. به عنوان مثال آزار جنسی، انتشار ويروس و استفاده غیر مجاز از اطلاعات سرقت شده و به طور کلی جرایمی است که روی زندگی روزمره افراد تاثیر منفی دارد
چرا مقابله با کلاهبرداری اینترنتی مهم است؟
طبق آمار منتشر شده در سال ۲۰۱۸، کلاهبرداران اینترنتی مبلغی بیش از ۱.۵ تریلیون دلار از طریق کلاهبرداری در فضای اینترنت به دست آوردهاند! این مبلغ حتی از بودجه برخی از کشورها نیز بیشتر است و با افزایش روزافزون تعداد کاربران فضای مجازی این عدد به راحتی افزایش مییابد و تعداد افراد بیشتری سرمایه و اطلاعات خود را از دست میدهند.
علاوه بر مسائل مالی، امنیت و آبروی بسیاری از افراد در معرض خطر کلاهبرداری اینترنتی است. یکی از مثالهای رایج، سو استفاده هکرها از حسابهای کاربری در شبکههای اجتماعی مختلف و انتشار عکسها یا اطلاعات شخصی افراد است.
از آنجایی که امنیت فضای مجازی همواره مورد انتقاد متخصصان این حوزه قرار میگیرد، مبارزه با مصادیق مختلف کلاهبرداری اینترنتی باید در دستور کار نهاد های مسئول قرار بگیرید اما با آموزش درست و آشنایی کاربران فضای مجازی با انواع کلاهبرداری اینترنتی به راحتی میتوان بخش قابل توجهی از این کلاهبرداری ها را کاهش داد.
انواع کلاهبرداری اینترنتی
همانطور که در بالا ذکر کردیم کلاهبرداری اینترنتی انواع مختلفی دارد که در ادامه به برخی از معروفترین آنها اشاره میکنیم.
- فیشینگ(درگاه پرداخت اینترنتی جعلی)
- فروشگاه اینترنتی تقلبی
- اسکیمر
- سرقت اطلاعات با ویروسها و آگهی تبلیغات
- سرقت اطلاعات هویتی (ایمیل یا پیامک جعلی)
- کلاهبرداری نیجریهای
- برداشت غیرمجاز از حساب با رسید خودپرداز
- خالی کردن حساب به بهانه قرعهکشی
- سایتهای شرط بندی مسابقات
- جعل اسناد
برای شناخت هریک از این روش ها بلاگ ” شناخت انواع روش های کلاهبرداری اینترنتی” را مطالعه کنید.
چگونه از کلاهبردارن اینترنتی شکایت کنیم؟
مجرمان فضای مجازی، هر روز در حال یافتن راههای جدیدی برای کلاهبرداری از کاربران اینترنت هستند. پس این امکان وحود دارد که حتی با رعایت تمام نکات امنیتی، باز هم در دام آنها بیفتید. اگر این اتفاق برای شما رخ داد، حتما در نظر داشته باشید که پیش از هر اقدامی، رمز حساب بانکی خود را تغییر دهید و در اسرع وقت مورد کلاهبرداری را گزارش کنید. پلیس فتا مسئولیت مستقیم رسیدگی به شکایات مردمی مرتبط با کلاهبرداری اینترنتی را بر عهده دارد. برای بررسی مراحل شکایت از کلاهبرداری اینترنتی بلاگ ” آموزش مرحله به مرحله شکایت از کلاهبرداری اینترنتی” را مطالعه کنید.
چگونه به پلیس فتا شکایت کنیم؟
پیش از اینکه به صورت حضوری به پلیس فتا مراجعه کنید، باید در دادسرا جرایم رایانهای تشکیل پرونده دهید. وظیفه این دادسرا رسیدگی به جرائمی است که در فضای سایبری رخ داده است. پس از مراجعه به دادسرا پرونده تشکیل میشود و روال قانونی رسیدگی شکایت به جریان میافتد. در این مرحله باید به یکی از مراکز پلیس فتا در شهر محل سکونت خود مراجعه کنید که در ” مراحل شکایت از کلاهبرداری اینترنتی و پیگیری پرونده ” با جزئیات تمامی مراحل را بررسی کردهایم.
به طور کلی معمولا جرمهای اینترنتی به دو صورت اتفاق میافتند:
- شاکی مجرم را بشناسد. در این وضعیت، قاضی وظیفه دارد تا شخص مظنون را برای دفاع به دادگاه احضار نماید.
- مجرم پرونده ناشناس باشد. در چنین حالتی، پلیس فتا وظیفه بررسی پرونده و یافتن متهم را دارد.
علاوه بر مراجعه حضوری، اگر جرمی و یا کلاهبرداری اینترنتی علیه شما در فضای آنلاین صورت گرفته، میتوانید به سایت اینترنتی پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا) مراجعه و بخش ارتباطات مردمی را انتخاب کنید.
مجازات کلاهبرداری اینترنتی
با توجه به نوع جرم و بنابر تشخیص قاضی معمولا مجازات از یک سال تا ۳ سال حبس، برگرداندن مال به صاحب مال و پرداخت جریمه نقدی برای کلاهبرداران اینترنتی درنظر گرفته میشود.
منبع مقاله : تسمینو