اوره خون چیست؟
متابولیسم پروتئینها در بدن با تولید مواد زائد همراه است. اوره یکی از این مواد زائد است که در کبد تولید میشود و از طریق کلیهها با ادرار دفع میشود. بههمخوردن میزان سوخت و ساز پروتئینها یا میزان دفع آن باعث بالا یا پایین رفتن اوره در خون میشود. هر دو این عارضهها نیازمند توجه فوری و درمان است. می توانید به مراجعه کنید.
میزان طبیعی اوره خون چقدر است؟
حالا که فهمیدیم اوره چیست شاید برایتان سوال شود که میزان اوره خون باید چند باشد؟ هر مادهای در خون یک مقدار طبیعی دارد که عواملی باعث بالا یا پایین رفتن آن مقدار طبیعی میشود. میزان طبیعی اوره با توجه به سن افراد تعیین میشود. مقدار طبیعی اوره خون در بالغینmg/dl 45-15و در کودکا mg/dl ۴۰- ۱۰است که با آزمایش خون مشخص میشود.
علت اوره خون بالا چیست ؟
سطح اوره در خون تحت تاثیر عوامل مختلف تغییر میکند و بالا یا پایین میرود. عواملی که میزان اوره خون را تحت تاثیر قرار میدهد شامل موارد زیر است.
- عامل اول که بر میزان اوره خون موثر است، میزان پروتئین در رژیم غذایی است. زیرا با سوخت و ساز پروتئین اوره تولید میشود. بنابراین اگر میزان پروتئین دریافتی بدن بیشتر از نیاز باشد بدن قادر نخواهد بود مواد زائد حاصل از شکستن آن را دفع کند.
- یکی دیگر از عوامل موثر در میزان اوره عملکرد کلیهها است که ممکن است دچار اختلال شود و نتواند اوره اضافی را دفع کند. اختلالات کلیوی که باعث افزایش اوره میشود شامل موارد زیر است.
- کاهش حجم مایعات بدن بهعلت مفرط
- بیماری های درگیر کننده پارانشیم کلیه مانند
- عفونت کلیه
- بیماریهای کیست کلیه
- سنگ حالب انسدادی
- تنگی شدید محل اتصال حالب به لگنچه کلیه
- بزرگی انسدادی و مزمن
- همچنین در مواقع خونریزی گوارشی یا خونریزی داخلی به دلیل سوانح و حوادث و کاهش حجم مایعات بدن و کم آبی هم میزان اوره خون افزایش یابد.
- اوره خون بالا نشانهی استفاده از دارو نیز هست. برخی داروها میتواند میزان دفع اوره را کم کند و میزان آن را در خون افزایش دهد. داروهایی که باعث افزایش اوره خون میشود شامل ، ، متوترکسات است.
- البته سن هم یکی از علل اوره خون بالا است و عامل تعیین کنندهای برای تعیین سطح اوره خون است. بعد از ۵۰ سالگی عملکرد کلیهها بهدلیل کهولت سن برای دفع مواد زائد کم میشود و به ازای هر ده سال مقداری اوره خون افزایش مییابد.
علائم بالا رفتن اوره خون چیست؟
بالارفتن اوره خون یا اورمیا قطعا با شواهد بالینی خود را نشان میدهد و سپس فرد برای درمان و تشخیص نزد پزشک میرود. نشانههای بالینی بالارفتن اوره موارد زیر است.
- غلیظ شدن خون و افزایش
- خشکی پوست و خارش
- تورم و التهاب در پاها
- ضعف، خستگی و گیجی
- حالت تهوع و استفراغ
- آسیبهای عصبی ناشی از بالا رفتن اوره مانند بیحس شدن وگزگز کردن دست و پاها
علت اوره خون پایین چیست؟
پایین بودن میزان دریافت پروتئین بهدلیل سوءتغذیه یا اختلالات کبدی و ناتوانی کبد از متابولیسم پروتئینها میتواند سبب پایین آمدن میزان اوره در خون شود. همچنین دریافت زیاد مایعات باعث هیدراتاسیون میشود و میزان اوره در خون و ادرار را کم میکند. اگر اوره خون پایین باشد باید میزان مایعات کمتری مصرف کنید.
چه عواملی خطر بالا بودن اوره را تشدید میکند؟
اصلیترین عاملی که ممکن است فرد را در معرض بالا بودن اوره خون قرار دهد اختلالات کلیوی است. افرادی که مشکلات مزمن کلیه دارند با احتمال بیشتری دچار اورمیا یا اوره بالا میشوند. افراد مبتلا به بیماریهای قلبی، ، فشار خون بالا نیز در معرض این عارضه هستند.
همچنین کهولت سن یک عامل مهم در افزایش اوره است که البته مانند موارد دیگر قابل کنترل نیست.
اپلیکیشن پذیرش ۲۴ قایلیت نصب بر گوشیهای اندروید را دارد، پس دسترسی به آن بسیار ساده است و شما میتوانید به راحتی با در مورد مشکلات خود مشاوره نمایید و نگرانی خود را برطرف کنید.
عوارض بالا رفتن اوره خون چیست؟
آیا میدانید اوره خون بالا چه خطراتی دارد؟ و عوارض اوره خون چیست؟ بالارفتن اوره قطعا باعث بروز نارسایی در کلیه میشود، بهطوری که ممکن است کلیه از کار بیفتد و فرد نیازمند دریافت کلیهی پیوندی باشد. همچنین از دیگر عوارض اوره خون بالا بروز مسمومیت در فرد مبتلا است و ممکن است او را دچار تشنج، از دست دادن هوشیاری نماید.
دیگر عوارض اوره خون بالا شامل موارد زیر است.
- مشکلات قلبی عروقی و بروز و مرگ
- خارش شدید ناشی از عدم تعادل هورمونی
- بروز بیماری آمیلوئیدوز: این بیماری نادر است و باعث دردناک شدن و خشک شدن مفاصل میشود.
- در برخی افراد هم این عارضه باعث پرخاشگری یا میشود.
راههای تشخیص اوره خون بالا چیست؟
اولین علامت برای تشخیص اوره خون بالا، توجه به علائم بالینی است. کسانی که خارش پوست یا تکرر ادرار دارند،گیجی یا دارند باید برای برسی دقیق آزمایشهای لازم را انجام دهند.
پزشک برای تشخیص دقیق در مورد غلظت اوره خون میتواند از آزمایشهای زیر استفاده کند.
- آزمایش خون و ادرار و تعیین میزان اوره
- آزمایش و معاینهی مفصل
- رادیوگرافی مفصل
- آزمایش مایع مفصلی
- بیوپسی مفصل
راههای درمان بالا بودن اوره خون چیست؟
برای پایین آوردن اوره خون چه باید کرد؟
شیوهی درمان بستگی به سطح اوره خون دارد. در برخی افراد بالا بودن اوره زیاد نیست و میتوان آن را با درمانهای خانگی یا طب سنتی متعادل کرد. اما در برخی موارد که اختلالات کلیه زیاد باشد و نشانههای عارضه شدید باشد درمان نیازمند توجه فوری و مراجعه به پزشک است.
راههای درمان خانگی اوره بالا چیست؟
درمان خانگی اقداماتی پیشگیرانه و کنترل کننده است که فرد برای کاهش عوارض اورهی بالا باید انجام دهد. مهمترین قسمت در این درمان محدود کردن غذاهای پروتئینی است. غذاهای پروتئینی گوشتی مانند انواع ماهی، قارچ خوراکی و گوشت و شیر باید محدود شود. این محدودیت در مورد پروتئینهای گیاهی مانند نخود و لوبیا هم صادق است.
استفاده از جوش شیرین برای درمان اوره بالا
جوش شیرین خاصیت قلیایی دارد و میتواند اوره یا اسید اوریک را در خود حل کند و از طریق ادرار دفع کند. برای استفاده از آن باید یک قاشق چایخوری سرخالی جوش شیرین را داخل یک لیوان آب حل کنید و طی روز بنوشید. البته اگر از دارویی استفاده میکنید بهتر است با پزشک در مورد استفاده از جوش شیرین مشورت کنید.
راههای درمان طب سنتی اوره بالا چیست؟
طب سنتی برای درمان اوره از گیاهان دارویی استفاده میکند. گیاهان دارویی را میتوان به شکل دمنوش یا عرقیات گیاهی استفاده کرد. در ادامه چند دمنوش موثر برای پایین آوردن اوره معرفی میکنیم.
درمان اوره بالا با کرفس
کرفس گیاه ادرار آور است و با افزایش حجم مایعات دفعی میتواند اوره بیشتری را از بدن دفع کند. استفاده از برگ گیاه کرفس برای تهیهی دمنوش یک اقدام موثر در طب سنتی است. برای تهیهی دمنوش باید برگ گیاه را داخل آب جوش با حرارت غیر مستقیم دم کنید.
همچنین میتوانید از آب ساقهی کرفس هم استفاده کنید. فقط این نکته را به خاطر داشته باشید استفادهی بیش از حد از کرفس به کبد آسیب میزند.
درمان اوره بالا با چای ترش
چای ترش خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد و میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. همچنین این گیاه مانع از تجمع اوره در بدن میشود و باعث تسهیل دفع آن میگردد. چای ترش را میتوانید با حرارت غیر مستقیم در فاصلهی زمانی ۵ دقیقه دم کنید و بعد از صاف کردن با یک قاشق چایخوری عسل ترکیب و میل کنید.
درمان دارویی اوره بالا
در مواردی که سطح اوره به حدی بالا باشد که احتمال مسمومیت و عوارض دیگر برای فرد وجود داشته باشد، پزشک برای درمان از دارو استفاده میکند. آلپورینول معمولترین دارویی است که برای درمان اوره بالا استفاده میشود.
دیالیز
مبتلایان به اورمیا یا اورهی بالا در موارد شدید بیماری که نمیتوانند سموم و مواد زائد را از بدن دفع کنند ناچار هستند با استفاده از خون را پاکسازی کنند. دیالیز زمانی که کلیه فقط ۱۰ تا ۱۵ درصد قادر به فعالیت است انجام میشود و به عنوان جایگزین کلیه، کار آن را انجام میدهد، یعنی مایعات اضافی بدن را به مثانه میفرستد تا با ادرار از بدن خارج شود.
تجمع نمک، اوره یا اسید اوریک و سایر مواد زائد در بدن در اثر فعالیت نکردن کلیه باعث ایجاد مسمومیت و آسیب به اندامها یا از دست رفتن هوشیاری میشود.
پیوند کلیه
آخرین مرحلهی درمان برای اختلالات کلیه استفاده ازکلیهی اهدایی است. افرادی که در نوبت پیوند کلیه هستند تحت مداوا با دیالیز قرار میگیرند تا اهدا کننده پیدا شود و بعد از انجام آزمایشات عمل پیوند انجام شود.
پیوند کلیه اگرچه یک روش جراحی است و فرد را با عوارض جراحی روبرو میکند اما نسبت به دیالیز کیفیت بهتری دارد و محدودیتهای غذایی آن کمتر است، همچنین هزینهی آن نسبت به دیالیز مقرون بهصرفهتر است. اما در افراد زیر پیوند کلیه با ریسک و خطر همراه است.
- سالمندان
- افرادی که دارند.
- کسانی که بیماریهای شدید قلبی دارند.
- کسانی که الکل یا مواد مخدر مصرف میکنند.
- افراد مبتلا به یا کسانی که به تازگی از سرطان بهبود یافتهاند.
- افرادی که مبتلا به دمانس یا هستند.
- کسانی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده میکنند.
چگونه از بالا رفتن اوره پیشگیری کنیم؟
سطح اوره طبیعی تا حد زیادی به سبک زندگی افراد بستگی دارد. رعایت موارد زیر باعث متعادل بودن سطح اوره خون میشود.
- رژیم غذایی کم پروتئین و سرشار از سبزیجات و میوه داشته باشید.
- روزانه ۸ لیوان آب بنوشید.
- الکل و سیگار را ترک کنید.
- فعالیت بدنی داشته باشید و ورزش کنید.
- وزن خود را کنترل کنید و BMIمتناسب با سن و جنستان داشته باشید.
- اگر مبتلا به هستید، آن را کنترل کنید.
- خود را کنترل کنید.
برای کنترل اوره چه غذاهایی باید بخوریم؟
تمام بیماریها با رژیم غذایی در ارتباط هستند و اگر سبدغذایی خود را باتوجه به بیماری اصلاح کنیم میتوانیم سریعتر بیماری را درمان کنیم.
غذاهای مفید برای اورهی خون بالا
- سبزیجات با برگ تیره و کاهو، خیار و کدو
- میوههایی مانند گیلاس، آناناس، سیب، پرتقال، نارنگی، لیمو ترش که ویتامین C بالایی داشته باشد.
- استفاده از گوشت و شیر حیواناتی که از علف تغذیه میکنند و ذرت نمیخورند.
غذاهای مضر برای اورهی خون بالا
- غذاهای حاوی پروتئین حیوانی مانند گوشت، شیر
- غذاهای دریایی مثل صدف و انواع ماهی ساردین، قزل آلا و ساردین و ماهی تن
- غذاهای با سدیم بالا مانند غذاهای فراوری شده با نمک
- غذاهای سرشار از فسفر مانند آجیلها، پسته، بادام، گردو، دانهی سویا
- غذاهای سرخ شده و فست فودها
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
بروز علائم اولین زنگ هشدار برای فرد است. وقتی حالت تهوع و استفراغ، خشکی پوست، ضعف و خستگی و تکررادرار باهم اتفاق افتاد باید برای تشخیص دقیق مشکل و پیشگیری از عوارض بیماری فورا نزد پزشک بروید.
وب سایت پذیرش ۲۴ امکان ارتباط شما را با پزشک آنلاین فراهم کرده است. برای مشاوره با پزشک و دریافت راهنمایی میتوانید سوالات خود را به صورت متنی یا صوتی از پزشکان دریافت کنید. این روآزمایش اوره خون که زیر مجموعه است، یکی از راههای فهمیدن عملکرد ارگانهای بدن مانند کلیه و کبد است. تست اوره خون در منزل برای سنجش عملکرد کلیه و کبد انجام میشود. در این آزمایش، میزان اوره خون مورد اندازه گیری قرار میگیرد. اوره، یک مادهی زائد حاصل از سوخت و ساز پروتئینها است که در کبد تولید و از طریق کلیه دفع میگردد. نیتروژن اوره خون یک مادهی دفعی است که در کبد در اثر شکسته شدن پروتئینها تشکیل میشود. اوره توسط کبد به جریان خون آزاد میشود و بعد وارد کلیه ها میشود. اوره در کلیهها از جریان خون فیلتر شده و وارد ادرار میشود.
هر موقع که مقدار مصرف پروتئین افزایش پیدا کند یا فعالیت کلیهها مختل شود یا خون غلیظ شود، میزان اوره خون افزایش پیدا میکند. از این آزمایش به منظور بررسی میزان آب بدن و فعالیت کلیه ها استفاده میشود. تست اوره خون برای نظارت بر اثربخشی دیالیز و سایر روشهای درمانی مربوط به بیماری کلیوی مورد استفاده قرار میگیرد. نیتروژن ترکیبی است که هم در آمونیاک و هم در اوره وجود دارد. با هومکا همراه باشید تا بیشتر راجع به آزمایش اوره خون و بدانید.
این مقاله صرفا برای معرفی آزمایش اوره خون تنظیم شده است. برای تفسیر آزمایش لازم است با پزشک معالج مشورت داشته باشید.
اکو ایران یک سایت چند رسانه ای است که اخبار، اطلاعات، رویکردها و تحولات اقتصادی ایران و جهان را در قالبهای مختلف خبری و تحلیلی با استفاده از ابزارهایی چون ویدیو، متن، پادکست، تصویر و سایر قالب های روزنامهنگاری در اختیار مخاطبان خود قرار می دهد.
آزمایش اوره خون چیست؟
آزمایش نیتروژن اوره خون (تست اوره خون)، آزمایشی است که برای بررسی میزان مواد زائد طبیعی در خون استفاده میشود. آزمایش اوره و کراتینین خون میتوانند یک آزمایش مهم برای تشخیص نقرس و سنگ کلیه باشند.
اوره خون، یک ماده زائد است که در زمان تجزیه ، در بدن تولید میشود. همچنین شما با مصرف وعدههای غذایی، ماده پورین را دریافت خواهید کرد. ماده زائد پورینها و اسید اوریک، باید به وسیله کلیهها و دستگاه گوارش از بدن خارج بشوند. هدف از انجام این آزمایش، بررسی سلامت کبد، کلیهها و تشخیص نارساییهای کلیه است.
اگر نیاز به انجام آزمایش اوره خون دارید و وقت کافی برای رفتن به آزمایشگاه را ندارید یا به هر دلیل دیگری قادر به رفتن به آزمایشگاه نیستید، به شما پیشنهاد میکنیم که از خدمت آزمایش در منزل هومکا استفاده کنید. با ثبت درخواستتان، متخصصان هومکا با شما تماس گرفته و شما را از نحوه و زمان انجام تست اوره خون در منزل آگاه میکنند. تیم متخصص به منزلتان اعزام شده و آزمایشات لازم گرفته خواهد شد.
چه زمانی به درخواست آزمایش اوره خون در منزل نیاز دارید؟
در موارد زیر شما میتوانید جهت درخواست آزمایش اوره خون در منزل با هومکا تماس بگیرید و یا بصورت آنلاین تست اوره خون را رزرو کنید:
- بیمار بستری همودیالیز یا دیالیز صفاقی میشود.
- پزشک ضروری میداند که عملکرد کلیهها را بررسی کند.
- پزشک متخصص به آسیب کلیوی بیمار مشکوک شده است.
- بیمار از ناراحتی کبدی و کلیوی رنج میبرد.
- بیمار دچار انسداد ادراری یا خونریزی سیستم گوارشی شده است.
در تفسیر آزمایش اوره خون در منزل به چه فاکتورهایی توجه می شود؟
در تفسیر آزمایش اوره خون به چند مورد اشاره میشود:
آزمایشات تکمیلی تست اوره خون:
- تست تعیین سطح کراتین.
- تعیین سطح اسید اوریک.
- میزان سدیم.
- میزان پتاسیم.
تست اوره خون در مواردی متفاوتی کاربرد دارد و تفسیر آزمایش نیتروژن اوره خون، نیز در شرایطی بخصوصی برای متخصص و بیمار حائز اهمیت خواهد بود:
- شناسایی افتراقی پیش کلیوی، کلیوی و بعد از کلیوی از هم در کنار تست کراتینین.
- تعیین سطح عملکرد کلیهها و کبد.
- تعیین سرعت تصفیه .
- اندازهگیری نیتروژن اوره خون انجام میگیرد.
در این آزمایش نشان داده می شود که چگونه نیتروژن در کبد تبدیل به آمونیاک میشود. آمونیاک ماحصل تجزیه پروتئینها است. سپس در ترکیب با مولکولها به اوره تبدیل شده و از طریق کلیه دفع میشود.
میزان نرمال اوره خون چقدر باید باشد؟
همانطور که میدانید اوره از سوخت و ساز پروتئینها بدست میآید، کبد آن را تولید میکند و کلیهها وظیفه دفع آن را دارند. پرخوری، خونریزی، افزایش غلظت خون و اسهال ممتد ممکن است سبب افزایش میزان اوره خون شوند. به طور طبیعی میزان نرمال اوره خون در بدن افراد بالغ باید بین ۱۵ الی ۴۵ میلی گرم در دسی لیتر باشد. اگر عملکرد کبدی خوب باشد، فعالیت بدنی کافی در روز انجام شود و مشکل سوء تغذیه یا خونریزیهای داخلی وجود نداشته باشد، مقادیر نرمال آزمایش اوره خون در همین محدوده خواهد بود. اگر میزان آن کمتر باشد نشان دهنده سوء تغذیه است و اگر بیشتر باشد به معنای از کار افتادگی کبد و کلیه و نیاز به دیالیز خواهد بود.
بالا یا پایین بودن سطح اوره در بدن، میتواند نشاندهنده بیماریهای کلیوی یا کبدی باشد. اگر ضعف عملکرد کلیه در مشخص شود بدین معنا است که پروتئین موجود در بدن در مقایسه با مقدار مایعی که در سیستم گردش خون وجود دارد بیشتر است.
مقدار کم اوره در بدن نیز میتواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد و باعث بزرگ شدن کلیهها بشوند. معمولأ کمبود اوره در خانمهای باردار مشاهده میشود؛ زیرا در این دوره به خصوص در ماه دوم و سوم بارداری فعالیت کلیهها افزایش پیدا میکند و در نتیجه مقدار بیشتری از بدن دفع میشود . اگر باردار هستید بابت کمبود اوره در بدن خود دچار استرس نشوید چون تقریبأ ۶ هفته بعد از زایمان، کلیهها به حالت عادی بازمیگردند.
از دیگر دلایل کاهش اوره خون میتوان به نارسایی کبد، ، پرآبی بدن و سوء تغذیه اشاره کرد.
پایین بودن اوره خون در بارداری به چه معنا است؟
پایین بودن اوره خون در بارداری نشانه چیست؟ این سوالی است که بسیاری از زنان باردار میپرسند. پایین بودن سطح اوره خون در دوره بارداری یکی از تظاهرات شایعی است که در مادران و تست خون آنان مشاهده میشود. اغلب افراد از این مساله ابراز نگرانی میکنند و تصور میکنند رشد کودک را تحت تاثیر قرار میدهد، اما علت پایین بودن اوره خون در بارداری چیست؟
به علت تغییرات بدن مادر که ناشی از افزایش تغییرات و پالایش خونی توسط کلیههاست و پایین بودن نیتروژن اوره خون در بارداری چندان نگران کننده نیست.
علت افزایش اوره خون چیست؟
وجود مقداری اوره خون کاملاً طبیعی است، اما سطح بالاتر اوره خون میتواند باعث بروز بیماری شود، به این بیماری هایپراوریسمی گفته میشود و میتواند علل مختلفی داشته باشد. هایپراوریسمی میتواند باعث تجمع بلورهای اورات در داخل مفاصل و منجر به بروز نقرس شود. اسید اوریک بالا احتمال ابتلا به سنگ کلیه را افزایش خواهد داد. برخی از این موارد شامل بیماری کلیه، سرطانهای خاص خون، کمکاری تیروئید، ، کمخونی، مصرف داروهای خاص و رژیم غذایی غنی از است. اگر تعداد زیادی از سلول ها در حال تجزیه باشند (ایجاد تعداد زیادی پورین)، این میتواند نشان دهندهی یک مشکل باشد.
یکی از مواد زائد بدن، اوره است. اوره از شکسته شدن پروتئینها در کبد تولید میشود. کبد، پروتئینهای موجود در مواد غذایی را تجزیه میکند و زمانی که پروتئینها را تجزیه کند، اوره ایجاد میشود. کبد پس از تجزیه پروتئینهای مورد استفاده در سلولها مادهای به نام آمونیاک تولید میکند که حاوی نیتروژن است.
این نیتروژن با عناصری مثل کربن، هیدروژن و اکسیژن ترکیب شده و باعث تشکیل اوره میشود. وقتی کلیهها سالم باشند، اوره را از خون میگیرند و همراه با ادرار آن را از بدن خارج میکنند. اما اگر کلیهها یا کبد نتوانند وظیفه خود را به درستی انجام دهند، سطح اوره خون افزایش پیدا میکند. عواملی مانند کم آبی بدن، خونریزی مجاری گوارشی، تومورها، سرطان پروستات و مثانه، نارسایی کلیه باعث افزایش اوره خون میشوند.
اگر سنگ کلیه باعث مسدود شدن مجرای ادرار شما شده باشد، اوره خون افزایش پیدا میکند. سطح بالای نیتروژن اوره خون (BUN) ممکن است مربوط به دلایل زیر باشد:
- حمله قلبی
- کمبود آب بدن
- انسداد مجاری ادراری
- مشکلات کلیوی
- استرس
- خونریزی معده
جهت اطلاع از قیمت اخبار مسکن را دنبال کنید
علائم اوره بالا چیست؟
بسیاری از افراد پس از مدتها که درگیر اوره بالا بودند متوجه آن میشوند، آن هم با مشاهده علائمی شدید و ناراحت کننده:
- نقرس: نقرس بیماری دردناک ناشی از افزایش اسید اوریک در بدن است. در این بیماری اوره به بافتهای نرم نفوذ خواهد کرد. در کلیه رسوب میکند و مجاری ادراری را میبندد.
- انسداد مجاری ادراری: خود معضلی برای بیمار خواهد بود، چراکه دیگر قادر به دفع ادرار نخواهد بود. مجاری با سنگ اسید اوریک مسدود میشود.
- از کار افتادگی کبد: بیماری به سختترین حالت خود رسیده و تقریبا افرادی که دچار از کار افتادگی کبد میشوند متاسفانه خیلی دیر متوجه آن شده و درمان بسیار سخت خواهد بود.
- از کار افتادگی کلیهها: کلیهها عملکرد طبیعی خود را از دست میدهند و بیمار باید دیالیز شود.
- تکرر ادرار
- درد مفاصل
- تغییر رنگ ادرار
- مشکل در خوابیدن
- خستگی مفرط
- گرفتگی عضلات
- کاهش اشتها
- خارش
راههای درمان اوره خون بالا چیست؟
برای درمان اوره بالای خون روشهای خانگی و پیشگیرانه زیادی وجود دارد که فرد میتواند با پیروی از آنها سطح اوره خون را به حالت تعادل درآورد:
- غذاهای پروتئینی کمتر مصرف کنید و لبنیات را نیز کاهش دهید.
- بیشتر ورزش کنید و فعالیت بدنی خود را افزایش دهید.
- اگر دارویی اسید اوریک را افزایش میدهد آن را قطع کنید و یا برای مصرف آن با پزشک مشورت کنید. برای مشورت با پزشک نیاز نیست که از منزل خارج شوید و میتوانید از خدمات مجموعه هومکا استفاده کنید.
- بیشتر آب بخورید، مصرف ۸ تا ۱۶ لیوان آب بسیار خوب است.
- سرکه سیب مصرف کنید چراکه حاوی پتاسیم است.
- ترکیب لیموترش و عسل میتواند به بهبود اوره خون و تعادل آن کمک کند.
آزمایش BUN خون چیست؟
نتیجه آزمایش BUN خون براساس سن چگونه است؟
مقادیر نرمال آزمایش BUN بر اساس سن طبق جدول زیر است:
سن | اندازه نرمال آزمایش bun |
نوزادان ۱ تا ۷ روز | ۳ – ۱۲ mg/dl (میلی گرم / دسی لیتر) |
نوزادان ۸ روز تا یکساله | ۵ -۱۸ mg/dl |
کودکان ۱ تا ۱۳ سال | ۵ – ۸ mg/dl |
کودکان ۱۴ تا ۱۹ سال | ۸.۴ – ۲۱ mg/dl |
بزرگسالان ۲۰ تا ۵۰ سال | ۷ -۲۱ mg/dl |
بزرگسالان ۵۱ سال به بالا | ۷ تا ۲۰ mg/dl |
شرایطی که میتواند سطح BUN را افزایش دهد.
عواملی که همراه با خود افزایش سطح BUN را نیز دارند به شرح زیر هستند:
- افرادی که مصرف میکنند.
- افرادی که مصرف بیش از حد پروتئین دارند.
- افراد مبتلا به سرطان که تجزیه شدید پروتئینی را در بدن تجربه میکنند.
- دیابت شیرین که با همراه است.
- بیمارانی که دچار انسداد مجاری ادراری میشوند.
- افرادی که درگیر خونریزی گوارشی هستند.
- افراد مبتلا به بیماریهای مزمن کلیوی.
لازم به ذکر است که مصرف برخی از داروها مانند ، کاربامازپین ( دارویی برای درمان صرع) و جنتامایسین (نوعی آنتیبیوتیک) باعث بالا رفتن مقدار اوره در بدن میشوند. همچنین کیست کلیه، عفونت در کلیه و بزرگ شدن پروستات نیز از عواملی هستن که منجر به بر هم خوردن تعادل اوره در بدن میشوند.
چاقی، پرتودرمانی، انجام جراحیهای بزرگ در بدن و عوامل ژنتیک نیز جزء مواردی هستند که میزان اوره در بدن را افزایش میدهند.
بیماریهای از جمله ( تجمع مس در بدن)، و سندرم STIDH ( این بیماری باعث رقیق شدن ادرار و جمع شدن مایعات در بدن میشود)میتوانند مقدار اوره را پایین بیاورند.
؟ کراتین یا کراتینین از سوخت و ساز ماهیچهای بدن بدست میآید. کبد آن را جذب میکند و کلیهها آن را پس از فرآیندی دفع میکنند. افزایش این ماده میتواند خطراتی برای سلامت افراد به همراه داشته باشد. بخصوص افرادی که بیش از حد مصرف پروتئینهای گوشتی را در سبد غذایی خود دارند. معمولا این آزمایش در کنار تست اوره خون تجویز میشود.
نسبت BUN به کراتینین چیست؟
- خوب است بدانید که کراتینین و اوره هر دو مادههای زائدی هستند که در بدن ما تولید می شوند. کبد با عملکرد صحیح خود میتواند میزان مشخصی از اوره و کراتینین را دریافت و تجزیه کند و به کلیهها بفرستد. این دو ماده توسط کلیهها دفع میشوند.
- کراتینین و اوره هر دو سمی هستند و حاصل سوخت و تجزیه مواد غذایی در بدنمان هستند.
- خوب است بدانید که سطح پایین کراتین معمولا هنگامی که فرد باردار است، بیماری کبدی مزمن دارد و یا پروتئین کمی دریافت میکند؛ مشاهده میشود.
- سطح نرمال کراتینین خون بدن باید در حدود ۱/۴ تا ۰/۷ باشد.
سایت معتبر نیز در رابطه با نسبت BUN به کراتینین اینگونه نوشته است:
وقتی سطح BUN با سطح کراتینین مقایسه میشود، تصویر کاملی از آنچه در کلیههادر حال وقوع است را ارائه میدهد. این نسبت به عنوان نسبت BUN / کراتینین شناخته میشود.
کراتینین یک ماده زائد از عضلات شماست که توسط کلیهها فیلتر میشود. مانند BUN، مقادیر بالای کراتینین میتواند به معنای وجود مقدار زیادی ماده زائد باشد که توسط کلیهها از بین نرفته است.
نسبت ایده آل BUN به کراتینین بین ۱۰ به ۱ تا ۲۰ به ۱ است. داشتن نسبت بالاتر میتواند به این معنی باشد که به اندازه کافی جریان خون در کلیهها وجود ندارد و میتواند شرایطی مانند نارسایی احتقانی قلب، کم آبی بدن یا خونریزی دستگاه گوارش را بوجود آورد. نسبت زیر حد نرمال نیز میتواند به معنای بیماری کبدی یا سوء تغذیه باشد.
آزمایش نیتروژن اوره خون در منزل
آزمایش نیتروژن اوره خون همان تست اوره خون است که با هدفهای متفاوتی توسط پزشک متخصص تجویز و توصیه میشود. در اغلب موارد هدف از انجام آزمایش نیتروژن اوره خون تعیین سطح اوره خون فرد مشکوک به بیماری کلیوی و کبدی است.
درضمن این آزمایش بیشتر مورد استفاده برای افرادیست که تحت درمان دیالیزی قرار دارند اما در برخی از موارد ممکن است افراد توانایی خروج از منزل نداشته باشند. در اینصورت میتوانند با هومکا در ارتباط باشند و خدمات تشخیصی و آزمایشگاهی را در منزل و با کمترین هزینه دریافت نمایند.
هدف از انجام تست اوره خون در منزل چیست؟
✔ اگر پزشکتان مشکوک به آسیب کلیه است
✔ اگر عملکرد کلیهتان نیاز به ارزیابی دارد
✔ برای کمک به تعیین اثربخشی درمان دیالیز در صورت همودیالیز یا دیالیز صفاقی
✔ به عنوان بخشی از مجموعهای از آزمایش خون برای کمک به تشخیص تعدادی از مشکلات دیگر، مانند سوء تغذیه، گردش خون ضعیف، کمبود آب بدن، آسیب کبدی، انسداد مجاری ادراری، نارسایی احتقانی قلب یا خونریزی دستگاه گوارش.
اگر مشکل اصلی، بیماری کلیوی باشد، هنگامی که تست اوره خون انجام میشود، میزان کراتینین در خون نیز اندازه گیری میشود. کراتینین ماده زائد دیگری است که کلیههای سالم از طریق ادرار آن را دفع میکنند. مقادیر بالای کراتینین در خون تان ممکن است نشانه آسیب کلیه باشد.
شرایط لازم انجام تست اوره خون در منزل چیست؟
معمولاً، قبل از انجام این تست نیاز به ناشتایی نیست و آمادگی خاصی برای این آزمایش لازم نیست. . با این حال، در صورت استفاده از داروهای تجویز شده یا بدون نسخه، مهم است که به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از داروها میتوانند روی میزان BUN تاثیر بگذارند. برخی از داروها، از جمله کلرامفنیکل یا استرپتومایسین، ممکن است سطح BUN را کاهش دهند. داروهای دیگر، مانند برخی از آنتی بیوتیکها و داروهای ادرار آور، ممکن است سطح BUN را افزایش دهند. در صورتیکه آزمایشات نیاز به ناشتایی داشته باشند، متخصصان هومکا در این زمینه راهنماییهای لازم را به شما ارائه میدهند.
مناطق تحت پوشش خدمت تست اوره خون در منزل
یکی از خدمات گسترده و بروز هومکا برای شهروندان تهرانی انجام انواع تست و آزمایش خون همچون تست اوره خون در منزل است. شما در هر منطقه از تهران زندگی کنید، اگر توانایی خروج از منزل را نداشته باشید و یا بنابر دلایلی نتوانید بیمار را از منزل برای انجام تست اوره خون خارج کنید، کافیست با هومکا تماس بگیرید.
اگر منزل شما از مراکز آزمایشگاهی دور است میتوانید تست اوره خون را در منزل انجام دهید. در هر ساعت از شبانه روز آماده ارائه خدمات به شما در منزل هستیم. همچنین در صورت نیاز به سرم و تزریقات نیز میتوانید از خدمات ما بهرهمند شوید.
برای آشنایی بیشتر: اخبار اقتصادی
تست اوره خون در منزل
متخصصین هومکا در هر زمان و مکانی آماده نمونه گیری و آزمایش در منزلتان هستند. کافی است بر روی دکمه ثبت رایگان درخواست کلیک کنید؛ بقیه کارها برعهده هومکا خواهد بود. تمام آزمایشات خونی و ادراری توسط متخصصان هومکا انجام میشود. پزشکان برای تعیین بیماری فرد یا بررسی روند بهبود، انجام آزمایشهای مختلف مانند آزمایش خون و ادرار را تجویز میکنند. همچنین بسیاری از افراد نیاز به چکاپ سلامت خود به صورت دورهای را دارند. اما ممکن است که مراجعه به آزمایشگاه برای افراد امکان پذیر نباشد.
با توجه به اینکه سلامتی افراد در اولویت است، خدمات به افراد کمک میکند که انجام تستهای لازم را به تعویق نیندازد. بعد از ثبت درخواست در وبسایت هوم کا، متخصصان هومکا به منزل شما مراجعه کرده و از بیمار نمونه خون میگیرند و در سریعترین زمان ممکن جواب آزمایش برای شما ارسال میشود. توصیه ما به شما این است که برای اطمینان از سلامت کامل خود از خدمات استفاده کنید.
ش مناسب این روزهاست که درگیر کرونا هستیم و امکان مراجعهی حضوری به مطب نداریم.