هنرستانی که بود، هنرستانی که هست!

پرتال پارسی/اصفهان هنرستان هنرهای زیبا در شرایط خطیری است، به‌طوری‌که اگر به دادِ آن نرسیم شاید سال آینده باید گزارش دهیم که ستون هنرستان هنرهای زیبای اصفهان پایین آمد و یا سقف آن دچار مشکل شد.

هنرستانی که بود، هنرستانی که هست!

اگرچه اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی اصلی هنرستان هنرهای زیبا است، اما اداره‌کل میراث فرهنگی نیز حتماً باید نقش‌آفرینی کند، چراکه این ساختمان جزئی از میراث این شهر است. شهرداری اصفهان حتماً باید در موضوع هنرستان هنرهای زیبا ورود کند و حضور پررنگ داشته باشد و با چنگ و دندان از آن محافظت کند؛ آن‌هم نه‌فقط حفاظت فیزیکی، بلکه حفاظتِ تمدنی و فرهنگی؛ چراکه هنرستان هنرهای زیبا جزئی از مدیریت شهری و جزئی از بدنه اصفهان است. این‌همه هزینه می‌شود که در اصفهان اتفاق رخ دهد، اما بهتر است مواظب اتفاق‌های افتاده باشیم تا از بین نروند!

این جمله‌ها تنها بخش کوچکی از مباحثی بود که از سوی نمایندگانی از نهادهای مختلف استان اصفهان در خصوص هنرستان هنرهای زیبای اصفهان و با هدف بهبود شرایط آن، در محل این هنرستان مطرح شد.

در ابتدای این جلسه علی تمنایی، مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان ضمن ارائه توضیحی درباره تاریخچه هنرستان هنرهای زیبای اصفهان و با بیان اینکه بخشی از پایه‌های مکتب هنری اصفهان در این هنرستان محقق شده است، گفت: اصفهان به‌عنوان شهر هنر شناخته می‌شود و در بسیاری از هنرها سرآمد کشور است و همه هنرها به‌نوعی به هنرستان هنرهای زیبای این شهر وابسته است.

او با ذکر نام زنده‌یاد استاد عیسی بهادری به‌عنوان اولین رئیس  این هنرستان، افزود: اگر اصفهان در هنر صاحب سبک است، بخشی از آن مدیون و مرهون زحماتی است که در این مرکزِ هنری صورت گرفته است.

تمنایی با اشاره به اینکه در آزمون ورودی دانشگاه‌ها هنرجویان این هنرستان همواره حائز رتبه‌های برتر بوده‌اند، به این نکته نیز اشاره کرد که در سال گذشته رتبه اول و رتبه ششم کنکور سراسری هنر توسط هنرجویان هنرستان هنرهای زیبای اصفهان در واحد دختران به دست آمد.

مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان تصریح کرد: یکی از مباحث موردنظر کشور، بحث تربیت هنرمند در تراز انقلاب اسلامی است؛ در این خصوص ما قطعاً باید با مدارس دیگر تفاوت داشته باشیم و لازم است کار ویژه‌ای انجام دهیم که خروجی آن به‌عنوان یک پیوست و ذخیره‌ای برای هنر انقلاب باشد.

او ادامه داد: یکی از مشکلات ما این است که تربیت هنرجوها تا حدی دستخوش فضای آموزشی جدید شده است، چراکه در دوران گذشته، هنرجوها مدت ۶ سال در این هنرستان تحصیل می‌کردند اما مدت تحصیل آن‌ها در روند سیستم آموزشی جدید به ۳ سال کاهش پیداکرده و روند آموزشی به‌صورت گذشته انجام نمی‌شود؛ به همین منظور لازم است این موضوع ترمیم شود یعنی هنرجو قبل از ورود به هنرستان، آموزش‌های لازم را دیده باشد و یا آموزش‌ها بعد از ورود به این هنرستان به نحوی باشد که بالندگی و رشد اتفاق بیفتد. این موضوع در مورد رشته موسیقی در حال وقوع است و هنرجویانی که قصد ورود به رشتۀ موسیقیِ هنرستان هنرهای زیبای اصفهان را دارند ابتدا باید به مدرسه موسیقی واردشده و بعد از گذراندن سه سال و کسب آموزشِ حداقل‌ها، به این هنرستان وارد شوند، اما این روند در سایر رشته‌ها وجود ندارد.

تمنایی تأکید کرد: هنرستان هنرهای زیبا باید به مرکزی برای تربیت هنرمندان کشور تبدیل‌شده و آموزش‌ها به نحوی باشد که هنرجو بعد از خروج از این هنرستان، به‌عنوان یک هنرمند تراز انقلاب مطرح باشد.

او با بیان اینکه تعداد ۲۷۲ هنرجو در ۶ رشتۀ نقاشی، گرافیک، انیمیشن، نمایش، سینما و موسیقی در هنرستان هنرهای زیبای اصفهان تحصیل می‌کند، به این نکته نیز اشاره کرد که تعداد اساتید این هنرستان ۸۲ نفر است که ازاین‌بین، ۸ استاد، به صورت موظفی و سایر اساتید، حق‌التدریس هستند.

مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان با اشاره به تعطیلی کارگاه‌های هنریِ هنرستان هنرهای زیبا مانند زری‌بافی، سفال، مینا، قالی‌بافی، نقشه فرش و بسیاری دیگر که در گذشته در این مرکزِ هنری فعال بوده است، گفت: متأسفانه با رفتن اساتیدِ این رشته‌ها فکری برای جایگزینی آن‌ها انجام نشد و کارگاه‌ها یکی پس از دیگری تعطیل شدند و فقط بخش آموزشیِ هنرستان باقی‌مانده است، درحالی‌که کارگاه‌ها پشتوانه هنر اصفهان بودند اما به‌تدریج از بین رفتند.

تمنایی با اشاره به موزه هنرستان هنرهای زیبای اصفهان، اضافه کرد: بخشی از آثاری که از ۸۵ سال قبل در این مرکز هنری تولید می‌شد اکنون در گنجینه و موزه هنرستان وجود دارد که طبیعتاً به حفاظت و نگهداری و نمایش نیاز دارد. این موزه چند سال قبل ایجادشده که البته بهتر است از آن به‌عنوان به آن نمایشگاه یاد کرد و نه موزه، چراکه موزه به شرایط بسیار ویژه‌ای نیاز دارد ولی متأسفانه این مکان که حتی در فهرست میراث ملی نیز به ثبت رسیده از حمایت‌های میراثی برخوردار نبوده است.

او با اشاره به دیگر مشکلات این هنرستان، تصریح کرد: بخش عمده‌ای از این فضا از چوب ساخته‌شده و ازاین‌رو یکی از مشکلات ما در هنرستان هنرهای زیبا موریانه است که علی‌رغم سم‌پاشی‌ها متأسفانه از جای دیگری از بنا ظاهرشده و باعث تخریب می‌شوند. همچنین سقف بنا دارای مشکلات اساسی در برابر نفوذ باران است و اعتبار جاریِ اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی پاسخگوی آن نیست؛ حتی حوض بنا که آب موجود در آن برای فضای سبز هنرستان مورداستفاده قرار می‌گیرد در وضعیت مناسبی قرار ندارد و آب از کف نفوذ کرده و به پی ساختمان آسیب وارد کرده است، به‌طوری‌که اگر سریعاً به آن توجه نشود مشکلات حادی ایجاد خواهد شد.

مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان با بیان اینکه فضای هنرستان هنرهای زیبا یک فضای تفریحی است و به ساماندهی نیاز دارد، گفت: اگرچه این فضا زیر نظر آموزش‌وپرورش است اما تجهیزات، امکانات و نیروهای آن به عهده اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است و ارتباط قوی با آموزش‌وپرورش وجود ندارد، ضمن اینکه رفت‌وآمدها با اداره کل میراث فرهنگی استان نیز به اقدام مشترک منجر نشده است.

هنرستانی که بود، هنرستانی که هست!

همچنین محمدحسین محمدی فشارکی، رئیس هنرستان هنرهای زیبای اصفهان با ابراز امیدواری از اینکه جلسۀ برگزارشده، به حل مشکلات عمرانی هنرستان و تعمیرات بنا منجر شود، بیان کرد: اختصاص بودجه برای این هنرستان، هزینه نیست بلکه سرمایه‌گذاری برای آینده است.

او با اشاره به اینکه هنرستان هنرهای زیبا در دوره‌ای نه‌چندان دور به‌عنوان کریدور گردشگری اصفهان مطرح بود، ادامه داد: ساختمان قدیمی هنرستان هنرهای زیبا سال ۸۳ در فهرست میراث ملی ثبت شد و موزه هنرستان نیز سال ۹۸ به ثبت ملی رسید؛ ولی متأسفانه از مزایای یک مجموعه موزه‌ای و از داشتن بودجه و اعتبارات و رسیدگیِ وزارت میراث فرهنگی و مجموعه میراث فرهنگی استان بی‌بهره است؛ بنابراین اگر قرار است اتفاقی در هنرستان بیفتد قطعاً باید هم‌افزایی بین دستگاهی و بین اداری فعال شود.

محمدی تصریح کرد: سهم ما از سازمان نوسازی و بهسازی مدارس استان صفر است، درصورتی‌که این هنرستان نه‌تنها مدرسه است بلکه یک باغ‌موزه و یک مجتمع فرهنگی هنری محسوب می‌شود. همه مدارس بعد از پایان ساعات کلاس، تعطیل‌شده و درب آن‌ها بسته می‌شود، این درحالی‌که است که نباید به این هنرستان فقط نگاه مدرسه‌ای داشته باشیم، چراکه ما در این مکان تا شب‌هنگام درگیر برگزاری نمایش و نمایشگاه هستیم. نگارخانه هنرستان به‌طور دائمی محل برپایی نمایشگاه‌های هنری است و حتی این مکان، یک مرکز اقامتی نیز محسوب می‌شود. درواقع هنرستان هنرهای زیبای اصفهان باغ‌موزه‌ای است که هم نمایشگاهی و هم اقامتی و هم موزه‌ای است و درعین‌حال هنری و آموزشی نیز هست. این ظرفیت در کشور، یک ظرفیت بی‌نظیر است و شاید اگر همین هنرستان در نقطه دیگری از کشور یا خارج از ایران بود با یک نظر خاصی به آن نگاه شده و به‌عنوان محلی گردشگری و فضای تاریخی، به وضعیت آن رسیدگی می‌شد.

رئیس هنرستان هنرهای زیبای اصفهان افزود: هنرجوی ما نسبت به گذشته، نتیجه‌گرا و کم‌حوصله شده و به‌شدت به دنبال این است که به‌سرعت به بازار کار وارد شود، اما با توجه به روند جدید آموزشی و ۳ سال تحصیل، فرصتی نخواهد داشت چراکه ۳ سال تحصیل در این هنرستان نسبت به ۶ سال که در گذشته انجام می‌شد قابل‌مقایسه نیست.

هنرستانی که بود، هنرستانی که هست!

او با تأکید بر اینکه لازم است داشته‌های امروزِ خود را به‌عنوان میراثی برای آینده نگهداری کنیم و اگر اتفاق جدیدی رقم نزنیم حداقل همین میراث موجود را سالم به نسل آیندگان برسانیم، بیان کرد: حفظ و معرفی این بنا اهمیت بسیاری دارد. هنرستان هنرهای زیبا جزو منطقه یک شهرداری اصفهان است، اما حتی در وب‌سایت شهرداری نیز معرفی نمی‌شود! البته اگر این معرفی به نحو مطلوب انجام شد ولی به دلیل ضعیف شدن سازۀ بنا ناچار به بستن درب هنرستان شویم در آن صورت برای اصفهان کسر شأن است، آن‌هم اصفهانی که همه‌اش موزه است.

رئیس هنرستان هنرهای زیبای اصفهان گفت: این فضا یک ظرفیت ویژه است و در حوزه تربیت هنرمند، پایگاه مهمی در کشور به شمار می‌رود. آینده هنری اصفهان و کشور در دست همین هنرجوها است و آن‌ها تحولات هنری اصفهان و کشور را در آینده را رقم می‌زنند؛ بنابراین صرف هزینه در این هنرستان، نوعی سرمایه‌گذاری است و بازخورد آن را خواهید گرفت.

محمدی گفت: اگر بخواهیم اولویت‌بندی کرده و موضوع هنرستان هنرهای زیبا را به دو بخش سخت‌افزاری و نرم‌افزاری تقسیم کنیم، باید این‌طور بیان کرد که امروز در شرایطی هستیم که به دلیل انباشتگی مشکلاتِ تعمیراتی و سازه‌ای هنرستان، حوزه سخت‌افزار برای ما حیاتی است یعنی اول تعمیرات و نگهداری مطرح است و سپس باید به حوزه معرفی و مسائل دیگر وارد شویم.

او تأکید کرد: امروز هنرستان هنرهای زیبا در شرایط بحرانی و سخت قرار دارد و شرایط آن خطرناک است، به‌طوری‌که قسمت بیرونی سقف موزه این هنرستان که محل رفت‌وآمد هنرجوها است در بارندگی سال گذشته در حال پایین آمدن بود و این مسئله، اصلاح‌نشده و بسیار خطرناک است و اگر به دادِ آن نرسیم شاید سال آینده باید گزارش دهیم که فلان ستون هنرستان هنرهای زیبای اصفهان پایین آمد و سقف دچار مشکل شد و درنهایت درب این هنرستان را ببندیم.

هنرستانی که بود، هنرستانی که هست!

در ادامۀ این جلسه، احمد منتظر، رئیس سابق اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان اصفهان اظهار کرد: وقتی در سال ۵۵ به‌اتفاق مرحوم دکتر شیرازی دانشگاه هنر را تأسیس کردیم بخشی از همین مشکلاتِ امروز شما را داشتیم. اکنون نیز من فکر می‌کنم که یکی از مهم‌ترین مسائل ما فاصله میان هنرِ امروز و دیروز است.

او افزود: چرا بین هنر امروز و دیروز فاصله افتاده است؟ چرا بین دانشگاه هنر اصفهان و هنرستان هنرهای زیبا هیچ ارتباطی وجود ندارد؟ و فقط گاهی ممکن است بعضی اساتید از دانشگاه به هنرستان و یا برعکس دعوت شوند؛ درحالی‌که اگر این مسئله در اصفهان حل شود بین مدرنیته و سنت نیز رابطه برقرار خواهد شد.

این معمار پیشکسوت بیان کرد: چرا نهادها با هم دشمنی می‌کند؟ چرا باهم دعوا دارند؟ چرا ما نمی‌توانیم هنرِ ایرانِ امروز، هنر ایران اسلامی را به وجود آوریم؟ این موضوع قابل‌حل است، ولی چون همه نهادها در مقیاس انبوه به این مسئله وارد نمی‌شوند این اتفاق نمی‌افتد؛ ضمن اینکه علاوه بر سنت و مدرنیته، بین صنعت و هنر نیز اختلاف ایجادشده است و پرسش این است که چرا بین هنر و صنعت فاصله وجود دارد؟ چرا ما آن‌طور که باید به هنر نمی‌پردازیم؛ درحالی‌که باید به هنر پرداخت تا مشکلات موجود سریع‌تر حل شوند.

منتظر در خصوص مشکلات ایجادشده در ساختمان هنرستان هنرهای زیبا به دلیل وجود موریانه نیز توضیح داد: برخورد با موریانه بسیار ساده است. من ۴ سال رئیس اداره‌کل میراث فرهنگی استان اصفهان بودم و آن زمان مسئله موریانه را در چهل‌ستون حل کردیم. موریانه بسیار باهوش است ولی در برخورد با آن باید از راه خودش استفاده کرده و جلو رفت. موریانه در اصفهان، خطی دارد که باید به آن خط پرداخت، یعنی خطی که بهترین آب‌وهوا را برای موریانه فراهم می‌کند. تمام بادگیرهای زندگی موریانه‌ها به سمت جریان باد اصفهان است و آن‌ها با اقلیم سروکار دارند.

هنرستانی که بود، هنرستانی که هست!

مژگان ابراهیمی، عضو شورای عالی مدیریت بافت تاریخی اصفهان نیز با تأکید بر اهمیت دیدگاه احمد منتظر در خصوص آشتی بین سنت و مدرنیته، بیان کرد: تجهیز و ایجاد زیرساخت‌های لازم برای اینکه چنین بناهای ارزشمند با چنین جانمایی سوق‌الجیشی در اصفهان مورداستفادۀ واقعی گردشگری قرار بگیرد، به بسترسازی و طراحی و دید متفاوت نیاز دارد.

او افزود: محوری که هنرستان هنرهای زیبا در آن قرار دارد محور گردشگریِ بسیار خاصی است و اگرچه مسئلۀ جاری نبودن زاینده‌رود به‌عنوان یک چالش در خصوص مسائل گردشگری و پتانسیل‌های موجود در این محدوده اثرگذار است، اما می‌توان آن را با توجه به وجودِ بناهای بسیار ارزشمند مانند هنرستان هنرهای زیبا جبران کرد.

او اضافه کرد: این بنا می‌تواند موزه باشد به شرطی که به ساختار اصلی آن که ساختار آموزشی است آسیب وارد نشود. این مدلی است که هم در ایران پیاده شده و هم در سایر نقاط دنیا نیز وجود دارد و فقط به یک طراحی و بسترسازی نیاز دارد.

هنرستانی که بود، هنرستانی که هست!

همچنین سید مهدی موسوی موحد، معاون میراث فرهنگی استان اصفهان گفت: اعتبارات اداره کل میراث فرهنگی استان تا سال گذشته به لحاظ کمیت در سطح بسیارپایینی قرار داشت و قابل‌مقایسه با اعتبارات امسال نبود که به‌واسطه سفر رئیس‌جمهور به استان محقق شد. البته ۲۲ هزار بنای تاریخی در استان اصفهان تعداد کمی نیست، ۲ هزار بنای ثبتی در استان نیز کم نیست. حتی اگر برای هریک از این ۲۲ هزار بنا یک‌میلیون تومان نیز در نظر بگیریم بازهم رقم وحشتناکی می‌شود که اداره کل میراث فرهنگی به‌تنهایی از عهده تأمین آن برنخواهد آمد.

او با بیان اینکه قانون می‌گوید مالک یا متصرف قانونیِ یک بنای تاریخیِ ثبتی موظف به حفظ آن است، اضافه کرد: در این راستا امسال اداره کل آموزش‌وپرورش استان اصفهان با نظارت میراث فرهنگی اقدامات مرمتی گسترده‌ای را انجام داد. ما نیز توانستیم در مباحث رفع موریانه اقدامات لازم را به آن‌ها ارائه کرده و بنابراین می‌توانیم از این تجربه برای هنرستان هنرهای زیبا نیز استفاده کنیم.

موسوی اضافه کرد: البته این موضوع مستلزم طی شدن یکسری مراحل قانونی و درخواست اعتبار از وزارتخانه است که ممکن است تا تحقق آن زمان ببرد؛ ولی شما شروع کنید، ما نیز در حد توانمان قطعاً در خدمت شما هستیم و همان‌طور که این کار را برای آموزش‌وپرورش انجام دادیم این اقدام در مورد هنرستان نیز صورت می‌گیرد؛ ولی باید تأکید کرد که تعداد بناهای تاریخیِ ما در سطح استان بسیار زیاد و انتظارت از این اداره نیز زیاد است که البته همه انتظارت به‌جا است.

هنرستانی که بود، هنرستانی که هست!

محمد یوسف‌زاده، مدیرکل دفتر فنی استانداری اصفهان نیز با بیان اینکه استفاد از تلفیق هنر و دانش بنیان‌ها یا هنری که بتواند اقتصادی‌تر شود اهمیت بسیاری دارد، گفت: این موضوع که فضای موزه‌ایِ این هنرستان ظرفیت ندارد و مشکلاتی متوجه آن است در گذشته نیز مطرح و مقرر شد که اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در بحث کشوری، زمینی برای احداث موزه اخذ کند که این اگر مسئله پیگیری شود کمک مؤثری است.

موضوع دیگر، مسئله محور گردشگری اصفهان است که قرار شد همان محور پیاده در جنوب رودخانه نیز اجراشده و توسعه پیدا کند. من فکر می‌کنم اگر در این محور کار ویژه‌تری ایجاد شود و معرفی فضاهای گردشگری صورت بگیرد، می‌تواند در عمومی‌تر شدن و شناخت بیشتر این مجموعه کاراتر باشد.

هنرستانی که بود، هنرستانی که هست!

درنهایت مهران زینلیان، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان بعد از شنیدن صحبت‌های ارائه‌شده، گفت: هر زمان که ما دورهم جمع شده و درباره اصفهان صحبت می‌کنیم یک پس‌زمینه وجود دارد که می‌گوییم «خوشحالیم در اصفهانی زندگی می‌کنیم که در ساحت‌های مختلف به‌خصوص در زمینه فرهنگ و هنرِ کشور جزو اولین‌ها و سرآمد است» حقیقتاً هم همین‌طور بوده و واقعاً غرورآفرین و افتخارآفرین است؛ ولی وقتی به فعل می‌رسیم و به کارهایی نگاه می‌کنیم که ما به‌عنوان مدیران شهری و استانی انجام می‌دهیم به نظرم خیلی موضوع قابل دفاعی وجود ندارد.

او افزود: به‌عنوان نمونه و علی‌رغم اینکه مقام معظم رهبری بارها از جنگ نرم سخن گفته و تأکید کرده‌اند که نخبگان فرهنگ و هنر باید در این مسیر مبارزه کنند، اما ما فقط این موضوع را می‌گوییم و می‌شنویم و عبور می‌کنیم و به این مسئله توجه نداریم که در جنگ نرم و عرصه‌های فرهنگ و هنر نیز مانند عرصه‌های نظامی به آدم‌های خودش نیاز داریم. سربازانِ ما در این عرصه، هنرمندان و کسانی هستند که می‌توانند حرفی برای گفتن داشته باشند و مفاهیم غنی را با زبان هنر به جامعه تزریق کنند. اگر ما هنرمندان را سربازان و پاسبانان عرصه فرهنگ و هنر بدانیم پس لازم است در این عرصه تلاش کنیم.

زینلیان با ابراز تأسف از اینکه نسبت به داشته‌های خود غفلت داریم، گفت: اگر کسی هرچند کوتاه به خارج از ایران سفر کند متوجه خواهد شد که آن‌ها چطور داشته‌ها خود که یک‌صدم داشته‌های ما هستند را حفاظت می‌کنند، مثلاً اطراف یک ساختمان ۸۰ ساله را شیشه سکوریت می‌بندند که کسی به آن دست نزند و این‌چنین برای خود میراث تاریخی و فرهنگی ایجاد می‌کنند، درحالی‌که در هر کوی و برزنِ شهر اصفهان ده‌ها اثر تاریخی و ارزشمند وجود دارد که از آن‌ها غافل هستیم.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان ادامه داد: جای تأسف دارد که ما نتوانستیم و نخواستیم و نکردیم که مجموعه‌هایی مانند هنرستان هنرهای زیبا را حراست کنیم. این حراست از جنس موریانه و اعتبار نیست، بلکه این موارد، کفِ کار است و به نظر من ظلم به چنین مجموعه‌هایی است که دورهم بنشینیم و از پول و اعتبار حرف بزنیم هرچند که این مسائل باید گفته شود ولی باید خیلی بالاتر و بیشتر به آن توجه کرد. به‌طورقطع اگر چنین مجموعه‌ای در نقطه‌ای دیگر از جهان قرار داشت به آن توجه بسیاری می‌شد و درآمدزایی داشت.

او تصریح کرد: من قدردان ‌همه عزیزانِ مسئول هستم، اما شما در دامن مادری مثل اصفهان زاییده شدید که افتخارت بسیاری را در سال‌های گذشته داشته است، درحالی‌که الآن که اصفهان حال خوبی ندارد. زاینده‌رود، دیگر نیست و بحث فرونشست، بحث تالاب و بسیاری مسائل دیگرمطرح است. وقتی اصفهان نباشد فرهنگ و تمدنِ آن‌ هم نیست. حالا این سؤال مطرح است که این پاسبانان فرهنگ و هنر برای این موضوع چه‌کاری انجام دادند؟ چقدر در میدان وارد شدند و میدان‌داری کردند و حرف زدند و حرفی به زبان هنر گفتند و از آن دفاع کردند؟ و آنچه حق بود را محافظت کردند؟ البته که بوده اما به نحو شایسته نبوده است.

زینلیان با اشاره به تورهای گردشگری در خارج از کشور، بیان کرد: یکی از مقاصد گردشگری در بسیاری از کشورها دانشگاه یا محل تحصیل شخصیت‌های خاص آن‌هاست. حالا فرض کنید اگر ما روی استاد فرشچیان و دیگر اساتید هنرستان هنرهای زیبا تمرکز کنیم چقدر این جاذبه گردشگری، خاص و منحصربه‌فرد خواهد بود و مطمئن باشید که گردشگران بسیاری به این مجموعه خواهند آمد.

او تأکید کرد: بحث اعتبار و موریانه و تعمیر و نگهداری، کفِ فهرست اقداماتی است که ما باید برای هنرستان هنرهای زیبا انجام دهیم و اقدامات و انتظارات باید جنس بالاتری داشته باشد. بحث‌های مدیریتی و نحوه استفاده از این مجموعه باید مطرح شود؛ البته این مسائل، بازیگران خود را دارد و اگرچه اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی اصلی این هنرستان است، اما میراث فرهنگی نیز حتماً باید نقش‌آفرینی کند چراکه این ساختمان جزئی از میراث این شهر است.

هنرستانی که بود، هنرستانی که هست!

زینلیان تأکید کرد: شهرداری اصفهان حتماً باید در موضوع هنرستان هنرهای زیبا ورود کند و حضور پررنگ داشته باشد و هنرستان را مِلک خود بداند و با چنگ و دندان از آن محافظت کند؛ آن‌هم نه‌فقط حفاظت فیزیکی بلکه حفاظتِ تمدنی و فرهنگی، و این مکان را فعال کند؛ چراکه هنرستان هنرهای زیبا جزئی از مدیریت شهری و جزئی از بدنه اصفهان است. این‌همه هزینه می‌شود که در اصفهان اتفاق رخ دهد، اما بهتر است مواظب اتفاق‌های افتاده باشیم تا از بین نروند! اگرچه استانداری با هزاران مسئله مواجه است، اما من واقعاً خودم را نمی‌بخشم که چنین گوهری در اصفهان وجود دارد و هیچ برنامه‌ای برای آن نداشتیم و این خیلی بد است که من بعد از یک سال و نیم به اینجا آمدم!

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان با بیان اینکه تعداد نیروهای موظفی این هنرستان بسیار کم است و در مورد نیروهای حق‌التدریس نیز پیوستگی وجود ندارد، تأکید کرد که جوان‌ترها باید به عرصه تدریس وارد شوند. زینلیان سپس تصریح کرد: شهرداری اصفهان مگر فعالیت‌های مختلفی در هفته اصفهان و در سایر هفته‌ها انجام نمی‌دهد و خلق اثر نمی‌کند! پس چرا این کارِ خوب شهرداری در ارتباط با این هنرستان انجام نمی‌شود! ارتباط شهرداری با مجموعه‌ای مثل هنرستان هنرهای زیبا چیست؟ اصلاً ارتباطی وجود دارد؟ نباید این ارتباط وجود داشته باشد؟ آیا چنین مواردی در حوزه مدیریت شهر جزو حلقه‌های مفقوده شهری نیستند؟

او گفت: هنرستان هنری‌های زیبا گوهری است که کل منطقه را بالا می‌آورد و باید درب آن باز باشد و خیلی بهتر از این می‌تواند مورداستفاده قرار بگیرد. دردآور است که دوستان در گزارش‌های خود عنوان می‌کنند که این مکان در گذشته تا چه اندازه محور فرهنگ و هنر بود و حالا نیست! این موضوع این نشان می‌دهد که متأسفانه بخشی از فرهنگ و هنر رو به اضمحلال است.

زینلیان با تأکید بر اینکه سایر رشته‌های هنری که در گذشته در هنرستان هنرهای زیبای اصفهان فعال بوده‌اند باید به این مجموعه افزوده شوند، بیان کرد: من از وجود رشته انیمیشن در این هنرستان اطلاعی نداشتم و اکنون اعلام آمادگی می‌کنم که فعالیت‌های این هنرستان در حوزه انیمیشن و فیلم و هر اقدام هنریِ دیگر با موضوع زاینده‌رود را حمایت کرده و تأمین مالی خواهیم کرد و سقف هم ندارد اما از مجاریِ موجود اقدام می‌کنیم. من انتظار ندارم که هنرجویان در این خصوص تابلوی استاد فرشچیان را خلق کنند، بلکه همین‌که اثری از هنرجو یا دانشجوی ترم اول ارائه شود اهمیت بسیاری دارد و کمک‌کننده است.

او بیان کرد: این هنرستان را برای نوروز ۱۴۰۳ به‌عنوان یکی از پایگاه‌های گردشگری تعیین کنید و آن را در اپلیکیشن‌های شهرداری و اداره میراث فرهنگی قرار دهید. این موضوع خودبه‌خود باعث ایجاد گردش مالی برای این هنرستان خواهد شد و به مکانی به‌منظور جذب گردشگر تبدیل‌شده و درب آن به روی مردم اصفهان باز می‌شود تا حداقل هر ۶ ماه یک‌بار به این مجموعه وارد شوند.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان گفت: دغدغه و درخواست من این است که بالاتر و متعالی‌تر به این موضوع نگاه کنید. هیچ‌وقت معطل تهران و اعتبارات آن‌ها نباشید. ۸۰ درصد مسائل این هنرستان، مدیریتی و از این جنس است که باید از درون خودِ هنرستان خلق سرمایه شود. اینکه بگوییم اعتبارات نداریم واقعاً برای هیچ‌کدام از ما پذیرفتنی نیست. شما به ما برنامه بدهید پول آن تأمین می‌شود، همه نهادها هم باید نقش‌آفرینی کنند. البته اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز دارایی زیادی دارد که در گردونه نیست، یعنی همان نگاه مدیریت دولتی را داشته و به دنبال این نبودند که این املاک و سرمایه‌ها را پویا کند، درحالی‌که در بسیاری موارد می‌توان از مشارکت نهادها استفاده کرد.

او اضافه کرد: من خواهش می‌کنم در اسرع وقت کارگروهی با حضور میراث فرهنگی، آموزش‌ و پرورش، شهرداری، فرمانداری، دانشگاه هنر، اداره کل نوسازی مدارس و افراد و نهادهای فعال در حوزه اقتصاد گردشگری تشکیل‌شده و پکیجی تعریف شود. این جلسه را تا یک ماه آینده در محل هنرستان یا در استانداری تکرار می‌کنیم و در آن جلسه، همه دوستان برای ادامه سال ۱۴۰۲ و آغاز سال ۱۴۰۳ برنامه‌های خود ر ا ارائه کنند.

هنرستانی که بود، هنرستانی که هست!

به گزارش پرتال پارسی، در پایان نیز، اعضای حاضر در این جلسه ضمن بازدید از قسمت‌های مختلف مجموعه هنرستان هنرهای زیبا و مشاهدۀ بخشی از فعالیت‌های هنرجویان این هنرستان در رشته‌های مختلف، با حضور نسترن عکاشه، امین اموال و رئیس موزه هنرستان هنرهای زیبا، از موزۀ این میراث ارزشمند نیز بازدید کردند.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا