در آن زمان «4200 بومی ملعون» را «ارز جهانی» می نامیدند، اما امروز این غول سه ساله که به «ارز ترجیحی» معروف است به یکی از سخت ترین انتقادها به بودجه 1401 بین دولت و دولت تبدیل شده است. مجلس.
موافقان لغو ارز ترجیحی بر این باورند که این نوع ارز – با این اختلاف نرخ ارز بالا با بازار آزاد – کانون رانت و فساد است و عواقب آن بر روی میز مردم مشخص نیست.
مخالفان اما می گویند که حذف ارز ترجیحی بدون در نظر گرفتن تدابیری برای رفع اثرات تورمی آن منجر به جهش قیمت ها و تورم نگران کننده می شود. .
آنها 300000 تن گوشت، 100000 تن مرغ، 20000 تن بنزین در صورت حذف ارز ترجیحی و غیره هستند.
اگر نظرات موافقان و مخالفان لغو ارز ترجیحی را به دقت بررسی و ارزیابی کنیم، معتقدیم هر دو طرف حق دارند. ارز ترجیحی در سه سال گذشته منبع فساد بزرگی بوده است و برخی از قویترین و ثروتمندترین و همچنین برخی افراد با نفوذ با امضای طلایی را به موفقیتهای بزرگی رسانده است، حتی اگر هرگز بهتر از این نبودهاند – این رقم 4200 است. او یک «مه نفرین شده» گرفت و یک لیوان آب سرد نوشید و آب تکان نخورد – او را آزاد نکردند و در هیچ دادگاهی محکوم یا مجازات نشدند. او را عمل می کنند و بازار سکه خواری به هم می ریزد. به جز «تک نرخی شدن ارز» برای مستاجران فاسد و غیر قابل اعتماد برنامه مدونی ارائه نمی کنند و مشخص نمی کنند; چه تضمینی وجود دارد که یک ارز چند ارزی در اقتصاد اژدها پدید نیاید؟ بازم ایران!
از سوی دیگر مخالفان حذف ارز ترجیحی معتقدند در حالی که فساد در این حوزه قابل رد نیست اما به هر حال بخشی از ارزش 4200 تنی وارد چرخه اقتصادی کشور شد وگرنه باید شاهد جهش بودیم. . قیمت کالاهای اساسی مثلا قیمت مرغ با ارز ترجیحی باید 10 هزار تومان باشد اما الان 30 هزار تومان است اما وقتی ارز ترجیحی به طور کامل حذف شد، پیش بینی می شود مرغ از 70 تا 100 هزار تومان شود. بنابراین با توجه به اینکه بخشی از ارز ترجیحی در چرخه اصلی قرار دارد، قیمت ها نسبتا کنترل شده است بنابراین حذف ارز ترجیحی باید با راهکارهای جدی برای جلوگیری از تاثیر منفی آن بر اقتصاد کشور همراه باشد.
موافقان و مخالفان لغو ارز ممتاز هم دلسوز و هم نگران پیامدهای منفی این اقدام هستند. بدیهی است که هم حفظ ارز ترجیحی و هم حذف آن عواقب جدی در پی خواهد داشت، لذا یادآور می شوم:
1- از تصمیم گیری های عجولانه در این زمینه بپرهیزید و از اقتصاددانان و دلسوزان کمک بگیرید تا برای این که جراحی های اقتصادی عمیق کمترین ضرر را برای جان مردم دارد، چاره جویی کنید.
2- پیامدهای تورمی حذف ارز ترجیحی در صورت عدم اتخاذ تدابیر برای جلوگیری از بروز گرانی، نه تنها اقشار آسیب پذیر و یارانه بگیران، بلکه معیشت اقشار متوسط و گنجاندن آنها در دهک های ضعیف را با مشکل مواجه خواهد کرد. از جامعه قطعا این اتفاق خواهد افتاد.
برخی برآوردها حاکی از آن است که خط فقر به ناچار می تواند از 10 میلیون تومان فعلی – معاون وزیر کار با وجود شوخی های رسانه ای – به 4 یا 5 میلیون تومان – بیش از 20 میلیون برسد. بنابراین حداقل 8 دهم جامعه نیاز به حمایت دارند و اقداماتی مانند افزایش یارانه بگیران کافی نیست، بلکه باید چند دهک دیگر از جامعه را به لیست یارانه بگیران اضافه کرد یا برای مهار تورم اقداماتی انجام داد. تاثیر این عملیات اقتصادی
در تعامل دولت مردمی و مجلس انقلابی، ماجراهای «مه 4200 نفرین شده» به پایان رسیده و انتظار می رود اقتصاد مردم بدون افزودن مسیرهای کور دیگری به اقتصاد کشور، منقبض شود. کوچکتر.
* چاپ شده در روزنامه خراسان در تاریخ 1400/10/28.