مدیر زلزله شناسی مرکز تحقیقات راه ، مسکن و شهرسازی گفت: بازگشت زلزله به معنای وقوع زلزله بزرگ در زمان و مکان معین نیست. » این بسیار مهم است ، بنابراین تداوم سخت گیری های مهندسی ، حفظ وجدان کاری عناصر درگیر در فرهنگ و ساخت و ساز زندگی در یک زلزله ابزاری مهم برای کاهش خطر زمین لرزه در کشور خواهد بود.
دکتر علی بیت اللهی با پرتال پارسی گفتگو می کند دوره بازگشت زلزله یک پارامتر مهم در بررسی خطر زلزله است و گفت: “دوره بازگشت زلزله میانگین زمان وقوع زلزله و زمان ثبت وقوع زلزله است.” این کانسپت همانند سرعت متوسط یک اتومبیل در یک مسیر نیست؛ اگر یک ماشین در 2 ساعت 200 کیلومتر طی کند ، میانگین سرعت آن 100 کیلومتر در ساعت خواهد بود ، البته این بدان معنا نیست که میانگین سرعت یک اتومبیل 100 کیلومتر در ساعت است.
وی افزود: اگر کل مدت زمان وقوع زمین لرزه در منطقه مثلاً 100 سال باشد و در این 100 سال 20 زمین لرزه به بزرگی خاص در این منطقه وجود داشته باشد ، پس از آن دوره بازگشت کوچکترین این 20 زمین لرزه است. این زمین لرزه به مدت 5 سال ادامه خواهد داشت.
بیت اللهی خاطرنشان کرد: مفهوم دوره بازگشت زلزله به معنای وقوع اجتناب ناپذیر زلزله در یک دوره زمانی نیست ، بلکه یک موضوع مهم در تعیین دوره بازگشت زلزله بررسی وضعیت کلی زلزله است. یک زمین لرزه به بزرگی 5.2 ریشتر یک زمین لرزه به بزرگی 5.2 ریشتر و یک زمین لرزه 5 ریشتری زلزله ای به بزرگی 5.5 ریشتر است.
مدیر مرکز تحقیقات زمین لرزه در بزرگراه ها ، مسکن و شهرسازی در مورد وضعیت لرزه نگاری در تهران اظهار داشت:
قدرت زلزله | تعداد وقایع لرزه ای |
جلد 5.2 و بزرگتر | 1185 |
3 تا 5.2 | 780 |
3 تا 5.3 | 303 |
ابعاد بین 4 تا 5.3 | 65 |
4 تا 5.4 | 31 |
5 تا 5.4 | 4 |
5 تا 5.5 | 1 |
5.5 تا 6 | 1 |
وی با اشاره به اینکه در 12 سال گذشته بیش از 6 زمین لرزه در اطراف تهران رخ نداده است ، اظهار داشت: برای محاسبه دوره بازگشت 5.2 زمین لرزه (2.5 و بیشتر زمین لرزه و به عبارتی تمام زلزله ها) محاسبه می کنیم. تقسیم بر تعداد کل زمین لرزه ها ، یعنی 1185 زمین لرزه ، و نتیجه آن در حدود 0.01 است ، یعنی هر 0.01 سال یک یا 2.5 یا بیشتر زمین لرزه در این منطقه وجود دارد. تهران در این 12 سال (یا حدود 100 زمین لرزه در سال) بوده است.
بیت الله ادامه داد: اما برای محاسبه زمان بازگشت زلزله 4 (4 یا بیشتر زمین لرزه) کافی است 4 و بیشتر زمین لرزه را بشناسیم که این بیشتر از تعداد زمین لرزه هایی است که در 12 سال گذشته در اطراف تهران انباشته شده اند. این بدان معناست که بطور متوسط هر 4 ماه یک بار 4 یا بیشتر زمین لرزه در منطقه تهران رخ می دهد.
دانشکده مرکز تحقیقات راه ، مسکن و شهرسازی خاطرنشان کرد: این محاسبات باید در نظر داشته باشند که این مقادیر فقط در 12 سال گذشته وجود داشته و برای تعیین زمان بازگشت ، دوره از ابتدای زلزله را در نظر بگیرید. عامل مهم دیگر در دوره واژگونی زلزله زدگان ، بزرگی و بزرگی زمین لرزه ها در دوره کلی آمار زلزله است. در تصویر زیر سه دایره با شعاع 50 ، 100 و 150 کیلومتر در مرکز تهران (میدان فردوسی) کشیده شده است. به عنوان مثال زمین لرزه ها برای محاسبه زمان بازگشت زلزله ها در نقشه درج شده اند. مشخص است که دایره ای با شعاع 50 کیلومتری زمین لرزه کمتری نسبت به دو حلقه دیگر دارد.
به گفته وی ، 71 زمین لرزه در شعاع 50 کیلومتری (براساس آمار زلزله تهران برای 12 سال گذشته) ، 384 زمین لرزه در شعاع 100 کیلومتری از مرکز تهران و 956 حلقه در شعاع 150 کیلومتری از مرکز تهران رخ داده است. یک زلزله رخ خواهد داد.
وی خاطرنشان کرد: هدف از مصادیق فوق این است که دوره بازگشت زلزله به بزرگی زلزله بستگی دارد ، که برای آن دوره بازگشت را محاسبه می کنیم ، اما همچنین بستگی به مدت کل آمار زلزله و همچنین اندازه دامنه دارد. دوره بازگشت زلزله محاسبه می شود.
بازگشت زلزله در تهران
بیتولایی در رابطه با بزرگترین زمین لرزه های تهران و مناطق اطراف آن گفت: “طبق آمار و فهرست زمین لرزه های لرزه ای تاریخی و فعلی ، 74 زمین لرزه از 6 و بیش از 150 در شعاع 150 کیلومتری مرکز تهران رخ داده است.” آخرین زمین لرزه در سال 2004 در Ble Kojor رخ داد. زمین لرزه تهران را اندکی لرزاند ، اما خسارتی در پی نداشته است.
مدیر گروه زلزله زدگان مرکز تحقیقات راه ، مسکن و شهرسازی ادامه داد: دوره بازگشت زلزله 6 (6 و بیشتر) خواهد بود ، نتیجه تقسیم شماره 1275 (از 743 تا 2018) با 15 (تعداد زمین لرزه ها 6 و بیشتر است) بزرگتر) 85 سال داشت. به طور خاص ، در 150 کیلومتری مرکز تهران ، طبق آمار و کاتالوگ های زلزله ، به طور متوسط ، هر 85 سال یک زمین لرزه بیش از 6 ریشتر وجود دارد که مشخص نیست که هر 85 سال یک زمین لرزه رخ داده است ، زیرا در سال 2004 در اطراف تهران 6 زمین لرزه رخ داده است. زلزله ای بزرگتر از آن رخ داده است ، بنابراین ما تا سال 2090 زلزله ای به بزرگی 6 ریشتر نخواهیم داشت! در مقابل ، 85 عدد متوسط است.
وی خاطرنشان کرد: آخرین 7 یا بیشتر زمین لرزه اطراف تهران مربوط به سال 1830 بوده است. زمین لرزه ای در 100 کیلومتری شرق تهران بین دماوند و فیروزکوه (25 کیلومتری غرب فیروزکوه تا دماوند) رخ داده است. طبق سوابق تاریخی ، زمین لرزه در تهران به ساختمان سفارت انگلیس آسیب رسانده است.
در این مصاحبه سعی نکردم بگویم که این زمین لرزه تهدیدی برای تهران ایجاد نمی کند و یک محقق در زمینه خطر یادآوری کرد که ما راحت هستیم: این زمین لرزه به دلیل خطاهای فعال در تهران و مناطق اطراف آن و بسیاری از زمین لرزه ها دائمی است. این مهم است. رویکرد تخصصی و صادقانه ما درخواست ساخت و سازهای مقاوم در برابر زلزله با اهرمهای کنترل جدی و مسئول است. تداوم سخت افزار مهندسی ، رعایت وجدان کاری عناصر درگیر در ساخت و ساز و فرهنگ زندگی با نیازهای جمعیت و زمین لرزه ابزاری مهم در کاهش خطر زمین لرزه در کشور خواهد بود.
وی گفت: “عود یک زلزله به معنای زمین لرزه هایی نیست که در یک زمان یا یک دوره خاص رخ داده اند و بعضی اوقات 20 سال ، گاهی 300 سال.” اطلاعات ما در مورد زلزله ، نقص و زمین لرزه باید به دقت بررسی شود و تعداد ایستگاه های توسعه و شتاب حداقل 3-4 بار افزایش یابد.
بیت الله افزود: همچنین لازم است اولویت به نقایص تهران ، تبریز ، کرج ، مشهد ، کرمان ، شیراز و گازوین که در داخل یا اطراف شهر قرار دارند ، باشد. تحقیق و کنترل. البته اندازه گیری های دقیق ، زمان بازگشت زلزله ها را با دقت بالایی تعیین می کند.
انتهای پیام