نکاتی درباره گذرنامه که بهتر است پیش از سفر بدانید!
نکاتی درباره گذرنامه که بهتر است پیش از تعیین وقت سفارت سوئد و سفر درباره آنها اطلاع داشته باشید تا در هنگام سفر با مشکل مواجه نشوید در این مقاله برای شما فراهم شده است، هرکس میتواند با گذرنامه یا همان پاسپورت خود به کشورهای دیگر سفر کند اما برخی نکات را باید پیش از سفر به هرکشور بررسی نمایید.
یکی از نکاتی که پیش از سفر حتما باید به آن توجه کنید کشور صادر کننده گذرنامه میباشد، زیرا با توجه به گذرنامهای که دارید ممکن است در برخی از کشورها بدون ویزا بتوانید تردد کنید و یا بالعکس برای برخی از کشورها حتی برای توقف در فرودگاه هم نیاز به ویزای فرودگاهی داشته باشید. گذرنامه ایرانی توسط اداره گذرنامه ناجا با اعتبار ۵ سال برای اتباع ایرانی صادر میشود. اگر قصد سفر به کشورهای دیگر را دارید و میخواهید پیش از سفر نسبت به قوانین و نکات مختلف مربوط به گذرنامه اطلاع پیدا کنید به شما توصیه می کنیم این مقاله سفریار را تا انتها دنبال کنید.
توضیحات کلی
گذرنامه یک مدرک بین المللی میباشد که کشورها برای سفر اتباع خود به سایر کشورها و اثبات هویتشان در کشور مقصد آن را صادر میکنند. برای ورود به بعضی از کشورها نیاز است که قبل از سفر به سفارت یا کنسولگری آن کشور مراجعه نمایید و مجوز ورود به آن کشور را برای مدتی معین دریافت کنید که این اجازه ورود در واقع همان ویزا میباشد که در برخی کشورها با توجه به کشور صادر کننده پاسپورت، این ویزا را میتوانید در فرودگاه کشور مقصد نیز دریافت کنید. همچنین باید بدانید که از صفحات خالی گذرنامه برای چسباندن برچسب ویزا استفاده میکنند. حتما به نکاتی درباره گذرنامه که در ادامه این مقاله بیان میشود توجه نمایید تا بتوانید به راحتی به سفر بروید و در زمان سفر نگرانی و دغدغهای در رابطه گذرنامه خود نداشته باشید.
حداقل مدت اعتبار گذرنامه برای سفر باید چقدر باشد؟
یکی از مهمترین نکات در مورد گذرنامه مدت اعتبار آن در زمان سفرهای خارجی میباشد که برای اغلب کشورها باید گذرنامه شما بین ۶ تا ۷ ماه حداقل اعتبار داشته باشد، بنابراین باید پیش از شروع سفر و تهیه بلیط حتما اعتبار گذرنامه خود را بررسی نمایید. برای سفر به بعضی از کشورها مانند ویتنام، ترکیه ، تایلند و گرجستان میتوانید از ویزای فرودگاهی که در زمان ورود شما به آن کشور در گذرنامه شما درج میشود استفاده نمایید و نیازی به دریافت ویزا پیش از سفر ندارید.
اما برای سفر به اغلب کشورهای اروپایی به جز بریتانیا نیاز به دریافت ویزای شینگن دارید که برای دریافت آن گذرنامه شما باید بیش از شش ماه اعتبار داشته باشد، البته این نکته برای کشورهای مختلف حوزه شینگن متفاوت میباشد، به طور نمونه برای سفر به سوئیس اگر پاسپورت شما ۹۰ روز هم اعتبار داشته باشد کافیست و ویزا برای شما صادر میشود. دانستن نکاتی که در این بخش مطرح شده است باعث میشود شما سفری بدون مشکلی را پشت سر بگذارید.
رضایتنامه برای خروج همسر و فرزند از ایران
فرزندان کمتر از ۱۸ سال و بانوانی که می خواهند گذرنامه جداگانه دریافت کنند، برای خروج ایران نیاز به رضایتنامه پدر یا شوهر را خواهند داشت. برای اینکار باید مدارک مختلفی نظیر درخواستانه تکمیل شده، اصل گذرنامه امضا شده پدر، اصل شناسنامه یا گذرنامه همسر و پرداخت هزینه آن را داشته باشید. زمانی که این مدارک تکمیل گردد، بانوان می توانند با گذرنامه صادر شده هر زمان که بخواهند از کشور خارج گردند.
نکات مهم درباره صفحات خالی گذرنامه
در گذرنامه برخلاف شناسنامه که تعداد صفحات آن محدود و در صفحات مختلف اطلاعات هویتی فرد درج شده است، تعداد صفحات بیشتر است و به جز دو صفحه اول که مربوط به اطلاعات هویتی فرد میباشد در سایر صفحات نوشتهای درج نشده است، این صفحات مختص درج اطلاعات مربوط به ورود و خروج افراد و درج برچسب ویزا میباشد. در زمان سفر به اغلب کشورها گذرنامه شما باید حداقل دو صفحه خالی داشته باشد که هیچ مهری در آن درج نشده است. برای ورود به برخی از کشورها مانند مکزیک، کانادا، انگلیس و آلمان، تنها کافی است یک صفحه از پاسپورت شما سفید باشد اما برای ورود به برخی از کشورها مانند ایتالیا، سوئد، سنگاپور و ایسلند باید حداقل دو صفحه سفید در پاسپورت شما باشد که یک صفحه برای مهر ورود و یکی صفحه دیگر برای مهر خروج از کشور نیاز است.
البته برای ورود به بعضی از کشورها نیاز است که یک صفحه خالی هم برای چسباندن برچسب ویزا وجود داشته باشد که در این صورت باید در گذرنامه شما حداقل سه صفحه سفید باشد. به طور نمونه برای سفر به چین که اغلب ویزای آن شش ماه میباشد باید یک صفحه برای چسباندن ویزا و دو صفحه برای زدن مهر ورود و خروج از آن کشور در گذرنامه شما وجود داشته باشد.
پاسپورت همراه چیست؟
یکی از مواردی که جزو نکاتی درباره گذرنامه محسوب می شود این است که شما باید قوانین پاسپورت همراه را بدانید. تصور کنید که شما یک خانواده ۳ نفری هستید: مادر، پدر و کودک. در چنین شرایطی می توانید پاسپورت مرد خانواده شامل گذرنامه خودش، همسر و کودک شود. در شرایطی مثلا زمانی که پدر خارج از ایران است، مادر می تواند نام کودک را در گذرنامه ثبت کند. اما به طور کلی هر شخصی حتی نوزادها می توانند پاسپورت جداگانه داشته باشند. زمانی که می خواهید سفری به خارج داشته باشید، حتما قوانین مربوط به پاسپورت همراه آنجا را چک کنید. مثلا در برخی از کشورها، حتی نوزادان هم باید پاسپورت جداگانه داشته باشند و در غیر این صورت، از ورود او به آنجا جلوگیری می شود.
مولتی ویزا چیست؟
هزینه دریافت ویزا ممکن است یکی از قسمت های پرهزینه سفر شما باشد، البته این موضوع بستگی به نوع ویزای درخواستی شما هم دارد، ویزاها انواع مختلفی همچون توریستی ، دانشجویی یا تجاری دارند. اگر در چند سال متوالی قصد سفرهای زیاد به کشوری را داشته باشید، میتوانید ویزای مولتی پل بلند مدت برای آن کشور را درخواست نمایید. البته تعداد کشورهایی که این ویزا را دارند محدود میباشد، ولی اگر با درخواست شما برای ویزای مولتی موافقت شود در هزینه های سفر شما صرفه جویی میشود.
چین از جمله معدود کشورهایی است که میتوانید برای دریافت ویزای مولتی ده ساله در آن اقدام کنید. هند و برزیل از دیگر کشورهایی هستند که امکان صدور ویزای مولتی برای درخواست کنندگان را دارند. ویزای برخی از کشورها براساس بلیط رفت و برگشت شما یعنی تعداد روزهای اقامت شما در آن کشور صادر می شود.
گذرنامه جدید، ویزای جدید
اگر ویزای شما اعتبار داشته باشد ولی اعتبار گذرنامه شما تمام شود و نیاز به تمدید گذرنامه داشته باشید، باید برای سفر به کشوری که ویزای آن هنوز معتبر است دوباره درخواست ویزا بدهید تا در گذرنامه جدید شما درج شود. کشورهای چین، هند، عربستان سعودی و برزیل تنها کشورهایی هستند که اگر در پاسپورت قدیمی خود ویزای معتبر داشته باشید، به شرط آنکه اطلاعات شما تغییر نکرده و ویزای شما معتبر باشد، اجازه ورود می دهند. برای ورود به این کشورها باید حتما گذرنامه جدید و معتبر خود را به همراه گذرنامه قدیمی که ویزای معتبر دارد را ارائه دهید تا اجازه ورود به شما بدهند.
یادتان باشد که هیچ راهی وجود ندارد که ویزای معتبر خود را از گذرنامهای قدیمی که تاریخ انقضای آن گذشته است به گذرنامهی جدید خود منتقل کنید، پس در زمان درخواست ویزا حتما به مدت زمان باقی مانده از اعتبار گذرنامه خود دقت نمایید.
برای صدور گذرنامه باید به کجا مراجعه کرد؟
در داخل ایران برای درخواست صدور گذرنامه می توانید به یکی از دفاتر پلیس+١٠در نزدیکی محل زندگی خود مراجعه نمایید و با پر کردن فرم های لازم، پرداخت هزینه های مربوط، تکمیل برگهها و آماده کردن مدارک میتوانید درخواست صدور گذرنامه را در این دفاتر بدهید. گذرنامه درخواستی پس از بررسی مدارک، حداکثر تا ده روز بعد، از طریق پست به نشانی متقاضی ارسال می شود. اگر در خارج از ایران نیاز به تعویض گذرنامه داشته باشید، باید به دفاتر کنسولگری ایران در آن کشور مراجعه نمایید و درخواست تمدید گذرنامه را بدهید.
چه افرادی اجازه دریافت گذرنامه را ندارند؟
همه شهروندان ایرانی اجازه دریافت گذرنامه را بدون محدودیت سنی دارند، به جز افرادی موارد زیر :
- تمامی افرادی که مبالغ بسیار زیادی را به دولت و نهادهای وابسته به آن همچون بانک ها بدهکار هستند، تا زمانی که بدهی خود را پرداخت نکنند برای آنها گذرنامه صادر نمیشود و امکان تمدید گذرنامه نیز برای آنها وجود ندارد.
- تمامی افرادی که طبق دستور قاضی ممنوع الخروج هستند، اجازه دریافت گذرنامه را تا زمان مشخص شدن وضعیت پرونده قضاییشان ندارد.
- افرادی که خروجشان از کشور باعث آسیب رساندن به دولت و حکومت ایران شود، برایشان گذرنامه صادر نمیشود.
- همه کسانی که دارای سوء پیشینه کیفری هستند تا ۲ سال پس از زمان ارتکاب جرم اجازه خروج از کشور را ندارند و بعد از پایین این دو سال می توانند از کشور خارج شوند.
نکاتی درباره گذرنامه که باید بدانید
- برای تهیه عکس مواردی نظیر نداشتن عینک، زیور آلات و داشتن حجاب اسلامی برای خانم ها اجباری است که برای اطلاعات دقیقتر به صفحه چگونه پاسپورت بگیریم مراجعه نمایید.
- عکس شما نباید بیشتر از ۳ ماه گذشته گذشته باشد.
- برای دریافت گذرنامه خودتان حتما باید حضور داشته باشید.
- گذرنامه ها در ایران ۵ ساله هستند و بعد از آن باید تعویض شود.
- برای تحویل گذرنامه باید نشانی پستی دقیقی ارائه دهید.
- برای تعویض پاسپورت باید گذرنامه های قبلی خود را به همراه داشته باشید.
- قبل از خروج از ایران دقت کنید که حتما مهر خروج در گذرنامه شما خورده باشد.
- معمولا پس از تکمیل مدارک، پاسپورت شما حداکثر تا ۱۰ روز بعد به نشانی پستی ارائه شده، خواهد رسید. اگر قرار است سفری بروید، این زمان را در نظر بگیرید.
- دیگر نکاتی درباره گذرنامه این است که باید پاسپورت خود را سالم نگه دارید. بسیاری از کشورها در صورت مخدوش بودن پاسپورت، اجازه ورود شما به کشور را صادر نخواهند کرد.
سوالات متداول
۱. گذرنامه ایرانی چند سال اعتبار دارد و برای سفر باید حداقل چند ماه اعتبار داشته باشد؟
گذرنامه ایرانی توسط اداره گذرنامه ناجا با اعتبار ۵ سال برای اتباع ایرانی صادر می شود. برای سفر به کشورهای مختلف به حداقل شش ماه اعتبار برای گذرنامه احتیاج دارید.
۲. مولتی ویزا برای چه کسانی مناسب است؟
اگر در چند سال متوالی قصد سفرهای پی در پی به کشوری را داشته باشید، میتوانید ویزای مولتی پل بلند مدت برای آن کشور را درخواست نمایید. البته تنها سه کشور چین ، هند و برزیل، ویزای مولتی برای درخواست کنندگان صادر میکنند.
۳. صفحات خالی گذرنامه برای سفر به کشورهایی مثل ایتالیا و سوئد باید چند صفحه باشد؟
برای ورود به برخی از کشورها مانند ایتالیا، سوئد، سنگاپور و ایسلند باید حداقل دو صفحه سفید در پاسپورت شما باشد که یک صفحه برای مهر ورود و یکی صفحه دیگر برای مهر خروج از کشور نیاز است.
نتیجه گیری
گذرنامه یک مدرک هویتی بین المللی می باشد که افراد برای سفر به کشورهای دیگر از آن استفاده میکنند. اتباع ایرانی بدون محدودیت میتوانند درخواست دریافت گذرنامه را بدهند و اگر مشکلی به لحاظ قانونی نداشته باشند گذرنامه آنها بین ۳ تا ۱۰ روز کاری از سوی اداره گذرنامه ناجا صادر و با پست برایشان ارسال میشود. اطلاع از قوانین و نکات به مربوط به گذرنامه پیش از سفر به سهولت سفر شما بسیار کمک میکند. همیشه اعتبار ویزا، گذرنامه و تعداد صفحات خالی گذرنامه خود را بررسی کنید تا در حین سفر و ورود به کشورهای دیگر دچار مشکل نشوید. اگر تمایل دارید درباره قوانین و شرایط سفرهای خارجی اطلاع پیدا کنید به شما پیشنهاد می کنیم با مقالات بعدی سفریار همراه باشید.
منبع مقاله: