خیانت در امانت از دعاوی است که همواره در دادگاه ها مطرح می شود. خیانت به معنای نقض تعهد و شکستن پیمان تلقی می شود، همین تعریف برای پرونده های قضائی نیز صدق می کند. اثبات چنین جرم هایی نیازمند فردی خبره و متخصص می باشد، لیکن قبل از انتخاب برای پیگیری پرونده و آگاهی بیشتر، بهتر است اطلاعات جامع حقوقی در مورد اثبات خیانت در امانت، کسب کنید. در ادامه مطلب با ما در سایت همراه باشید.
چه اقداماتی خیانت در امانت محسوب می شوند؟
در مبحث خیانت در امانت باید توجه کرد که، هر اقدامی شامل این مورد نمی شود و حتما باید در 4 قالبی که توسط قانون تعیین گشته، باشد. این موارد شامل تصاحب، استعمال، گم کردن و تلف کردن می گردد. طبق این 4 قالب، اگر شما مالی را به امینی سپردید و آن را طلب کردید؛ آن شخص در جواب به شما گفت: در زمان دیگر مال را به تو داده، آن را در جای امنی گذاشته ام و الان یادم نیست. خیانت در امانتی صورت نگرفته است و شامل هیچ یک از موارد فوق نمی گردد. چنانچه برای اثبات موضوع به وکیل متخصص نیاز دارید، به مقاله مراجعه نمایید. در این مقاله از سایت تهران وکیل تعدادی از وکلای متخصص و خبره در زمینه خیانت در امانت را معرفی کرده ایم که می توانند راهنمایی های لازم را به شما ارائه دهند.
- تصاحب: بدین معناست که فرد به گونه ای با مالی که در اختیارش قرار گرفته، رفتار کند که گویا مال خودش است. برای مثال، آن را هدیه دهد، بفروشد و در شرایطی که مالک اصلی، مال را طلب کرد از پس دادن، سربازبزند. توجه داشته باشید، برای توجیه این مورد که فردی در امانت خیانت می کند و قصد تصاحب را دارد، باید اقدامات ذکر شده توسط شخص، با عمل نشان داده شود. تصاحب کردن نیاز به زمان و استمرار ندارد و در همان لحظه اول خیانت در قالب تصاحب، انجام گشته است.
- استعمال: استفاده و مصرف مال بر خلاف آنچه که در نظر مالک بوده و یا برخلاف آنچه که برای او شرط شده، درست نیست و خیانت به شمار می آید. برای مثال: ماشینی به فرد امانت داده شده تا با آن از تهران به قم برود لیکن وی مسافت طولانی تری را با آن می پیماید، در این مورد هم باید سوء قصد در ارتباط با استفاده نابجا و برخلاف شرط باشد. دقت کنید که در بسیاری از موارد حین استعمال، قرار نیست حتما مال از بین رفته باشد. ممکن است همچنان باقی بماند لیکن خیانت در امانت را نیز شامل گردد.
- اتلاف: تلف کردن به معنای این است که، فردی با سوء قصد و از روی عمد، مال را از بین می برد. تفاوتی ندارد این اقدام برای کل یا قسمتی از مال رخ دهد، اگر همراه با شرایط ذکر شده باشد خیانت در امانت صورت گرفته است. برای مثال: اتومبیلی به شخصی سپرده شده، فرقی ندارد که او به کل آن آسیب بزند یا تنها بخشی را مورد ضرر قرار دهد؛ به هرحال خیانت در قالب اتلاف صورت گرفته است.
در این حالت فرقی نمی کند خیانت به طور مستقیم یا غیر مستقیم از جانب فرد امین اتفاق افتاده باشد، مثلا خودش شیشه ماشین شکسته باشد یا شرایطی فراهم کند که این آسیب به ماشین وارد شود. در موقعیت دیگر ممکن است فرد امین از عمد کاری را نسبت به مال انجام ندهد و موجب از بین رفتن آن شود.
- مفقود کردن: گم کردن بدین معناست که شخص بدون این که به مال آسیبی بزند، مانع از دسترسی مالک به آن گردد. در این اقدام حتما باید سوء نیت امین در ممانعت از دستیابی مالک به مال وجود داشته باشد؛ یعنی فرد باید خواهان این اقدام گردد. لذا اگر در اثر کوتاهی و سهل انگاری امین، مال سپرده شده گم شود، در صورتی که خسارت آن را بپردازد دیگر مرتکب جرم خیانت در امانت نگشته است.
تفاوت خیانت در امانت با سرقت و کلاهبرداری چیست؟
جرم خیانت در امانت در گروه جرایم مقید است و رفتار فرد مرتکب به جرم، در آخر به نتیجه خاصی می رسد. بدین ترتیب ورود ضرر به مالک یا متصرف، بر اثر کار مرتکب، لازمه تحقق خیانت در امانت است. در کلاهبرداری، نتیجه جرم، بردن مال غیر است، در حالی که انتفاع کلاهبردار یا فرد مورد نظر وی از آن نیز شرط است. خیانت در امانت، فقط ورود ضرر به مالک یا متصرف شرط است، حتی اگر خود خیانت کننده از مال منتفع نشده باشد. در کلاهبرداری متهم با توسل به اقدامات متقلبانه، مال غیر را بدست می آورد؛ در حالی که جرم خیانت در امانت بدین صورت است که، زیان دیده از جرم، با میل و رضای خود مال را در اختیار متهم گذاشته است.
انواع خیانت در امانت چیست؟
مال قیمی، مالی است که تنها روش باز پس دهی آن، برگرداندن همان مال است و امکان ندارد که با جنس دیگری جایگزین شود. هرچند که در قانون و همچنین شرع، ملاک دقیقی برای شناخت مال قیمی وجود ندارد و معمولا تشخیص با نظر قاضی از روی عرف جامعه صورت می گیرد. مسئله ای که درمورد امر خیانت در امانت مال قیمی وجود دارد، این است که واگذار کردن، تصرف کردن و تغییر ایجاد کردن در آن نیز خیانت در امانت شناخته می شود.
- خیانت در امانت بر مال مثلی
اموال مثلی، اموالی هستند که می توانند با جایگزین پرداخت شوند. برای مثال: پول یا محصولات کشاورزی که تنها اندازه و ارزش آن ها مورد نظر است و امین باید تنها مقدار مشخص پول را برگرداند و الزامی به برگرداندن همان پول هایی که تحویل گرفته ندارد. خیانت در امانت بر مال مثلی، تنها زمانی است که امانت گذار مال خود را مطالبه می کند و امین از بازگرداندن آن سربازمی زند. همچنین نکته ی حائز اهمیت در مورد امانت گذاشتن پول این است که محاسبه ی ضرر در آن، مصداق تصاحب می باشد و می تواند خیانت در امانت محسوب شود. با این حال بهتر است برای بررسی این مورد، با مجرب و آشنا به امور مشورت نمایید. تفاوت فروش مال دیگری با خیانت در امانت چیست؟ بعضی اوقات با توجه به این که افراد، نسبت به ملک شخصی در شرایط و حالتی قرار می گیرند که بر آن سلطه فیزیکی دارند، اقدام به فروش آن، به عنوان مال خود، می نمایند.
در نظر داشته باشید، آن زمان که مال سپرده شده به امین توسط وی واگذار غیر گردد، چنین رفتاری شامل دو جرم می شود. او نسبت به مال رفتاری مالکانه نشان داده و بر خلاف نظر مالک قانونی رخ داده است. در نتیجه مجازات شدیدتری شامل حال مرتکب خواهد شد. مجازات خیانت در امانت شامل چه چیزی می شود؟ به طور کلی مجازات خیانت در امانت با توجه به جرمی که مورد ارتکاب واقع شده است، تعیین می گردد. مجازات قانونی که در نظر گرفته می شود؛ جبران خسارت بعلاوه ی حبس از 6 ماه تا 3 سال است. اما برای سوء استفاده هایی که از سند سفید مهر یا سفید امضاء رخ می دهد، میزان حبس از 1 تا 3 سال در نظر گفته می شود.
البته نکته ای که باید به آن توجه داشت، این است که اگر فرد شاکی، موفق به اثبات خیانت در امانت نشود، او نیز دچار مجازات می گردد. در این حالت طبق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، جزای نقدی درجه شش در نظر گرفته می شود. جزای نقدی درجه شش بدین معناست که مجازات حبس و شلاق نخواهد بود، بلکه شخصی که فرد مقابل را متهم کرده است موظف به پرداخت 20 تا 80 میلیون ریال می گردد. طریقه اثبات جرم خیانت در امانت چیست؟ برای اثبات خیانت در امانت در مورد سفته، سفید مهر، اموال و اسناد باید در جریان راه آن قرار بگیریم. این روش ها عبارتند از:
- حضور دو شاهد عاقل و بالغ برای اثبات خیانت در امانت
- مال یا سند توسط مالک به امین سپرده شده باشد.
- بتوان اثبات سوء استفاده امین از اموال یا اسناد را به عمل آورد.
- موردی که باعث خیانت در امانت راجع به سفته، سند یا اموال شده است، قابل اثبات باشد.
مدارک لازم جهت طرح شکایت خیانت در امانت چیست؟ برای طرح شکایت از فردی که اموال خود را نزد او گذاشته اید، یکسری مدارک لازم است. این موارد جهت روند امور به شرح زیر می باشند:
- شهادت شاهدین عاقل، بالغ و ناظر بر امانت دادن مال یا سند
- تنظیم و طرح شکایت خیانت در امانت (برای این کار می توانید از وکیل خوب خیانت در امانت کمک بگیرید.)
- تسلیم طرح شکایت و اظهارنامه تنظیم شده به دادگاه جهت اقامه دعوا
- رسید مال سند یا مدرک سفید مهری که به فرد امین واگذار گردیده است.
- وجود مدارک جامعی جهت نشان دادن بودن سند، مال یا هر آنچه که مد نظر شاکی است، نزد امین و نداشتن حق سوء استفاده و واگذاری آن ها
کلام آخر
از توجه شما تا آخر این مطلب سپاس گزاریم. امید است موارد گفته شده مفید واقع گردد. خیانت در امانت از دعاوی است که برای آن انواع مختلفی تعریف شده و هر کدام قوانین خاص پیچیده خود را دارند، که همواره مورد پیگیری وکلای خبره ای قرار می گیرد. در این مقاله اثبات خیانت در امانت قصد معرفی جامعی از این جرم را داشتیم، لیکن جهت اطلاعات کامل تر، بهتر است از وکیل متخصص در این زمینه یاری بجویید.