در این مطلب می توانید سرویس و تعمیر پمپ آب خانگی را مطالعه نموده و در صورت نیاز به متخصص با ما تماس بگیرید. رایج ترین مشکلات پمپ اب خانگی عبارتند از:
پدیده کاویتاسیون در پمپ آب خانگی
یکی از مشکلات رایج در سیستم های آبی ساختمان وقوع پدیده کاویتاسیون و تشکیل حباب های بخار در پمپ ها می باشد که ممکن بوده به این سیستم صدمه بزند. به طور معمول این مشکل بر اثر مکش پمپ اتفاق می افتد. در واقع در زمان کاهش قابل توجه فشار مکش، همراه با ورود مایع به پمپ آب، تشکیل حباب های بخار صورت خواهد گرفت. اغلب کاویتاسیون به دو شکل مکش (در چشم پروانه) و تخلیه (در نوک پروانه) رخ خواهد داد.
راهکارهایی جهت جلوگیری از کاویتاسیون مکشی در پمپ آب خانگی:
- اقدام به پوشش درزها و بکارگیری رینگ های آب بند و آب بند های ساقه اتصال داده شده به صفحه شیر در لوله مکش
- آب بندی و بستن کلیه سطوح، واشرها و صفحه های فلنج ها
- ثابت نگه داشتن میزان سرعت سیال در حدود هشت فوت بر ثانیه از طریق افزایش قطر لوله
- استفاده از آب بندهای مکانیکی دوبل در پمپ آب
با بالا رفتن میزان هوای درون شبکه پمپ از حد مشخص، بایستی در اولین فرصت به کمک یک سرویس کار با تجربه اقدام به انجام کارهای مورد نیاز نمایید. در واقع این هوای اضافی با به وجود آوردن فضایی همچون خلاء به آب اجازه فرآیند مکش را نخواهد داد.
- پمپ قادر به پمپاژ سیال نمی باشد
برخی مواقع با وجود آن که پمپ کار کرده اما قادر به پمپاژ آب نمی باشد. این موضوع ممکن بوده بنابر دلایل زیر صورت گرفته باشد:
- عدم هواگیری پمپ
- عدم پر شدن پمپ یا لوله مکش از سیال به طور کامل
- بالاتر بودن مکش پمپ از حد مجاز آن
- تفاوت کم میان فشار بخال سیال و فشار مکش
- قرار داشتن جسمی خارجی بین پره ها
- تفاوت کم میان فشار مکش و فشار بخار سیال
- بالا بودن میزان گاز یا هوا در سیال
- عدم کیفیت مطلوب اتومات مکانیکی
- مشکلات مکانیکی پمپ آب و ملحقات آن
جهت انجام خدمات تاسیسات ساختمان با کارشناسان ما تماس بگیرید.
مشکل لرزش و صدای بالا در پمپ
- به طور معمول مشکل لرزش و صدای بالای پمپ به دلیل وجود جسمی خارجی در پروانه یا شل بودن قطعه ای بر روی محور می باشد. علاوه بر آن چنانچه محل قرار گیری پمپ نیز محکم نبوده و یا این که روتور دچار لقی شده باشد نیز صدا و لرزش در پمپ بیشتر خواهد شد.
- جهت تشخیص این که صدای بالای پمپ ذاتی بوده و یا این که بر اثر فرسودگی قطعات به وجود آمده باید مقایسه ای بین حالات فعلی پمپ و نیز حالات قبلی آن داشته باشید. در صورتی که پمپ از اول سر و صدا نداشته و بعد از گذشت زمانی صدای آن بیشتر شده این سروصدای بیشتر بر اثر فرسودگی قطعات می باشد.
- نحوه تعمیر یاتاقان های پمپ: در صورتی که پمپ صدای بیشتری در مقایسه با حالت عادی خود داشته احتمال داشته که یک یا چند یاتاقان پمپ دچار فرسودگی شده باشد. یاتاقان های پمپ این امکان را مهیا نموده که بتوان محور متحرک (شفت) از طریق پمپ به پروانه را به هم متصل نمود. در حقیقت صدای ناشی از یاتاقان ها، به معنای آسیب پذیر شدن یاتاقان ها در مقابل فرسایش یا شکسته شدن می باشد.
تجربیات نشان داده که بهترین کار این بوده که نسبت به تعویض یاتاقان فرسوده یا پرسر و صدا هر چه سریع تر اقدام نمود تا قطعات مرتبط با آن نیز دچار صدمه نشوند. در صورت بی توجهی به موضوع یاتاقان هایی با این وضع در نهایت همگی آن ها دچار فرسودگی شده و بایستی حتما تعویض گردند. برای دسترسی به یاتاقان ها بایستی حتما پمپ باز شود.
- اقدام به تعمیر پروانه: در صورت عدم استفاده از فیلتری مناسب در بخش ورودی پمپ، احتمال ورود گرد و خاک به سینی پمپ بسیار بالا خواهد بود. این ذرات سبب شده پروانه آسیب دیده و در زمان پمپاژ نیز صدای زیادی ایجاد خواهد شد.
چنانچه ذرات آشغال را در پمپ مشاهده نموده سریعا اقدام به خاموش نمودن پمپ کرده و آشغال های درون آن را پاک نمایید. از این رو پیشنهاد ما این بوده که به کمک سرویسکاری حرفه ای فیلتر مناسبی را برای پمپ در نظر گرفته تا با بررسی مرتب آن مانع از بر هم خوردن عملکرد روتین دستگاه گردید.
تاثیر جنس پروانه ها در خرابی پمپ
به طور معمول پروانه های پمپ ساخته شده از نوریل و یا فلز برنج می باشند. وزن پروانه های نوریلی بسیار کم بوده و از این رو اینرسی آن ها کمتر بوده و این موضوع باعث شده که شفت بر اثر گردش سیال دچار تاب خوردگی نگردد. اما پروانه های برنجی، دارای اینرسی بالایی بوده و خیلی زود نیز خار گشاد خواهند کرد. با وجود مزیت هایی که پروانه نوریلی داشته اما باز هم پمپ هایی با پروانه نوریلی به یک مخزن احتیاج خواهند داشت. چرا که در صورت کار کردن پمپ بدون آب، خیلی سریع داغ شده و پروانه ها نیز با این افزایش درجه حرارت دچار تغییر شکل خواهند شد.
خرابی سیل مکانیکی پمپ آب خانگی
یکی از قطعاتی که خیلی زود دچار خرابی شده سیل مکانیکی می باشد. این قطعه به کمک آب روانکاری شده و در صورت خرابی بایستی حتما تعمیر یا تعویض گردد.
افزایش تعداد دفعات خاموش و روشن شدن پمپ آب خانگی
در صورت مواجهه با افزایش تعداد دفعات روشن و خاموش شدن پمپ، احتمالا بلبرینگ صدمه دیده و بایستی اقدام به تعویض آن نمود. بر اثر انتخاب آور پمپ آمپر کشیده و در نتیجه الکتروموتور آن خواهد سوخت.
خراب شدن بلبرینگ ها
یکی از قطعات پمپ که دارای استهلاک بالایی بوده بلبرینگ ها می باشند. به طور معمول بلبرینگ ها دارای عمر مفیدی بوده که این عمر بستگی به تعداد دور آن در ساعت داشته و پس از خراب شدن نیز بایستی نسبت به تعویض آن اقدام گردد.
مشکل گیرپاژ کردن پمپ
پمپ ممکن بوده بر اثر عوامل مختلفی دچار گیرپاژ گردد که در مقاله دلایل گیرپاژ کردن پمپ آب خانگی و نحوه تعمیر آن به طور کامل در رابطه با آن ها توضیح دادیم. در ادامه به طور مختصر این دلایل را خواهیم آورد:
- وجود ذرات ریز و معلق و گیر کردن پروانه باد به محفظه
راه حل: اقدام به نظافت پره ها و محفظه
- قطعات فلزی پمپ نظیر محفظه و پروانه پمپ دچار زنگ زدگی شده و پروانه باد به محفظه گیر خواهد کرد.
راه حل: اقدام به زدودن زنگآب و سرویس و شستن قطعات
- خراب شدن بلبرینگ های موتور
راه حل: اقدام به عوض کردن بلبرینگ های جلو و عقب الکتروموتور
دیگر مشکلات رایج در پمپ آب خانگی
- در صورت که پمپ طی یک دقیقه بیشتر از ۵ بار خاموش و روشن شده احتمالا خود منبع تحت فشار یا تیوب آن خراب شده است.
- یکی از دلایل خرابی فیبروفنر کار کردن در حالت خشک و بی آب شدن می باشد.( فیبروفنر در واقعی مانعی بر سر راه نشتی آب از روی شافت به درون الکتروموتور می باشد.)
نحوه استفاده صحیح از پمپ آب
به کمک یک سرویسکار اقدام به تنظیم برنامه ای قابل اجرا جهت نگهداری و جلوگیری از خرابی پمپ نموده و حتما راهکارهایی سازنده نیز درون آن وضع کنید.
منبع: