سلامت و تندرستیکسب و کار ویژه

آشنایی با نکاتی درباره ماهی‌های آب شیرین و شور

نکات خرید ماهی آب شور می تواند شامل نکات مختلفی در نگهداری از این ماهی ها یا خرید آن برای مصرف خوراک باشد. به طور کلی ماهی های آب شور انواع مختلفی از ماهی هایی که در اقیانوس ها و دریا زندگی می کنند را شامل می شود که می توانند توسط صیادان برای تامین خوراکی یا برای نگهداری در آکواریوم ها استفاده شوند. در ادامه مطلب به معرفی ماهی آب شور و ذکر نکات مهم برای خرید ماهی آب شور و پمپ هوا خواهیم پرداخت.

انواع ماهی های آب شور |تحقیق در مورد ماهی های آب شور

ماهی ها

ماهی ها جاندارانی آبزی و خونسرد هستند که با داشتن باله هایی، می توانند در آب شنا کنند. این حیوانات پوستی پوشیده از لک داشته که سطح آن لغزنده است. این نوع حیوانات درون بدن خود دارای آبشش هایی می باشند که توانایی نفس کشیدن در سطح آب را به آنها می دهد. تولید مثل ماهی ها در آب و به صورت تخم ریزی صورت می گیرد. همانطور که گفتیم، ماهی ها خونسرد هستند و می توانند دما بدن خود را با دمای محیط تنظیم کنند. محل اصلی زندگی ماهی ها در آب ها، دریاها، رودخانه ها، برکه ها و … است.

ماهی های آب شور

ماهی های آب شور که ماهی های دریایی نیز نامیده می شوند ، موجوداتی هستند که در آب اقیانوس ها زندگی می کنند. این ماهی های آب شور غالبا در دریاها و اقیانوس ها به تنهایی یا گروهی زندگی می کنند. جالب است بدانید که در اصطلاح به گروه هایی که ماهی های آب شور در قالب یک گروه بزرگ با هم زندگی می کنند، مدرسه ماهی گفته می شود.

به طور کلی ماهی های آب شور می توانند برای ماهیگیران مصارف گوناگونی داشته باشند که مهمترین آنها در ۲ مورد خلاصه می شود. این ماهی ها توسط صیادانی که قصد صید ماهی دریایی را دارند می تواند به عنوان ماهی هایی که در آکواریوم نگهداری می شود یا به عنوان ماهی هایی که مصرف خوراکی دارند، استفاده شود. همینطور بهتر است بدانید که در سراسر دنیا ماهی های آب شور گونه بسیار محبوبی برای نگهداری در آکواریوم ها شناخته می شود. امروزه اکثر حیواناتی که در اقیانوس ها زندگی می کنند، جزو ماهیان آب شور دسته بندی می شوند. این حیوانات از نظر دما، مقدار نمک آب و جریان و عمق آن زیستگاه های متفاوت و خاص خود را می توانند داشته باشند.

تغذیه ماهی آب شور

در مورد تغذیه این نوع از ماهی ها باید گفت که در اقیانوس ها و دریا ها زندگی می کنند، از نظر تغذیه و خوراک به دو دوسته گوشتخوار یا گیاهخوار تقسیم بندی می شوند. خوراک ماهی آب شور در گونه های گوشت خوار آن می تواند شامل ماهی های کیلکای، میگو ، پلانکتون یا سخت پوستان های ریز و …  می باشد. در مورد انواع ماهی های آب شور که گوشتخوار هستند همچنین باید بدانید که تحت هیچ شرایطی این نوع ماهیان جلبک نمی خورند.

نمونه های گیاه خوار این نوع ماهی ها در اعماق دریاها و اقیانوس از گیاهان دریایی مانند جلبک و گیاهان گلدار تغذیه می کنند. در واقع جلبک ها را می توان اصلی ترین منبع غذایی برای ماهی های آب شور گیاه خوار دانست. بسیاری از ماهی ها، جلبک های قرمز ، سبز ، قهوه ای و آبی می خورند ، اما برخی از ماهی های آب شور ممکن است انواع خاصی را ترجیح دهند. همانطور که گفتیم، بخشی از ماهیان آب شور که توسط صیادان صید می شوند می توانند علاوه بر اینکه در آکواریوم ها نگهداری شوند، به عنوان بخشی از تامین خوراک نیز مورد استفاده قرار گیرند. اولین نکته از نکات خرید ماهی آب شور آشنایی با انواع ماهی های آب شور است که در بازار به عنوان ماهی خوراکی شناخته می شوند. از جمله برخی از این ماهی ها عبارتند از:

  • ماهی شیر
  • ماهی حلوا
  • ماهی شوریده
  • ماهی سنگسر
  • ماهی راشگو
  • ماهی قباد
  • ماهی زهروک
  • ماهی ازون برون
  • ماهی کیلکا
  • و….

نکات خرید ماهی آب شور برای مصارف خوراکی

همچنین از دیگر نکات آب شور برای خوراک و تغذیه باید به موارد زیر اشاره نمود که عبارتند از:

  • مهم ترین نکته از نکات خرید ماهی آب شور، توجه به چشمان این ماهی ها است که اگر تازه باشند، باید چشمانی براق و برجسته داشته باشند.
  • در خرید ماهی آب شور لازم است پس از چشم ها، به بدن ماهی توجه کنید. بدن این ماهی ها باید براق و درخشنده باشند. این دو ویژگی نشان دهنده تازه بودن ماهی و صید اخیر آن است. برای امتحان کردن این نکته، کافیست پولک را لمس کرده تا از لغزنده بودن آن مطمئن شوید.
  • از دیگر نکات خرید ماهی آب شور، می توان به عدم بو ساده و معمولی آن اشاره نمود. توجه کنید که ماهی هایی با بوی تند و نامطبوع را نخرید.
  • گوشت ماهی در صورتی که آب دار بود، لازم است به رنگ سفید که رنگ آب دریاست باشد. آب هایی با رنگ شیری می تواند نشان دهنده ماندگی و غیر تازه بودن ماهی های آب شور باشد.
  • نکته دیگری از نکات خرید ماهی آب شور برای خوراک این است که آب شش های آن به رنگ قرمز بوده و خاکستری نباشند.

نکات خرید ماهی آب شور برای نگهداری در آکواریوم ها

در مورد نکات خرید ماهی آب شور برای آکواریوم ها و نگهداری از آنها نیز نکات خاصی باید در نظر گرفته شوند که عبارتند از:

  • از آنجایی که آکواریوم ها آب شیرین و آب شور هستند و نوع آب شور آن برای ماهی های دریایی و اقیانوسی مناسب می باشد، حتما به نوع آکواریوم ها توجه کنید.
  • به ابعاد ماهی برای نگهداری در آکواریوم توجه شود. ماهی ها باید بتوانند فضای آزاد مناسب با حجمی که دارند، در آکواریوم داشته باشند.
  • سازگاری ماهی های آب شور با یکدیگر و عدم نگهداری گونه های خشن و پرخاشگر در کنار دیگر گونه ها نیز از نکات مهم در خرید ماهی آب شور است که اهمیت خود را دارد.
  • برای خرید و نگهداری از ماهی ها به ویژگی های آن حتما توجه داشته باشید. بعضی از ماهی ها مانند شیر ماهی می تواند سمی مهلک و خطرناک داشته باشد.
  • پیش از اینکه ماهی را وارد آکواریوم کنید، لازم است از سلامتی و عدم وجود بیماری در آن اطمینان حاصل نمایید.

آکواریوم های خانگی آرامش عجیبی با خود به همراه می آورند اما مشکلاتی هم دارند که البته به سادگی قابل حل است. یکی از دغدغه های اصلی کسانی که آکواریوم دارند تمیز کردن و نگهداری از آن است به نحوی که اگر با روش نگهداری آن و مواظبت از ماهی ها آشنا نباشید پس از مدت کوتاهی کثیفی زیادی آکواریوم را فرا می گیرد. در این مطلب شما را با روش های نگهداری از آکواریوم های خانگی (آب شور و آب شیرین) آشنا می کنیم.

استفاده از وسایل ضدعفونی شده برای تمیز کردن آکواریوم

وسایلی که به طور مستقیم با داخل آکواریوم در ارتباط هستند مانند تور دستی (ساچوک)، لوله های باریک، بخاری، فیلتر، لوازم تزئینی و شیشه پاک کن باید همیشه تمیز و ضد عفونی شده باشند. بهترین راه ضدعفونی کردن آن ها استفاده از محلول آب نمک است. برای این کار ظرفی از محلول آب و نمک (۳۰ گرم در لیتر) را تهیه کرده و تورهای دستی، شلنگ ها و سایر وسایل را در آن قرار دهید. همچنین اگر تعداد آکواریوم ها زیاد باشد بهتر است برای هر آکواریوم یک تور دستی تهیه شود.

از مواد شیمیایی دیگری مانند جوهر نمک، با غلظت بسیار کم هم برای ضدعفونی وسایل استفاده می شود. اما باید در نظر داشت که باقیمانده این گونه مواد، برای ماهی های زینتی خطر آفرین هستند لذا توصیه می شود پس از استفاده، وسایل ضدعفونی شده را با آب معمولی و تمیز شستشو دهید تا بقایای حاصل بر روی آن ها به حداقل ممکن برسد.

انواع فیلتراسیون آکواریوم

آلودگی آب به دو قسمت فیزیکی و شیمیایی تقسیم می شود. اضافات غذایی، ذرات معلق و استفاده از وسایل جانبی آلوده، در ابتدا باعث آلودگی های فیزیکی مانند کثیفی، کدری و تیرگی آب می شوند اما فضولات ماهی ها که دارای آمونیاک هستند ترکیب شیمیایی آب را تحت تأثیر قرار می دهند و باعث آلودگی شیمیایی آب می شوند.

چگونه آکواریوم را فیلتراسیون فیزیکی کنیم؟

  1. استفاده از فیلتر ریز شنی
  2. استفاده از دستگاه تصفیه برقی
  3. سیفون دستی

در روش استفاده از سیفون دستی به وسیله شیلنگ های مخصوص یا یک شِلنگ باریک، اضافات غذایی و ذرات معلق آکواریوم خارج می شود. در این روش برای جلوگیری از خروج حجم بالای آب از شِلنگی با قطر دهانه کم استفاده می شود. بدیهی است که بعد از هر بار کف شویی باید مقداری آب تازه به آکواریوم اضافه شود.

چگونه آکواریوم را فیلتراسیون شیمیایی کنیم؟

از موادی مثل رزین (برای سبک کردن آب)، ذغال فعال (برای رفع کدورت و بوی آب و همچنین تنظیم PH) و زئولیت (برای تعادل PH) استفاده می شود.
برای از بین بردن آمونیاک تولید شده توسط ماهیان نیز از بیوفیلترها استفاده می شود. این فیلترها به وسیله باکتری های تجزیه کننده ویژه ای طی فرآیند تصفیه شیمیایی، آمونیاک سمی را به نیترات که سمیت کمتری دارد تبدیل می کنند. باید توجه داشت باکتری های موجود در بیوفیلتر زنده بوده و در صورت خاموشی فیلتر و کمبود اکسیژن و غلظت های بیش از حد مجاز مواد ضدعفونی کننده و آنتی بیوتیک ها در آب آکواریوم از بین خواهند رفت.

عوامل موثر در بهداشت آکواریوم چیست؟

به منظور کنترل بهداشتی آکواریوم و به حداقل رساندن تعویض آب در آن رعایت کلیه نکات چرخه بهداشتی که در ادامه بحث به آن ها اشاره شده است به طور پیوسته ضروری می باشد. باید توجه داشت که هر یک از نکات این چرخه به تنهایی بخشی از موارد کنترل بهداشتی آکواریوم را در بر می گیرد و با انجام دقیق کلیه موارد چرخه می توان آکواریومی تمیز و زیبا داشت که حتی برای مدت زمان یک سال نیاز به تعویض کامل آب آن نباشد.

وجود نور مناسب در آکواریوم در تولید غذا و خوش رنگ شدن اکثر ماهی ها مثل گوپی، رزی بارب، دیسکوس و… موثر است، اما نور شدید و مستقیم خورشید باعث تولید بیش از حد زی شناوران گیاهی می شود و چون مصرف کننده ای در حد میزان تولید وجود ندارد، این زی شناوران محیط آکواریوم را سبز و خزه ای می کنند و باعث آلودگی آکواریوم می شوند و برای حل این مشکل بهتر است آکواریوم در محلی قرار گیرد که در معرض نور مستقیم خورشید نباشد و برای فراهم کردن نور مورد نیاز آکواریوم از لامپ های مهتابی مخصوص این کار استفاده شود.

چگونه دمای آکواریوم را کنترل کنیم؟

دمای بالا باعث تحریک بیشتر ماهی ها و افزایش متابولیسم آنها می شود ماهی ها در این دما نیاز غذایی بیشتری پیدا می کنند و در نتیجه محیط آکواریوم با فضولات و یا اضافات مواد غذایی، آلوده می شود. دمای بالا در رشد باکتری ها و دیگر میکروارگانیسم ها نیز موثر است و اگر توده ای از غذا(به صورت اضافه) در آکواریوم باقی بماند، محل تکثیر سریع باکتری ها می شود و عوامل بیماری زا را در آب افزایش می دهد که برای رفع این مشکل دمای آب را همیشه باید کنترل کرد.

دمای مناسب و متعادل برای اکثر گونه های ماهیان زینتی ۲۹-۲۷ درجه سانتی گراد است و در آکواریومی که سیستم فیلتراسیون آن قوی نباشد دما را باید به صورت تدریجی و مناسب در حد پایین نگه داشت تا نیاز غذایی ماهی ها کم شود. با این کار دوره رشد ماهی ها طولانی تر می شود اما به یاد داشته باشید که رعایت بهداشت آکواریوم عمر متوسط ماهی ها را افزایش خواهد داد.

چگونه به ماهیان آکواریوم غذا بدهیم تا آکواریوم آلوده نشود؟

از مهمترین عواملی که باعث آلودگی آب آکواریوم ها می شود، غذادهی نامناسب است. در صورت غذا دهی بیش از حد به ماهی ها، زمینه بیماری آنها و آلودگی آکواریوم فراهم می شود. برای اینکه غذای اضافی در آکواریوم ایجاد آلودگی نکند باید به نوع غذای مصرفی و مقدار آن توجه شود.

یکی از بهترین و کامل ترین غذاها برای ماهیان آکواریومی غذاهای زنده است. نوزاد آرتمیا، آرتمیای بالغ، گاماروس، دافنی، لار و پشه، کرم خونی، کرم سفید و حتی کرم خاکی از این دسته غذاها به شمار می روند. این غذاها علاوه بر کمک به بهداشت آکواریوم، به سلامت، شادابی و زیبایی ماهی ها نیز کمک می کنند، اما باید به این نکته توجه داشت که غذاهای زنده به عنوان مکمل پیشنهاد می شوند. از غذاهای پایه می توان به مخلوط دل و جگر گوساله، میگو و اسفناج اشاره کرد. این غذا به صورت منجمد تهیه می شود (علاوه بر غذاهایی که در بالا به آنها اشاره شد، غذاهای تجاری آماده نیز در بازار موجود است).

در غذادهی صحیح به ماهیان آکواریوم نکات زیر ضروری است:

  1. میزان غذا ثابت و تعداد وعده های غذایی افزایش یابد. (غذا را به ماهی بدهیم نه به آب)
  2. میزان غذا در وعده های ابتدایی (صبح) بیشتر و هر چه به وعده های آخر (عصر) نزدیک می شویم به نسبت کاهش یابد.
  3. آخرین وعده غذا دهی بین ۳-۲ ساعت قبل از خاموشی کامل باشد.
  4. هر چه تکه های غذا بیشتر باشد (غذاهای منجمد) تأثیر بیشتری در رشد ماهی ها و رعایت بهداشت آکواریوم دارد البته تا جایی که شکل غذا تغییر نکرده و در آب پخش نشود.
  5. غذا را به صورت پراکنده در آب وارد کنیم نه به صورت توده ای زیرا ماهی ها با حمله به توده غذا باعث پراکندگی و پخش شدن غذا و در نتیجه آلودگی محیط می شوند.
  6. غذاهای زنده به عنوان مکمل غذایی پیشنهاد می شوند.

منبع:

هوشمل

سفیر آب

دکمه بازگشت به بالا