علائم ظاهری فرد معتاد به گل

روزنامه ایران نوشت:چند سالی است که آمار مصرف گل در رده‌های سنی مختلف به صورت تصاعدی رشد یافته، حالا در میهمانی‌ها و جمع‌های گروه‌های سنی نوجوان، جوان و حتی بزرگسالان همراه داشتن و مصرف گل مانند سیگار کشیدن، قبح خود را از دست داده است.

به گزارش ستاد مبارزه با موادمخدر کشور 15 درصد نوجوانان تمایل به مصرف مواد مخدر دارند و گل به دلایل مختلف از جمله در دسترس بودن، بیشترین آمار مصرف را در این گروه سنی دارد.

بر اساس آمارهای موجود، مصرف گل دارای رتبه دوم مصرف موادمخدر در کشور است و متأسفانه بیشترین مصرف را در کمترین گروه‌های سنی به خود اختصاص داده است. به گفته کارشناسان حوزه اعتیاد، علامت فیزیکی مصرف گل شامل خشکی دهان، گیجی، عدم تمرکز، تغییر مدل صحبت کردن و کندتر شدن نحوه کلامی است و علامت‌های رفتاری مصرف آن نیز شامل خشم، پرخاشگری و آستانه تحمل پایین است که خانواده‌ها می‌توانند از روی این نشانه‌ها هشیاری خود را نسبت به جوانان و نوجوانان بیشتر کنند؛ مصرف‌کنندگان این ماده مخدر اعتیادآور، افسرده و منزوی نیز می‌شوند. بهترین های مراکز ترک اعتیاد در غرب تهران به شما کمک می کند

عباس دیلمی‌زاده، دبیر کل شبکه سازمان‌های غیردولتی آسیای میانه و غرب آسیا (ADNA)، با اشاره به اینکه مصرف کانابیس‌ها که گل هم شامل آن می‌شود، موضوعی جهانی است، به «ایران» می‌گوید: در انواع مختلف جلسات تحقیقی بین‌المللی، هنوز تصمیم‌گیری جهانی در زمینه مصرف این ماده مخدر به عمل نیامده است. این کارشناس حوزه اعتیاد در ادامه می‌افزاید: ما در کشور، در زمینه مصرف گل با دو پدیده مواجه هستیم؛ مصرف در سنین نوجوانی یا جوانی و بخش دوم افرادی هستند که در میانسالی آن را مصرف می‌کنند. تفاوت معنادار واقعی بین این دو گروه وجود دارد، چرا که مصرف در دوران نوجوانی، می‌تواند دروازه ورود به مواد پرخطرتر مانند تریاک و هروئین باشد. بر اساس اظهارنظرهایی که در حوزه نوجوانان انجام شده، می‌توان به این منطق رسید که مصرف گل بعد از مدتی عادی می‌شود و نوجوانان پس از یک بازه زمانی مصرف این ماده، به سمت موادپرخطرتر می‌روند. این موضوعی است که در خصوص بزرگسالان وجود ندارد.

حتماً شنیده‌اید، از آنجایی که گل ماده‌ای گیاهی است، کم خطرتر از سیگار است. به گفته دیلمی‌زاده، مصرف ماده مخدر گل در تمام دنیا رفتار پرخطری است و حساسیت درخصوص مصرف آن وجود دارد. حتی زیر سن قانونی یعنی سنین نوجوانی خرید سیگار در دنیا منع قانونی دارد، فروش گل هم از طریق روش‌های غیرقانونی در کشور ما انجام می‌شود و هیچ‌گونه مدیریتی در این حوزه وجود ندارد، این در حالی است که این ماده مخدر دروازه ورود به مصرف موادپرخطرتر است و نظارت‌ها باید جدی باشد. از سویی این ادعا که برخی اذعان دارند، گل نسبت به سیگار کم‌خطرتر است، کاملاً تبلیغاتی است و هیچ‌گونه تأییدیه رسمی در این خصوص وجود ندارد و منابع علمی قاطعی در این خصوص اظهارنظر نکرده‌اند.

دیلمی‌زاده در زمینه مدیریت بر فروش گل معتقد است: بدون شک باید فروش و همچنین مصرف این ماده در کشور مدیریت شود و نیاز است که اتاق‌های فکر و روش‌های مختلفی برای کاهش مصرف ایجاد شود. بسیاری از گروه‌های سنی میانسال که در میهمانی‌ها این ماده را مصرف می‌کنند و به نوعی مصرف این ماده مخدر برای آنها عادی‌سازی شده، بر این باورند که در فلان کشور پیشرفته، مصرف گل آزاد است، پس این ماده اعتیادآور نیست و مصرف آن تهدیدی برای سلامت محسوب نمی‌شود، به تعبیری این ذهنیت در ایشان ایجاد می‌شود که چون در کانادا، برخی ایالت‌های امریکا یا گروهی از کشورهای اروپایی مصرف این ماده مخدر آزاد است، پس کار درستی است و می‌توان آن را مصرف کرد؛ این در حالی است که این رفتار در آن کشورها کاملاً مدیریت می‌شود. نکته‌ای که در خصوص فروش آزاد در این کشورها وجود دارد، این است که به جای اینکه فروشندگان سود ببرند، این دولت است که در ازای فروش، مالیات می‌گیرد و می‌تواند از همین منبع مالی در زمینه پیشگیری و درمان فعال‌تر شود و فروش به افراد زیر 18 سال یعنی نوجوانان نیز به طور کامل از چرخه حذف می‌شود و در کل، فروش به گروه‌های سنی نوجوان در این کشورها، جرم محسوب می‌شود.

بسیاری بر این تصور هستند که گل، اعتیاد آور نیست اما دبیرکل شبکه سازمان‌های غیردولتی آسیای میانه و غرب آسیا معتقد است که همواره موضوعی وجود دارد و آن هم ربطی به مصرف گل ندارد، حتی در خصوص تریاک که پرمصرف‌ترین ماده مخدر در کشور است، افراد ابتدا با خود می‌گویند: «هفته‌ای یک‌بار مصرف می‌کنم، فقط وقتی با دوستانم هستم، می‌کشم.» یا در مورد مصرف گل، می‌گویند که فقط هرازگاهی گل می‌زنم، فقط ماهی یکبار در میهمانی می‌کشم، غافل از اینکه میزان تمایل مصرف به‌تدریج می‌تواند آنقدر زیاد شود که روزانه، فرد به هرطریقی می‌خواهد به این ماده دست پیدا کند و مصرف کند. ما حتی در مورد مصرف سیگاری‌ها هم می‌بینیم که میزان وابستگی به حدی زیاد می‌شود که در هر ساعتی از شبانه روز حتی نیمه شب، فرد ممکن است، بیرون از خانه رفته و سیگار تهیه کند یا اینکه شرایط بیرون رفتن ندارد و به صورت تلفنی یا اینترنتی خلاصه به هر نحوی که شده آن را تهیه می‌کند، چگونه می‌توان پذیرفت که گل چنین خاصیتی نداشته باشد، گل ماده‌ای است که اتفاقاً بشدت می‌تواند افراد را درگیر مصرف کند. 23302

برچسب‌ها

به گزارش خبرنگار، ماری‌جوانا، حشیش و علف (وید) همگی گیاهان روان‌گردانی هستند که از گیاه شاهدانه استخراج می‌شوند. استعمال این ماده مخدر به صورت سیگارهای دست پیچ صورت می‌گیرد و به شدت در میان جوانان رایج است. مشکل اصلی ناآگاهی مردم و جوانان است آن‌ها تصور می‌کنند که محرک گل، اعتیادآور نیست و به راحتی می‌توانند روی مصرف آن کنترل داشته باشند.

گل ماده مخدری است که از اصلاح ژنتیکی ماری‌جوانا و ترکیب نوع نر و ماده آن به دست می‌آید و هفت برابر بیشتر از ماری‌جوانا سنتی مخدر دارد. گل دو جنسیتی است، اعتیاد زودهنگامی ایجاد می‌کند و تخریب بالایی دارد، ترک این ماده نیز بسیار سخت است.

نشانه‌ها و علائم اعتیاد به مخدر گل

گل یا همان ماری‌جوانا یکی از خطرناک‌ترین مخدرهایی است که بیشتر مصرف‌کنندگان آن جوانان هستند. مخدر گل ضربان قلب را بالا می‌برد، احساس بی‌قراری در فرد ایجاد می‌کند و باعث توهم می‌شود. شاید در باور عمومی به اشتباه مخدر گل کم‌خطرتر از حشیش و ماری‌جوانا معرفی شده باشد، اما چنین نیست. تأثیر مخدر گل روی مغز تا حدی است که در صورت مصرف نکردن، فرد دچار اضطراب شدید، تپش قلب و بی‌قراری می‌شود.

استفاده طولانی مدت از گل می‌تواند به اعتیاد منجر می‌شود. یک فرد معتاد به مواد مخدر مجبور به استفاده مجدد از دارو می‌شود، با وجود اثرات مضر آشکار بر عملکردهای اجتماعی در زمینه فعالیت‌های خانوادگی، مدرسه و دانشگاه، کار و فعالیت‌های تفریحی، گل نیز معمولاً به عنوان یک داروی مخدر پر مصرف شناخته شده است. همچنین با مصرف گل، افراد بعد از این مرحله کم‌کم به سمت سایر داروها مانند هروئین، کوکائین یا سایر مت‌آمفتامین‌ها کشیده می‌شوند.

علاوه بر این، زمانی که سوءمصرف‌کنندگان این ماده مخدر در طولانی مدت سعی در متوقف کردن دارو دارند، اغلب با تعدادی از علائم ناخوشایند روبه‌رو می‌شوند و با درد و رنجی همراه است که باعث می‌شود، ترک این ماده مشکل باشد و تمایل به متوقف کردن این علائم سخت شود؛ بنابراین چاره‌ای نمی‌یابند جز، رفتن دوباره به سمت گل، این علائم تحریک‌برانگیز، که ترک کردن را مشکل می‌کنند.

والدین نسبت به رفتار فرزندان هوشیار باشند

آسیب‌شناسان اجتماعی تاکید دارند که علامت فیزیکی مصرف «گل» شامل خشکی دهان، گیجی، عدم تمرکز، تغییر مدل صحبت کردن و کندتر شدن نحوه کلامی است و علامت‌های رفتاری مصرف «گل» نیز شامل خشم، پرخاشگری و آستانه تحمل پایین است؛ مصرف‌کنندگان «گل» افسرده و منزوی می‌شوند.

همچنین مصرف «گل» که طولانی می‌شود، روی حافظه و تمرکز خیلی تأثیر می‌گذارد. در حالت‌های مصرف بالای «گل» نیز علائم توهم و هذیان پیش می‌آید که شامل توهم دیداری و شنوایی است. مصرف «گل» در نوجوانان و جوانان موجب شادی مفرط و خنده بی‌مورد می‌شود و والدین می‌توانند متوجه شوند که فرزندشان مانند قبل نیست. در بسیاری مواقع علامت فیزیکی مصرف «گل»، قرمز شدن چشم است.

افراد پس از مصرف «گل»، دست به کارهای پرخطر می‌زنند و مثلاً رانندگی پرخطر انجام می‌دهند. مصرف «گل» در دانش‌آموزان و دانشجویان به ندرت افت تحصیلی ایجاد می‌کند. مصرف «گل» روی عملکردهای شغلی تأثیر می‌گذارد مثلاً باعث می‌شود تا فرد هر روز سر کار نرود و غیبت کند و بی‌حوصله باشد.

ممکن است برخی تغییرات رفتاری بر اثر مصرف «گل» نباشد اما اگر والدین می‌بینند که در رفتار فرزندان تغییرات کوچکی رخ داده باید با آنان گفت‌وگو کنند و اگر مشکلی وجود دارد برای رفع آن با فرزند خود همراهی کنند و اگر از مشکلات کودک سردر نمی‌آورند از متخصصان مربوطه کمک بگیرند.

باور نادرستی وجود دارد مبنی بر اینکه «گل» اعتیادآور نیست درحالی که «گل» اتفاقاً اعتیادآور است و از مواد دروازه‌ای به شماری می‌رود به آن معنا که راه ورود به مصرف سایر مواد مانند سیگار و حشیش را باز می‌کند و باید والدین نسبت به رفتار فرزندان هوشیار باشند.

علائم مصرف گل بر سلامت ریه

بسیاری از متخصصان نگران تأثیرات استفاده از گل، بر روی سلامت و بهداشت فردی به خصوص سلامت ریه هستند، این متخصصان افراد مصرف کننده را در برابر خطرات جدی گل بر روی ریه‌ها هشدار می‌دهند.

نحوه استفاده از گل به صورت معمول شبیه سیگار کشیدن توتون و تنباکو است اما شکل مصرف گل فقط به همین صورت نیست بلکه به اشکال مختلف مثل آب نبات، آدامس، انواع نوشیدنی‌ها و کپسول آبی است که این‌گونه مصارف خطرات زیادی برای سلامت بدن را به دنبال خواهد داشت علاوه بر خطری که حاصل از دود ماری‌جوانا بر ریه‌ها دارد، بهداشت و سلامت عمومی همچنین سلامت کودکان به خطر خواهد افتاد.

آیا تست اعتیاد می‌تواند اعتیاد به گل را نشان دهد؟

علاوه بر تمام نشانه‌های ظاهری که در فرد مبتلا به سوءمصرف گل نمود پیدا می‌کند، یکی از راه‌های تشخیص اعتیاد به گل انجام تست اعتیاد گل (THC) است. باید در نظر داشته باشید که تست اعتیاد به گل امکان‌پذیر است اما برای وجود یا عدم وجود اعتیاد فرد کافی نیست. تست اعتیاد به ماری‌جوانا و گل دارای درصدی خطا است که پیشنهاد می‌شود برای اطمینان از این موضوع به کلینیک‌های تخصصی و پزشک مراجعه کنند.

عوارض اعتیاد به مخدر گل

مصرف ماده محرک گل علاوه بر نشانه‌های جسمی و روانی ظاهری یک سری عوارض هم به همراه دارد؛ برخی از این عوارض بر اثر مصرف کوتاه مدت بوده و برخی دیگر در طولانی مدت بروز پیدا می‌کنند، عوارض مصرف ماری‌جوانا و گل به خصوص در طولانی مدت شبیه به یکدیگر هستند.

گیجی و بی‌توجهی به اطراف، تند شدن ضربان قلب و افزایش اضطراب، آسیب به حافظه، پرخاشگری، افسردگی و گوشه‌نشینی، از بین بردن مهارت‌های احتیاطی در رانندگی، ناتوانی در تشخیص رؤیا و واقعیت و کاهش قدرت تصمیم‌گیری از عوارض کوتاه مدت مصرف گل است.

از دست رفتن حافظه، اختلالات یادگیری، نوسانات اخلاقی، کاهش میل جنسی، اختلال در سلول‌های جنسی و ایجاد ناباروری و ایجاد مشکلات تنفسی و ریوی است.

لزوم پرهیز از راهکارهای اشتباه برای ترک مخدر گل

اولین واکنش خانواده‌ها در مقابل مصرف و اعتیاد به ماده مخدر گل فرزندان استفاده از راهکارهای نادرست و اقدامات هیجانی است، برخی از این روش‌های نادرست عبارتند از:

یکی از روش‌های اشتباه خانواده‌ها جهت ترک اعتیاد به مصرف گل است، از جمله داروهای جایگزین قرض ضد افسردگی و ضد اضطراب را می‌توان نام برد.

فردی که گرفتار اعتیاد به گل می‌شود، نسبت به رفتارهای اعضای خانواده خود حساس شده و پرخاشگری خانواده باعث باعث دور شدن او از آن‌ها می‌شود.

باور کردن این موضوع که یکی از اعضای خانواده به خصوص جوانان دچار اعتیاد شده است، گاهی برای خانواده‌ها بسیار دشوار است، از این رو نسبت به آن بی‌تفاوت هستند، همین مسئله باعث می‌شود که زمینه گرایش فرد به سمت مواد دیگر افزایش یابد.

عوامل مؤثر در ترک اعتیاد گل

ترک عادات غلط جز به خواست خود فرد امکان‌پذیر نیست، اما عوامل بسیار مهمی وجود دارند که می‌توانند به شدت روی بالا بردن انگیزه و اراده بیمار تأثیرگذار باشند. در مبحث ترک اعتیاد به مواد مخدر، یکی از مهم‌ترین عواملی که می‌تواند فرد را با موفقیت به مرحله ترک اعتیاد بدون بازگشت برساند، استفاده از روش‌های روان درمانی است. در این روش‌ها فرد به باور ترک اعتیاد رسیده و از معیار صحیح زندگی سالم شناخت پیدا می‌کند. یکی از مهم‌ترین متدهای این روش خصوصاً در بحث ترک اعتیاد گل رفتار درمانی شناختی CBT است.

ترک اعتیاد گل و روند درمانی آن

برای ترک هر ماده مخدری یک سری مراحل وجود دارد که با توجه به میزان و مدت مصرف ماده مخدر، مدت زمان و روند درمانی ترک اعتیاد تغییر می‌کند. اعتیاد به مصرف ماده مخدر گل مستقیم روی مغز فرد اثر می‌گذارد؛ در نتیجه میل به مصرف بالا بوده و ممکن است دوره ترک کامل بعد از مرحله سم‌زدایی، چند ماه و طی فرآیندهای کمکی به طول انجامد. با افتتاح کمپ زرند بزودی به شما کمک بزرگی می شود.

عواملی از جمله کمک گرفتن از متخصص روان‌پزشک، قرار نگرفتن در شرایط وسوسه‌انگیز، شرکت دوره‌های درمان گروهی برای بالا رفتن انگیزه، حمایت و همراهی خانواده می‌توانند علاوه بر کوتاه کردن طول دوره ترک اعتیاد گل، یک ترک اعتیاد آسان و بدون بازگشت را تضمین کنند.

آیا ترک گل برای جوانان امکان‌پذیر است؟

این اتفاق کاملاً به اراده جوانان بستگی دارد؛ اما باید این موضوع را در نظر داشته باشید که افراد وابسته به مصرف گل در زمان ترک معمولاً از لحاظ ذهنی و روانی دچار مشکلات عدیده‌ای می‌شوند. پیشنهاد متخصصان باتجربه در کلینیک تخصصی ترک اعتیاد این است که همراهی یک روان‌شناس با تجربه با شخص معتاد، استفاده از راهکارهای صحیح درمانی و شرکت در جلسات مشاوره فردی و گروهی می‌تواند این فرآیند را بسیار آسان‌تر کند.

دکمه بازگشت به بالا