مقایسه برج خنک کننده گرد با مکعبی

برج خنک کننده مکعبی از نظر ساختار و قطعات داخلی هیچ تفاوتی با برج خنک کننده گرد (مدور) ندارد و فقط نحوه ساخت آن راحت تر است. در ضمن جانمایی و نصب کولینگ تاورها یا همان برج های مکعبی در مکان مورد نظر نسبت به انواع گرد راحت تر است. امروزه سازندگان تمایل بیشتری جهت طراحی و ساخت برج های خنک کن مکعبی شکل دارند.

برج خنک کن

ساختار کولینگ تاور مکعبی و گرد

۱ . بدنه اصلی فایبرگلاس یا گالوانیزه

جنس بدنه معمولا با دو ماده متفاوت فایبرگلاس و یا فولاد گالوانیزه ساخته می شود که برای مقایسه آنها با یکدیگر و شناخت مزایا و معایب هر کدام، متن زیر را که در خصوص تفاوت های برج خنک کننده فایبرگلاس و گالوانیزه است مطالعه نمایید. بدنه اصلی می تواند به شکل گرد (مخروطی) و یا مکعب مستطیلی باشد که با توجه به آن، با نام های برج خنک کننده گرد و برج خنک کننده مکعبی نام گذاری می شوند.

قطره گیر بین فن و پکینگ جاسازی شده و از خروج قطرات آب مخلوط شده با جریان هوا که قصد خروج از بالای برج را دارند، جلوگیری می کند. هر چه قطره گیر به خوبی طراحی و ساخته شده باشد، اتلاف آب و کاهش آن در برج کمتر خواهد بود.

۳ . تیوب های پخش کننده آب

چند ردیف تیوب (لوله) در بالای پکینگ جاسازی شده تا جریان آبگرم را بر روی کل سطوح پکینگ جاری کند. در ساختار برج خنک کننده جریان مخالف ، تعدادی انژکتور (نازل) تزریق کننده آب با فشار زیاد در تیوب ها تعبیه می شود تا بتواند بر فشار هوای مکیده شده توسط فن، فائق آید.

۴ . سوپاپ آب جایگزین

درصدی از آب را که تبخیر می شود، باید با آب تازه جایگزین گردد که یک سوپاپ اجازه ورود آب با دبی کم را به مدار آب می دهد و به صورت مکانیکی و یا هیدرولیکی آن را کنترل می کند.

۵ . گرمکن تشتک جمع آوری آب

برای جلوگیری از یخ زدن آب پایین برج در فصل زمستان استفاده می شود.

۶ . مجموعه موتورفن و گیربکس

در ساختار برج خنک کننده شرکت ما از موتورفن های زیمنس آلمانی استفاده که از نظر استاتیکی و دینامیکی بالانس می شوند.

۷ . ورقه های پکینگ

در ساختار برج خنک کننده مکعبی و گرد مهمترین قطعه پکینگ است که بیشترین حجم از فضای درون آن را اشغال می کند. جنس ورقه های پکینگ عموما از PVC است. الگوی شبکه در هم تنیده شده و زوایای آن طوری است که جریان آب در آن آهسته شده و جریان هوا در آن مغشوش می شود تا بیشترین تماس ممکن در حداقل فضا بین آبگرم و هوا صورت بگیرد و ظرفیت دستگاه افزایش یابد. به شیارهای ایجاد شده بین ورقه ها، کانال گفته می شود.

نحوه کار برج خنک کننده گرد و مکعبی

نحوه کار برج خنک کننده به این شکل است که در بالای برج، مجموعه موتور الکتریکی و فن متصل به آن به همراه عایق، صفحات محافظ و هدایت کننده جریان هوا (صفحه استوانه ای اطراف فن) قرار دارد. شیارهای ورودی هوا تعبیه شده است. ورودی آب نیز از بالای برج خنک کننده مکعبی یا گرد بوده و توسط چندین لوله آبگرم به سمت پایین سرازیر می شود.

بنابرین در پاسخ به این سوال که برج خنک کننده مکعبی بهتر است یا گرد؟ همانطور که ساختار این دو را نسبت به هم مقایسه کردیم و به طرز کار آنها اشاره نمودیم در اصل هیچ تفاوتی ندارند و فقط نحوه تولید نوع مکعبی نسبت به نوع گرد یا همان مدور آسان تر بوده و همچنین در مکان هایی که با مشکل کمبود فضای نصب مواجه هستیم کولینگ تاور مکعبی را بهتر می توان در مکان مورد نظر جاسازی و نصب نمود.

تولید و فروش برج خنک کننده مکعبی و گرد ، طراح و تولید کننده انواع دستگاه های گرمایشی و سرمایشی و انواع مبدل های حرارتی از جمله برج های خنک کننده ، مبدل های حرارتی هوا خنک (درای کولر) ، نوع پوسته و لوله ، انواع چیلر و … است. برج های خنک کن شرکت ما در ظرفیت های ۵ تا ۱۲۰۰ تن تبرید طراحی و تولید می شوند.

هر محصول مطابق با نیازهای پروژه مورد نظر طراحی و ساخته شده و به صورت مستقیم از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره ساختار و نحوه کار برج خنک کننده گرد و مکعبی ، آشنایی بیشتر با ویژگی های محصولات ما ، انتخاب مناسب ترین دستگاه برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما» » مقایسه برج خنک کننده گرد با مکعبی

مقابسه برج خنک کننده گرد با مکعبی

گاهی برای انتخاب یک دچار سردرگمی می شویم که آیا برج های خنک کننده گرد دارای کارایی بهتری هستند یا برج های خنک کننده مکعبی؟

در این مقاله از شرکت تنام سپاهان برای تصمیم گیری راحت تر کاربران در نظر دارد این موضوع را از جهات مختلف مورد بررسی قرار دهد:

با توجه به ضعف های فنی سازندگان داخلی می توان گفت که اکثر برج های خنک کننده از روی مدل های قدیمی کپی برداری می شوند.

از جمله برج خنک کننده تاسیسات ساختمانی فایبرگلاس گرد که بیشتر  به صورت جریان مخالف ساخته شده و فنداسیون سخت تری نسبت به برج های خنک کننده فایبرگلاس مکعبی دارند.

این در حالی است که برج های مکعبی را می توان هم به صورت جریان مخالف و هم به صورت جریان متقاطع طراحی کرد. در برج خنک کن گرد سیستم توزیع آب به وسیله یک کلگی توزیع آب به نام اسپرینکلر صورت می گیرد. اسپرینکلر یک سیستم محرک دورانی همراه با صداست و این حرکت دورانی با فشار پمپ بیشتر موجب فرسایش قطعه می شود. در اسپرینکلر معمولاً گرفتگی سوراخ های لوله، جام کردن به دلیل خرد شدن بلبرینگ ها و رسوب گرفتگی سریع است.

در اسپرینکلر چون شاخک جانبی فقط قسمت زیرین خود را خیس می کند در صورت حرکت نکردن اسپرینکلر، قسمت زیادی از پکینگ خشک می ماند در نتیجه  راندمان دستگاه کاهش می یابد. اما در توزیع آب به وسیله نازل های ضد رسوبی صورت می گیرد که ثابت و بدون صدا است و اسپری آب به طور مناسب صورت گرفته که باعث افزایش راندمان برج می گردد.

این نازل ها جهت آب تا سختی 2000ppm به کار می رود که این در حالی است که اسپرینکلر در برج های گرد مناسب سختی آب تا 120ppm است.

در برج خنک کننده گرد به دلیل نبود قطره گیر اتلاف آب از قسمت فن بسیار وجو دارد.

به این صورت که وقتی فن در حال کار است بسته به سرعت آن درصدی از قطرات آب به همراه هوای خروجی از برج خنک کننده به بیرون پرتاب می شود.

هدر رفتن آب از این طریق باعث اتلاف آب و خیس شدن محیط اطراف می شود که باعث سایش پره های فن و خوردگی بدنه موتور می گردد ولی در برج های خنک کننده مکعبی با توجه به وجود میزان پرتاب آب به بیرون در کمترین مقدار قرار دارد.

در برج های گرد از سیستم کاهش دور پولی و تسمه استفاده می شودکه کارکرد آن ناپیوسته است و باعث افزایش لرزش سیستم و اتلاف راندمان می گردد. ضمن اینکه تسمه در معرض بخار آب و نور آفتاب باعث استهلاک سریع تسمه های کوچک می شود و باید زود به زود آن ها را عوض کرد.

در برج مکعبی فایبرگلاس از الکتروموتورهای کوپل مستقیم با فن در برج های خنک کن کوچک استفاده می شود. در برج های بزرگتر از سیستم کاهش دور گیربکس استفاده شده که کمترین لرزش و بیشترین راندمان را دارا است.

از دیگر مزایای نسبت به پولی و تسمه می توان:

به عمر مفید بالاتر

راندمان مکانیکی بالاتر

عدم لرزش و ارتعاشی بودن آن

عدم تأثیر پذیری آفتاب روی گیربکس

صدای کمتر

همچنین کارکرد مداوم و 24 ساعته و نوسانات دمایی و رطوب، بدون کاهش راندمان، در فصل گرم به سرد می باشد.

ورودی آب گرم :

در برج های گرد لوله توزیع آب گرم ورودی مستقیم از داخل حوضچه و از میان سطوح تبخیر عبور می کند.

اما در برج خنک کننده مکعبی لوله توزیع آب از بالای برج به طور مستقل وارد می شود که در هنگام تعویض هم نیازی به تخلیه برج نیست و تعویض آن در کمتر از 10 دقیقه صورت می پذیرد.

در حالی که در برج های گرد در هنگام تعویض باید های دستگاه به طور کامل تخلیه گردد و دستگاه باید 24 ساعت متوقف شود. در مبحث مقایسه کولینگ تاور مکعبی و مدور، مطابق مطالب قبلی منتشر شده در مورد دارای انواع مختلفی می باشد. از جمله برج خنک کن مکعبی که شکل هندسی چهار گوش دارد که می تواند به صورت جریان متقاطع (Cross Flow) و یا جریان مخالف (Counter Flow) باشد.

همچنین برج خنک کننده گرد یا مدور که شکلی مانند بطری دارد و عملکرد آن نیز به صورت جریان مخالف می باشد. کولینگ تاور یا همان برج خنک کننده وظیفه خنک کردن آب گرم یا داغ را دارد که آب گرم ابتدا وارد برج خنک کننده می شود و سپس با عبور از لایه های پکنیگ در برج خنک کننده و عبور هوای اجباری توسط فن از بین پکینگ ها باعث تبخیر مقداری آب گرم و خنک شدن آن می شود و سپس آب خنک شده در تشتک برج جمع آوری می شود تا برای مصرف دوباره به سیستم انتقال داده شود.

در مطلب پیش رو از ضمن بررسی هر کدام از این مدل ها، به نقاط قوت و ضعف آنها می پردازیم و اینکه هر کدام در کجا و چه شرایطی به کار می رود. انواع برج خنک کننده از مکانیزم های عملکرد متفاوت برخوردار هستند که درک آن بسیار حائز اهمیت می باشد.

موارد موثر در مقایسه برج خنک کننده مکعبی و مدور

  • فوندانسیون کولینگ تاورهای مدور و مکعبی

در مقام مقایسه برج خنک کننده جریان مخالف دارای فوندانسیون پیچیده تری می باشد. زیرا پایه ها به صورت گرد به روی فوندانسیون قرار می گیرند. ولی چه در مدل جریان مخالف و چه جریان متقاطع دارای فوندانسیون ساده تری می باشند. بنابراین ساخت فوندانسیون برج خنک کننده گرد سخت تر از ساخت فوندانسیون برج خنک کننده مکعبی می باشد.

فوندانسیون ها بهتر است از نوع فلزی باشد و با توجه به اینکه پایه های برج های مکعبی از جنس فایبرگلاس می باشد با توجه اینکه ضریب انبساط و انقباض فایبرگلاس و آهن (فولاد) متفاوت می باشد بهتر است بر روی تیرآهن فلزی توسط نبشی مهار گردد و نبشی به فوندانسیون جوش شود.

  • سیستم توزیع آب در کولینگ تاور مدور و مکعبی

سیستم توزیع آب در کولینگ تاور مدور به صورت دورانی به وسیله (آب پخش کن) می باشد که معمولاً آب پخش کن از جنس آلومینیوم یا برنجی می باشد نوع آب پخش کن آلومینیومی ارزان تر از نوع برنجی آن می باشد که به جهت حرکت دورانی با فشار پمپ این قطعه به چرخش در می آید و توسط لوله های بازویی که براساس ظرفیت دستگاه و ابعاد آب پخش کن تعداد و طول این لوله های بازویی آب پخش کن متفاوت است و یکی از معایب آب پخش کن این است که به سرعت دچار فرسایش می شود و زودتر نیاز به تعویض دارد.

سیستم توزیع آب در برج های خنک کننده مکعبی نسبت به توزیع آب برج های خنک کننده مدور بهتر می باشد. در برج های خنک کننده مکعبی جریان مخالف آب توسط لوله های انتقال آب درون برج که به آنها نازل متصل می باشد به سمت نازل انتقال داده می شود و آب توسط نازل بر روی پکینگ ها ریخته می شود اما آب در برج های خنک کننده مدور توسط آب پخش کن و بازویی هایی که به آن متصل است بر روی پکینگ ها ریزش می شود.

اما با توجه به اینکه ممکن است در عمل سیستم توزیع آب در کولینگ تاورهای مدور ناحیه هایی از پکینگ ها همیشه تر نباشد در مقایسه با برج های خنک کننده مکعبی کمتر باشد.

ابعاد آب پخش کن تعداد بازویی خروجی یا لوله های اتصال به آب پخش کن
3 اینچ 6 بازویی
4 اینچ 6 بازویی
5 اینچ 4 بازویی
6 اینچ 4 بازویی
8 اینچ 6 بازویی
10 اینچ 8 بازویی
12 اینچ 8 بازویی

ابعاد آب پخش کن به همراه تعداد بازویی های آن

 

دکمه بازگشت به بالا